Helpt een brace bij carpaal tunnel syndroom?

Helpt een brace bij carpaal tunnel syndroom?

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 3 minuten

Het carpaal tunnel syndroom (ook wel afgekort als CTS) is een veel voorkomende klacht in de pols. Deze klacht komt voornamelijk voor bij mensen tussen de 40 tot 60 jaar, zwangere vrouwen en mensen met overgewicht. In dit artikel lees je wat carpaal tunnel syndroom is, hoe het ontstaat, wat je er tegen kunt doen en in hoeverre een brace kan ondersteunen bij de klachten.

Wat is carpaal tunnel syndroom?

De carpale tunnel is een nauwe doorgang tussen meerdere handwortelbeenderen, waar zenuwen en pezen doorheen lopen. Wanneer deze tunnel vernauwd, worden de zenuwen bekneld. Zo kan het carpaal tunnel syndroom ontstaan. Carpaal tunnel syndroom wordt meestal vastgesteld door een huisarts. Klachten die veel voorkomen zijn:

  • Pijn in de vingers of handpalm
  • Tintelingen
  • Gevoelloze vingers

Waardoor ontstaat carpaal tunnel syndroom?

Carpaal tunnel syndroom kan meerdere oorzaken hebben. Bij zwangere vrouwen komt deze klacht vaak voor omdat de schildklier langzamer gaat werken (ook bekend als hypothyreoïdie) en er een overproductie van groeihormonen is (ook bekend als acromegalie). Een andere veel voorkomende oorzaak is overbelasting of een onjuiste (werk)houding. Zo zijn repeterende bewegingen een mogelijke oorzaak, denk bijvoorbeeld aan typen op een computer. Trillingen zijn ook een bekende oorzaak voor carpaal tunnel syndroom, bijvoorbeeld als je veel werkt met een drilboor. Bij sommige mensen is de carpale tunnel vanaf de geboorte vernauwd, deze mensen hebben een verhoogd risico op deze klachten.

Wie zijn de behandelaren?

De huisarts kan een indicatie stellen en je een advies geven voor behandeling van carpaal tunnel syndroom. Er kan doorverwezen worden naar een specialist in het ziekenhuis. In veel gevallen een neuroloog. Ook kan er worden doorverwezen naar een handtherapeut. De handtherapeut is een gespecialiseerde therapeut die alles weet over de spieren en gewrichten in de hand. Zo kan de handtherapeut een brace aanmeten, oefeningen geven en je begeleiden door een eventueel operatietraject. Hieronder de meestvoorkomende behandeltrajecten.

Wat kan ik tegen carpaal tunnel syndroom doen?

Er zijn meerdere behandelmethodes voor carpaal tunnel syndroom. Welke behandelmethode het beste bij jouw past ligt aan de ernst van de klacht.

Rust nemen

Vrijwel alle mensen met carpaal tunnel sydroom wordt geadviseerd om de pols te ontzien. Bij ongeveer 25% (bron: thuisarts.nl) van de gevallen gaat de klacht binnen een jaar vanzelf over. De kans dat de klacht vanzelf over gaat is het grootst bij jongeren en jongvolwassenen. Om goede rust te bewerkstelligen wordt vaak een polsbrace geadviseerd. Mocht de klacht na enige tijd van rust niet verdwijnen dan kan er gekeken worden naar alternatieven zoals een injectie en/of een operatie.

Een brace dragen

Een brace wordt vaak ingezet bij carpaal tunnel syndroom, omdat hiermee de pols in alle rust kan genezen. De brace zorgt voor immobilisatie van de polst. De brace wordt vaak voornamelijk ’s nachts gedragen. Bij 30% tot 50% (bron: thuisarts.nl) van de mensen worden de klachten minder binnen 6 weken.

Injectie

In sommige gevallen beslist een arts dat een ontstekingsremmend injectie te geven. De stof die wordt toegediend (corticosteroïd) kan beginnende carpaal tunnel syndroom verminderen of laten verdwijnen.

Operatie

Vrijwel de laatste keuze van de arts is om te gaan opereren, voornamelijk omdat dit een ingrijpende maatregel is.

Welke brace moet ik hebben voor carpaal tunnel syndroom?

Binnen Thuasne hebben wij drie verschillende braces voor deze klacht. Hieronder leggen wij kort uit wat het voordeel is van elke brace. Je kunt op de namen hieronder klikken om meer te weten te komen over elke brace.

Ligaflex classic

Deze brace wordt het meest gebruikt voor carpaal tunnel syndroom. Deze brace heeft een lange balein met een anatomische handpalmondersteuning die door de therapeut is af te stellen.


Dynastab dual

Deze brace heeft dezelfde eigenschappen als de Ligaflex classic, maar is alleen een stuk korter. Deze brace is minder beperkt in de bewegingen, wat prettiger is bij dagelijkse activiteiten. Hierdoor heeft de brace echter een minder immobiliserende werking.

Ligaflex pro

Deze brace is een geavanceerdere versie van de Ligaflex classic. Deze brace heeft een ‘’quick lacing system’’ , wat het aantrekken van deze brace vergemakkelijkt. Dit is voornamelijk prettig omdat je de brace altijd aan moet trekken met één hand.

Bronnen:

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

14 gedachten over “Helpt een brace bij carpaal tunnel syndroom?”

  1. Hallo, is er ook een brace die gebruikt kan worden bij computer werk en met name, voor het bedienen van een muis? De handpalm moet hiervoor vrij zijn.
    Alvast bedankt voor uw reactie.

    1. Bedankt voor je reactie Patricia. Niet alle braces zijn eenvoudig te gebruiken bij computerwerk. Veelal zijn braces met een rigide balein niet geschikt bij computerwerk. Voor de pols verwijs ik je daarom naar de Ligaflex Action. Deze polsbrace is te dragen met en zonder rigide balein, waar de klachten het toelaten uiteraard. De balein zorgt voor stabilisatie van de pols, maar neemt dan ook de nodige bewegingsvrijheid weg. Zoek je een duimbrace, dan is de Ligaflex Rhizo zeer geschikt. De laatste genoemde heeft in tegenstelling tot veel vergelijkende duimbraces geen harde schaal aan de binnenzijde. Ik hoop dat je iets kan met die advies.

  2. Heb s’nachts een brace
    om op advies van de neuroloog. Omdat ik overdag vaak op m’n telefoon en tablet werk( zeker een uurtje of 4 ) zou ik willen weten of het goed is om dan ook de bracelet te dragen.

    1. Dank voor jouw reactie op bracewijzer.nl. De brace kan ook gedurende de dag gedragen worden. Wij adviseren dit wel altijd even in overleg te doen met de zorgprofessional. Enkel is dan het advies om dit tijdens rust te doen en niet tijdens de activiteit. Het is niet de bedoeling om de brace 24 uur per dag te gaan dragen.

      Ik hoop dat dit een antwoord geeft op je vraag. Ik wens je beterschap!

  3. Kathelijn van der zalm

    Ik heb carpaal tunnel syndroom
    En ik speel graag piano, maar met spelen heb ik ook last wat voor brace kan ik dan dragen?

    1. Bedankt voor je reactie op bracewijzer.nl. Een carpaal tunnel syndroom brace moet rust geven in de pols. Deze brace moet voornamelijk in rust gedragen worden. De brace moet de hand in een neutrale stand houden. Ik adviseer je te kijken naar de Ligaflex classic of de Dynastab Dual.

      Zoek je een verkooppunt in de buurt?

      Ik wens je beterschap toe.

  4. Ik draag alleen snachts een brace zonder baleinen. Dat knelde te erg. Ik heb ’s nachts en s ochtends “dove vingers”. Dit komt door het gebruik van hormoontherapie (borstkanker gehad) welke ik nog 2,3 jaar moet gebruiken. Ik hoop dat wanneer ik klaar ben met deze pillen, mijn vervelende gevoel in mijn hand weer over gaat. Inmiddels zit ik te denken aan accupunctuur. Ik weet niet of dit bij zal dragen aan het “herstel” . Als ik lees van verklevingen als je niks doet, daar wordt ik ook niet blij van.

    1. Beste Sieny, Dank voor je reactie. Ik lees dat je een brace hebt gedragen zonder balein gedurende de nacht. Dit is niet het standaard advies wat wij geven bij klachten die duidelijk horen bij Capraal Tunnel Syndroom (CTS). De brace met een rigide balein zorgt ervoor dat je je polsgewricht gedurende de nacht in een neutrale positie behoudt. Hierdoor voorkom je beknelling van de zenuw in de carpale tunnel en dus de vervelende tintelingen. Uiteraard kan het zijn dat er in jouw geval een andere brace beter werkt. Het is altijd raadzaam om met advies van een zorgprofessional te vragen. Hopelijk nemen de klachten snel af.

  5. Hallo , ik heb ook een brache voor tunnelsyndroom. Mijn vraag is waarom mag je de brache niet 24 uur dragen , ik heb snacht veel last en overdag heb ik hem ook om vanwege thuiszorg werk behalve als ik in t water moet .

    1. Beste H. Castricum,
      Bedankt voor deze relevante vraag. Een brace wordt over het algemeen overdag gedragen tijdens de dagelijkse en/of sportieve activiteiten ondersteuning te bieden. In het geval van een Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) kan hiervan afgeweken worden, omdat het ook tijdens je het slapen belangrijk is om je pols in een neutrale stand te houden. Zo voorkom je zenuw beknelling in de carpale tunnel. Een zorgprofessional kan je zeker aanbevelen de immobiliserende spalk ook gedurende de nacht te dragen. Ook is het aan te bevelen om de polsbrace s’nachts te gaan dragen, wanneer je tijdens de nacht of in de ochtend wakker wordt met pijn. Let er wel op dat je de polsspalk niet te stevig aantrekt om beknelling te voorkomen. De polsspalk moet comfortabel aanvoelen. Ik hoop dat dit antwoord u en wellicht ook andere eindgebruikers verder kan helpen. Mocht je vragen hebben over de behandeling, dan adviseren wij altijd contact op te nemen met de behandelende zorgspecialist.

    1. Beste Alice,
      Vervelend dat huidige ingrepen nog niet het gewenste effect teweeg hebben gebracht. Met een polsbrace kun je vooral rust geven in de pols. Dit kan je op de door jouw gekozen momenten doen. Wij zijn natuurlijk geen arts of fysiotherapeut. Ik raad daarom aan dit te bespreken met uw behandelend arts. Wellicht kan een polsbrace u rust geven tijdens de dag of nacht, tijdens activiteiten of juist tijdens rust. We raden het af de brace 24/7 te dragen.

    2. Hallo Alice, ik ben bij de specialist geweest voor een ingreep, deze krijg ik binnenkort. Ik heb 3 injecties gehad, als je té lang wacht dan krijg je verklevingen, dit geldt voor iedereen de CTS heeft, dus raadt ik iedereen aan om eerder aan de bel te trekken! Groetjes Marja

      1. Beste Marja, Een ingreep is inderdaad een goede optie, maar helaas niet altijd de beste oplossing of een mogelijk. Zeker goed om met een CTS altijd naar een specialist te gaan en samen te bepalen wat het beste behandelplan is. Een bezoek aan een specialist is bij elke bewegingsklacht te adviseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *