Hoe een brace pijn bij bewegen kan verlichten

Hoe een brace pijn bij bewegen kan verlichten

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 6 minuten

Elk jaar hebben ruim 2,7 miljoen Nederlanders last van een bewegingsklacht. Veel mensen weten dat het belangrijk is om dan in veel gevallen eerst rust te nemen zodat je lichaam kan herstellen. Na een korte periode van rust wil je je dagelijkse activiteiten weer oppakken. Bewegen is gezond voor ons, maar hoe doe je dat verantwoord na een blessure? Beweging is niet alleen goed tegen overgewicht en goed voor de spieropbouw, onderzoek toont ook aan dat het goed is voor je mentale gesteldheid. Mensen die veel bewegen schijnen gelukkiger te zijn, positiever in het leven te staan en beter tegen stress te kunnen.

Ook na een blessure wordt geadviseerd om in veel gevallen en na de eerste rustperiode zoveel mogelijk in beweging te blijven ook al doet het soms pijn. Uiteraard is het wel verstandig om het rustiger aan te doen en meer pauzes te nemen. Daarnaast is het verstandig om extreme belasting te voorkomen en het gewricht te ondersteunen tijdens je dagelijkse activiteiten. Hiervoor wordt vaak een brace ingezet, omdat het een bewezen hulpmiddel is gebleken bij het herstellen van je bewegingsklacht en verminderen van pijn. In dit artikel leggen wij in meer detail uit hoe een brace de pijn tijdens bewegen kan verminderen en welke werking bepaalde type braces hebben.

Samenvatting

Een brace kan jouw pijnklachten verminderen door het gewricht te ondersteunen, te stabiliseren en te corrigeren. Er zitten verschillende technieken in braces verwerkt zoals baleinen, pelottes, banden en scharnieren om dit te bewerkstelligen. Daardoor zijn veel verschillende braces beschikbaar die passen bij verschillende situaties.

Wat is een brace

Een brace is een medisch hulpmiddel dat doormiddel van elastisch weefsel, baleinen, banden en/of scharnieren een gewricht ondersteunt. Vaak denkt men al snel aan knie- of enkelbraces, maar voor vrijwel alle gewrichten in het lichaam zijn er braces beschikbaar: zoals nek, rug en bekkenbraces.

In de volksmond zijn er echter andere namen die vaak voor deze producten vaak worden gebruikt: bijvoorbeeld nekkraag, rugband en bekkenband. Het medische woord voor brace is orthese. In dit artikel lees je meer over de werking van verschillende type braces.

Spalken worden tevens als ortheses en dus braces gezien, deze hulpmiddelen worden vaak een immobilisatie brace genoemd. In tegenstelling tot veel andere braces, beperken deze braces de bewegingen van het gewricht volledig. In dit artikel vertellen wij meer over de verschillende soorten braces.

Wanneer een brace wordt ingezet

Braces worden vaak ingezet bij de volgende klachten:

  • Pijnklachten door overbelasting.
  • Onverklaarbare gewrichtspijn.
  • Artrose, reuma en andere chronische klachten.
  • Houding gerelateerd klachten.

Immobiliserende braces en spalken worden vaak ingezet bij de volgende klachten:

  • Na een operatie aan een gewricht.
  • Ernstige chronische klachten.
  • Carpaal tunnel syndroom.

Zoals je ziet, worden braces voornamelijk ingezet voor klachten die ontstaan door of rondom het gewricht. Deze type klachten worden daarom gewrichtsklachten genoemd. Braces worden niet ingezet voor spierklachten. Voor spierklachten worden vaak compressie kousen of warmte therapie ingezet. Via onderstaande links kun je daar meer over lezen:

Een brace bij een blessure

Het is van belang om te weten dat een blessure bijna altijd een drie-tal fases doorloopt:

  • Herstelfase; de fase direct na een blessure waarbij rust van belang is (tot max 10 dagen). Koelen is in de eerste 72 uur van belang. Lees hier meer over het juist koelen bij een blessure.
  • Hervattingsfase; in deze fase hervat je weer de dagelijkse activiteiten. Dit is erg belangrijk voor een volledig herstel van de blessure. Echter het is van belang dat je het gewricht niet overbelast in deze fase.
  • Preventiefase; in deze fase is de blessure genezen, maar wil je vooral voorkomen dat je tijdens je werk of sport weer een blessure oploopt.

De fase waarin je je bevind bepaald in grote mate ook de eisen die aan een brace worden gesteld. Braces zijn op werking onder te verdelen in vijf types: compressie braces, ondersteunende braces, stabiliserende braces, corrigerende braces en immobiliserende braces. Deze zullen we hieronder verder inhoudelijk behandelen.

Verschillende type braces

Braces zijn er in veel verschillende soorten. Sommige braces geven lichte ondersteuning door middel van compressie, terwijl andere braces het volledige gewricht vast zetten. Hieronder bespreken wij kort de verschillende brace types en leggen wij uit hoe deze werken. Voor meer specifieke informatie kan je kijken op onze bewegingsklachten pagina. Op deze pagina staan onze gedetailleerde artikelen per gewricht, activiteit en aandoening.

Compressie braces

Deze braces geven ondersteuning doormiddel van compressie (druk) rondom het gewricht. Dit type brace heeft daardoor geen baleinen of scharnieren en is daardoor volledig soepel. Dit type brace beperkt jouw bewegingen niet en is daardoor relatief eenvoudig te gebruiken. Doordat de brace vrij dun is, zonder uitstekende delen, kan je het goed verbergen onder een kledingstuk. Daarnaast zijn compressie braces over het algemeen goedkoper dan andere type braces. Daarom is een compressie brace voornamelijk geschikt voor lichte bewegingsklachten. Lees dit artikel, voor meer informatie over compressie braces.

Doel: Verlicht pijn, beperkt zwelling in het gewricht.

Aandoening: (sport)Blessure, kneuzing, lichte blessure, lichte gewrichtsklachten.

Activiteiten: Deze braces worden aanbevolen in de eerste fase van een bewegingsklacht, de rustfase, en hervatting direct na blessure zoals de dagelijkse activiteiten (zoals huishouden), werk en lichte sportieve activiteiten (zoals wandelen).

Compressiebraces hebben geen harde onderdelen, waardoor je de brace nauwelijks voelt.

Ondersteunende braces

Deze braces geven naast ondersteuning door middel van compressie ook ondersteuning rondom het gewricht doormiddel van een pelotte, band of een flexibele balein. Deze braces bieden daardoor meer steun dan een brace die enkel is gemaakt van elastische materialen. Doordat alle materialen in de brace flexibel zijn, kun je nog steeds alle bewegingen maken, net zoals bij compressie braces. Lees dit artikel als je meer wilt lezen over banden, baleinen en pelottes.

Doel: Verlicht pijn, voorkomt of beperkt zwelling en geeft je meer controle over het bewegen.

Aandoening: Artrose, reuma, ontsteking, licht/matige klachten (en overbelasting) en lichte tot matige (sport)blessures of kneuzingen.

Activiteiten: Tijdens hervatting van de activiteiten na een blessure, dagelijkse activiteiten, werk en gecontroleerd sporten (bv joggen – fitness).

In ondersteunende braces zitten flexibele materialen, zoals de baleinen op de achterkant van deze rugbrace

Stabiliserende braces

Het doel van deze brace is om het gewricht te stabiliseren en wordt daardoor vaak ingezet bij instabiliteitsklachten zoals een verzwikte enkel of instabiele knie. Extreme bewegingen of belasting kunnen de pijnklachten verergeren en werken nadelig voor de genezing. Daardoor beperkt dit type brace deze bewegingen zodat het gewricht tot rust kan komen. Dit type braces heeft een aantal rigide onderdelen om de pijnlijke en schadelijke bewegingen te beperken, zoals een scharnier of veelal een rigide balein.

Doel: Voorkomt pijn, voorkomt klachten, stuurt en begeleidt de gewrichtsbeweging en of beperkt een gewrichtsuitslag (bijvoorbeeld het voorkomen van het naar binnenklappen van je enkel).

Aandoening: Matig tot zware klachten, instabiliteitsklachten, enkelverzwikking of enkelverstuiking, kniebandletsel, (sport)blessure.

Activiteiten: Dagelijkse activiteiten, ongecontroleerde sportieve activiteiten/contactsporten (zoals voetbal, hockey, volleybal, basketbal en korfbal).

Stabiliserende braces zorgen ervoor dat het gewricht geen verkeerde bewegingen maakt door middel van banden, baleinen en scharnieren

Corrigerende braces

Veel bewegingsklachten zijn het gevolg van een onjuiste houding of sporing van het gewricht. Daardoor is het doel van deze brace om het gewricht op de juiste plaats te duwen. Een voorbeeld wat veel mensen zullen herkennen is een band die de schouderbladen naar achteren trekt om de stand van de hoge rug te corrigeren. Corrigerende braces zijn er echter voor allerlei gewrichten en worden vaak ingezet voor chronische klachten.

Doel: Pijn verlichting, voorkomt klachten, belastingafname, uitstel operatie.

Aandoening: Artrose, afwijkende gewrichtsstand, houdingsgerelateerde klachten.

Activiteiten: Alle dagelijkse activiteiten, wandelen en werk.

Immobilisatie braces

In sommige gevallen is stabiliseren, corrigeren en ondersteunen van het gewricht niet voldoende. Dit kan voorkomen als het een vrij heftige klacht is, zoals een botbreuk of ontsteking. In sommige gevallen is het ook niet mogelijk om slechts één beweging te immobiliseren. In deze gevallen wordt een immobilisatie brace ingezet om er voor te zorgen dat het gewricht voldoende rust krijgt en in de juiste houding blijft. In de meeste gevallen wordt er geadviseerd om de brace niet de hele dag te dragen, omdat dan de spieren kunnen verslappen.

Doel: Pijnverlichting, sneller herstel door rust, hervatting van activiteiten.

Aandoening: Artrose, carpaal tunnel syndroom, status na botbreuk, ontsteking.

Activiteiten: Nacht/rust, dagelijkse activiteiten en werk.

Immobilisatie braces zetten het gewricht vast, waardoor het gewricht tot rust kan komen

Hoe je de juiste brace kiest

Het is erg belangrijk dat je de juist brace kiest die het best past bij jouw klacht. Als je de verkeerde brace gebruikt, zal de brace niet werken of zelfs averechts werken. Voor een goede indicatiestelling kan je terecht bij jouw huisarts.

Als je een duidelijke indicatie of klachtomschrijving hebt, dan kan het nog steeds erg lastig zijn om de juiste brace te kiezen. Er zijn erg veel verschillende soorten braces. Thuasne heeft bijvoorbeeld al 35 verschillende knie braces. Om deze keuze gemakkelijker te maken hebben wij de bracewijzer ontwikkeld. Via een aantal korte vragen krijg je direct een concreet brace advies.

Lees dit artikel, als je meer wilt weten over hoe je de juiste brace kiest.

Bronnen:

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

2 gedachten over “Hoe een brace pijn bij bewegen kan verlichten”

    1. Beste Roos,
      Dank voor je reactie op bracewijzer.nl. Voorbereidend op het skiseizoen krijgen we vaak dit soort vragen. We adviseren je contact op te nemen met een verkooppunt. Veel van onze klanten houden een winterspreekuur. Speciaal voor skiërs. Een ondersteunende kniebrace met baleinen, scharnieren en/of een rigide frame zijn de opties. Naar gelang de klachten en de wensen op de piste kun je jouw keuze het beste maken. Binnen ons assortiment zijn de volgende kniebraces zeer geschikt voor het skieën: Genupro comfort (baleinen), Genu ligaflex (Scharnieren) Rebel (rigide frame). We wensen je met de juiste ondersteuning een goede en klachtenvrije wintersport toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *