Steunkousen voor zware of vermoeide benen

Steunkousen voor zware of vermoeide benen

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 4 minuten

Vermoeide benen na een dag werken of wandelen? Last van het gevoel van zware benen? Dit zijn typerende klachten bij (beginnend) vaatproblematiek. Dit uit zich veelal in vochtophoping (oedeem) in de benen, vaak zichtbaar aan het einde van de dag rondom de enkelbotten (maleoli). Het dragen van een compressiekous (in de volksmond ook wel steunkous genoemd) is hiervoor de oplossing. Maar beter is nog voorkomen dan genezen. Denk bijvoorbeeld aan staande beroepen, zoals kappers, productie medewerkers, verplegers/verzorgenden, fysiotherapeuten of langdurig zittende beroepen zoals werken op een kantoor en reizen. De tijd dat compressiekousen alleen voor “oude dametjes” is, is allang voorbij. Compressiekousen zijn tegenwoordig dun en hip én van goede kwaliteit. Niet van panty’s en sokken te onderscheiden, maar verhelpen of voorkomen vermoeide of zware benen.

In deze blog gaan we in op:

 • Hoe werkt een compressiekous?
 • Waar moet ik op letten bij het kopen van een kous?
 • Welke compressiekous past het beste bij mijn situatie?

Kort antwoord

Een compressiekous werkt door druk van buitenaf op het been te geven. Hierdoor wordt zuurstofarm bloed sneller afgevoerd. Als je een compressiekous wilt aanschaffen, is het belangrijk dat je een kous kiest die verantwoorde opgebouwde druk heeft. Daarnaast is het belangrijk dat je een compressiekous kiest die past bij jouw situatie.

Anatomie

Voor we kunnen begrijpen waarom compressiekousen een oplossing kunnen zijn voor jouw klacht, moeten we eerst uitleggen hoe ons lichaam werkt. Zuurstofrijk bloed, wordt door de grote bloedsomloop, vanuit het hart door onze slagaderen naar onze ledematen gepompt. Zuurstofarm bloed met lichaamsafvalstoffen wordt vanuit ons weefsel afgevoerd via onze aderen terug naar het hart. Vooral vanuit de benen moet dit bloed een lange weg afleggen en ook vaak tegen de zwaartekracht in bij staan en zitten. Daarom hebben we speciale vaatkleppen in onze aderen die zorgen dat bloed wel omhoog kan, maar niet naar beneden. Bij veneuze insufficiëntie (CVI) sluiten deze aderkleppen niet meer volledig. Het gevolg is dat zuurstofarm bloed, met de afvalstoffen, niet voldoende effectief afgevoerd kan worden, wat leidt tot vochtophoping. Herkenbaar door het gevoel van vermoeide en/of zware benen aan het einde van een dag.

Hoe werkt een compressiekous?

Een compressiekous drukt van buitenaf op het been. Dit heeft een positief effect op het afvoeren van zuurstofarm bloed uit de benen, tegen de zwaartekracht in. Ook met compressiekousen moet je blijven bewegen. Bij beweging geeft de compressiekous een wisselende druk. Deze wordt veroorzaakt doordat we onze spieren aan- en ontspannen tijdens het bewegen en de kous hier tegendruk vanaf buiten geeft. In rust geeft de compressiekous een constante druk (rustdruk). Het beste advies is het dragen van een compressiekous, in combinatie met regelmatig bewegen.

Drukklasse, wat is dat?

Medische compressiekousen zijn opgebouwd met de zogenoemde graduele druk, waarbij de druk rondom de enkels het hoogst is en deze druk naar boven toe afneemt. In Nederland kennen we vier drukklassen. Drukklasse één (tot 21 mm Hg) wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar en wordt verkocht in winkels, apotheken en webshops. Deze medische compressiekousen zijn uitermate geschikt voor beginnende klachten en preventief bij hoge risico doelgroepen, zoals statisch staande en zittende beroepen. Steunkousen klasse twee tot en met vier kunnen worden vergoed door de zorgverzekeraar. De bandagist, huidtherapeut en/of fysiotherapeut meet deze kousen aan. Vergoeding van steunkousen vindt alleen plaats na indicatie van een (huis)arts. Bij vergoeding wordt altijd eerst het jaarlijks eigen risico aangesproken van de verzekerde. Het is echter altijd raadzaam om met oedeemklachten (opgezwollen benen) een zorgprofessional te raadplegen, zodat je de juiste compressieklasse geadviseerd krijgt.

Waar moet ik op letten bij kous?

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten als je een kous gaat kopen. Het eerste belangrijke verschil zit in de type kous. Zo kun je de volgende type kousen aantreffen:

 • Denier kousen: dit zijn drukkousen zonder een verantwoorde opgebouwde druk.
 • Medische compressiekousen:dit zijn kousen met een gecontroleerde opgebouwde druk. Dat wil zeggen, dat de druk in de enkel altijd hoger is dan de druk in de kuit. Dit ondersteunt een effectieve bloedafvoer en voorkomt insnoering.
 • Sportkousen: dit zijn speciale kousen voor tijdens of na het sporten, om met name spierklachten te verlichten.

Naast de type compressiekous is er een duidelijk onderscheid te maken in gebruikte materialen. Goedkopere kousen gebruiken vaak laagwaardigere materialen, die onprettiger kunnen aanvoelen of elasticiteit sneller kunnen verliezen. Onze compressiekousen bevatten daarom de volgende materialen:

 • Polyamide – veel toegepast basismateriaal voor compressiekousen
 • Katoen – een natuurlijk product voor meer comfort
 • Merino wool – een natuurlijke wolsoort, uiterst huidvriendelijk en een perfecte warmteregulator
 • Elastaan – dit bepaalt de elastische eigenschappen vande compressiekous

Welke kous is geschikt voor mij?

Het is heel belangrijk dat je de juiste kous kiest die het beste past bij jouw situatie. Om deze keuze eenvoudiger te maken, hebben wij de Compressiewijzer ontwikkeld. Aan de hand van een aantal korte vragen krijg je direct advies welke compressiekous het beste past bij jouw klacht. De Compressiewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut en andere zorgprofessionals. Het is verstandig om jouw klacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.

Thuasne compressiekousen

Compressiekousen van Thuasne worden in eigen Europese fabrieken vanaf de vezel gemaakt. Dat betekent dat we volledige controle hebben op de eigenschappen van onze producten. Wij hebben al meer dan 170 jaar expertise op het gebied van weven en breien van materialen en gebruiken hierbij de laatste technologieën. Door ons productieproces en onze kennis zijn wij in staat om de beste eigenschappen uit het materiaal te halen, voor een optimaal effect. Dit blijkt ook uit meerdere vergelijkende onderzoeken.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

2 gedachten over “Steunkousen voor zware of vermoeide benen”

 1. Graag zou ik een soort van panty dragen met druk. Heb last van vocht in mijn gehele benen ook vaak zware vermoeide benen. Waarschijnlijk oedeem. Sport veel ben niet te zwaar maar mijn benen passen niet bij mijn lichaam.
  Hoop dat jullie hier advies over kunnen geven. Wij wonen sinds kort in Finland dus heb nog geen mogelijkheid om een arts te bezoeken.

  Hoor graag van jullie.

  Mvg Judith

  1. Beste Judith,
   Bedankt voor je vraag. Panties met een medische verantwoorde druk en goede drukopbouw kunnen je zeker ondersteunen om klachten te verminderen of te voorkomen. Aangezien je in Finland woont is het verstandig om daar een huisarts of een fysiotherapeut te bezoeken en de indicatie te laten stellen e samen te kijken naar de beste aanpak. Hier kun je natuurlijk het voorstel bespreken om een kousen / panties te gaan dragen, preventief dan wel curatief. Mochten deze niet vergoed worden in Finland (daar heb ik geen zicht op), dan kun je deze ook online bestellen via een verkooppunt van ons uit Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *