Hoe werkt een compressiebrace?

Hoe werkt een compressiebrace?

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 8 minuten


In tegenstelling tot de rigide en de semi-rigide brace, is de werking van een compressiebrace minder bekend. In dit artikel behandelen wij daarom de vraag: ”Hoe werkt een compressiebrace?”

Een compressiebrace geeft druk rondom het gewricht, maar beperkt de beweging minimaal. Deze type braces worden veelal gebruikt tijdens de herstelfase van een blessure of bij het hervatten van een lichte activiteit. Een compressiebrace werkt door middel van proprioceptie, oftewel gewrichtswaarneming. In de medische wereld wordt dat ook wel kinesthesie en positiezin genoemd.

Meer weten over de werking van proprioceptie en hoe dit wordt toegepast in een compressiebrace? Lees dan verder. Tevens treft je een korte samenvatting aan van een onderzoek naar de compressiebrace, van onder andere het VUMC en het AMC.

Proprioceptie

Proprioceptie is de waarneming van de positie van een bepaald lichaamsdeel en/of gewricht. In je huid zitten zenuwen, deze geleiden het signaal van een compressiebrace naar de hersenen (Homunculus van Penfield). Dit deel in de hersenen zet de constante informatie vanuit de zenuwen om in waarnemingen, je voelt zo het gewricht bewegen.

Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om te kunnen bewegen. Door diverse oorzaken kan je proprioceptie afnemen, bijvoorbeeld: vitamine tekort, te veel alcohol in het bloed of ziektes. Een andere veelvoorkomende reden voor een afgenomen proprioceptie is een trauma of blessure. Deze verlaagde proprioceptie is meestal tijdelijk en herstelt vaak vanzelf. Soms kan het echter lang duren terwijl je veel pijn hebt. Een compressiebrace zorgt voor een verhoogde proprioceptieve waarneming, waardoor de bewegingen meer gecontroleerd worden uitgevoerd. De controle over het gewricht neemt dus toe, wat de kans op een misstap verlaagt. Hierdoor is actief bewegen mogelijk tijdens het herstel van de pijnklachten.

Anatomische druk

Een anatomisch geweven compressiebrace oefent verantwoorde druk uit rondom een gewricht of lichaamsdeel. Een anatomische vorm is noodzakelijk. Dit zorgt voor een verantwoorde drukverdeling en voorkomt insnoering.

Onderzoek

Naar de werking van een compressiebrace is veel onderzoek gedaan, juist omdat proprioceptie een ingewikkelde wetenschap is. We hebben een korte samenvatting gemaakt van het onderzoek dat VUMC en het AMC hebben uitgevoerd.

The immediate effect of a soft knee brace on pain

In dit onderzoek is de mate van pijn, activiteitsbeperkingen, kniestabiliteit en het vertrouwen in de knie gemeten onder 44 deelnemers. Deze deelnemers hadden allemaal osteoarthritis, een gewrichtsontsteking. Iedere deelnemer werd gevraagd om 10 meter te lopen en een zogenaamde ‘get up and go’ test te doen. Deelnemers deden deze onderzoeken met én zonder een brace, de resultaten van de bracedragers waren significant beter.

De conclusie van de onderzoekers was, het dragen van een compressiebrace heeft een positief effect op mate van pijn, activiteitsbeperkingen, en kniestabiliteit.

Bron: The immediate effect of a soft knee brace on pain, activity limitations, self-reported knee instability, and self-reported knee confidence in patients with knee osteoarthritis.

Dit is slechts één van de vele onderzoeken die er gedaan zijn naar de werking van een compressiebrace. Hieronder vind je een tweetal verwijzingen naar onderzoeken die het effect én effectiviteit van een compressiebrace onderschrijven.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

4 gedachten over “Hoe werkt een compressiebrace?”

 1. Beste Bart,

  Ik heb artrose in het AC gewricht van mijn rechter schouder.
  Inmiddels een injectie gehad, maar dit geeft geen verlichting.

  Zou een brace verlichting kunnen geven en zo ja, welke zou je adviseren?
  Binnenkort weer contact met de orthopeed voor verder overleg, maar verlichting zou zeer welkom zijn.

  1. Beste Jessica,

   Dank voor je vraag op Bracewijzer. De neopreen Schouderbrace kan helpen de pijnklachten bij artrose te verlichten. Het geeft namelijk compressie op de schouder en houdt de waarme vast. Wellicht het proberen waard…

 2. Ilse Koning - Pietersz

  Hallo,

  Na 2 enkelbreuken rechtervoet achter elkaar opgelopen, is er nu dystrofie geconstateerd, waarbij ik constant pijn heb.
  Mijn vraag is nu: ” welke brace is voor mij het beste om te gebruiken bij veel lopen? ( bv. boodschappen doen )
  Dit ook mede voor ondersteuning van enkel.

  Vriendelijke groet,
  Ilse Koning – Pietersz

  1. Beste Ilse,
   Bedankt voor je vraag op Bracewijzer. We denken graag met je mee, maar je vraag is vrij specifiek en daardoor niet makkelijk zomaar online te beantwoorden. Het beste advies dat ik je kan geven is een afspraak te maken bij een specialist op gebied van braces. De volgende brace zou op het eerste oog zeer geschikt kunnen zijn. Ik hoop dat je snel een goede brace vind die je ondersteund tijdens de dagelijkse activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *