Helpt een kniebrace bij artrose?

Helpt een kniebrace bij artrose?

 


Nieuw artikel beschikbaar!

Wij hebben een nieuw artikel geschreven met meer relevante informatie over dit onderwerp. Klik hier om naar het nieuwe artikel te gaan.


Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 2 minuten

Knieartrose (ook bekend als gonartrose) kan veel pijn veroorzaken. Hierdoor kan artrose je in het dagelijks leven flink beperken. Er zijn veel verschillende manieren om artrose te behandelen. In dit artikel behandelen wij de vraag: “Helpt een kniebrace bij artrose?”  Klik hier voor meer informatie over behandelmethodes voor artrose.

Helpt een kniebrace bij artrose?

Een kniebrace is een laagdrempelige oplossing voor artrose in de knie. De kniebraces voor artrose zijn gericht op het verlichten van pijn. In gevallen van beginnende artrose zou dit goed kunnen met een compressiebrace. Bij matige tot ernstige artrose wordt een corrigerende rigide kniebrace geadviseerd. Het voordeel van een kniebrace ten opzichte van pijnmedicatie is dat je er geen bijwerkingen van kunt krijgen. Ook wordt de kniebrace door een arts voorgeschreven om een eventuele operatie zo lang mogelijk uit te stellen. Een kniebrace kan gedragen worden wanneer de pijn het meest hevig is, of bij specifieke activiteiten met een hoog risico. Of een kniebrace helpt hangt af van de persoonlijke situatie en de pijnintensiteit. Het is daarom belangrijk om een goede overweging te maken welke brace het beste bij je past. Wij helpen je graag met onze Bracewijzer. Daarnaast kunt je uiteraard overwegen om een brace te passen bij een van onze verkooppunten.

Onderzoek

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het effect van kniebraces bij artrose. Dit is met name belangrijk om wetenschappelijk bewijs van het effect van een bepaalde behandelmethode aan te tonen. Het Amsterdam UMC heeft een systematisch onderzoek gedaan naar de werking van kniebraces en kwam tot de volgende conclusie:

Uit deze onderzoeken blijkt dat de brace de pijn in de knieën vermindert, de stabiliteit van de knieën verhoogt, het fysieke functioneren verbetert en het vertrouwen van patiënten in hun knieën verhoogt.

Bron: Benefits of soft knee bracing in knee osteoarthritis – proefschrift 2018

Welke kniebrace past het beste bij mij?

Het kiezen van de juiste kniebrace is belangrijk om een goed effect teweeg te brengen. Wij helpen je graag bij deze keuze met onze Bracewijzer. Bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut en andere zorgprofessionals. Het is verstandig om jouw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

6 gedachten over “Helpt een kniebrace bij artrose?”

 1. Goedenavond,

  Ik heb altijd last gehad van me knieën en ze kraken veel, ik ben vorigjaar erg hard gevallen en heb de val opgevangen met me knieën en kin. Sinds kort heb ik heel erg veel last van de binnenkant van de knie (links), smorgens en in de avond of als ik heb gezeten veel last van stijfheid en doet aardig wat zeer als ik hem probeer te buigen. Ik doe staand werk voor me beroep en sta zo’n 30 uur perweek op me benen. Ik ben nog jong en ben heel erg bang voor atrose heeft iemand advies wat ik moet doen of tips?

  1. Beste Leandra,
   Bedankt voor je bericht. Belangrijk is om eerst door een arts een goede indicatie te stellen. Er moet met zekerheid aangetoond worden wat het probleem is en of stabilisatie, dan wel correctie van een kniebrace de juiste oplossing is voor je klachten. Als ik je tekst zo lees schets je een duidelijk verhaal waarbij een corrigerende kniebrace je klachten zullen verminderen. Ik raad je aan een afspraak te maken met een zorgprofessional bij jou in de buurt, om samen de mogelijkheden te bespreken. Hopelijk vind je snel de juiste oplossing voor jouw klacht.

 2. Goedemorgen
  Ik heb in mn rechtrrknie geen buitenste menicus
  Nu heb ik laats van me linkerknie
  Ik sta hele dag op werk
  Hoe kunt uw mij helpen
  Welke advies
  Gr moen

  1. Beste Moen,
   Bedankt voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat door de klachten aan de rechterknie de linker knie meer of anders belast gaat worden gedurende de dag. Met name bij een staand beroep. Een goed passend brace advies kan ik niet geven op basis van deze omschrijving. Daar komt meer bij kijken. Voor een goed braceadvies adviseer ik je onze bracewijzer-tool in te vullen. Deze tool neemt je mee in je keuzeproces door je vragen voor te leggen over de klacht, de symptomen en de wensen aan de brace. Mocht je er met de bracewijzer-tool niet uitkomen, dan is het raadzaam om een specialistisch bedrijf te raadplegen voor advies. Hopelijk vind je snel de best passende brace voor jouw situatie!

 3. Heb al een kunstknie links.
  Nu veel stijfheid en pijn bij het lopen aan de rechterknie.
  Wil een operatie graag nog even uitstellen.

  1. Beste Cor,

   Dank voor je bericht op bracewijzer.nl. Afhankelijk van je klacht in de knie kan een kniebrace je ondersteunen tijdens je dagelijkse activiteiten. Een kniebrace wordt dan ook vaak ingezet wanneer een operatie uitgesteld dient te worden. Vul de bracewijzer in om te zien welke kniebrace het beste past bij jouw klacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *