Een brace bij artrose

Een brace bij artrose

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 8 minuten

Jaarlijks hebben ruim 1,3 miljoen Nederlanders last van de gewrichtsaandoening artrose. Deze klacht kan voorkomen in alle gewrichten van het lichaam. Het meeste komt het echter voor in de knie en duim. Het vervelende aan artrose is dat het een chronische aandoening is, daarom wordt er vooral gekeken hoe de pijnklachten zoveel mogelijk kunnen worden beperkt, zodat je je dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk kan uitvoeren.

In dit artikel leggen wij uit wat artrose precies is en wat je er tegen kunt doen. Wij zullen ingaan op hoe een brace de pijn bij artrose kan verlichten. Ook zal er worden uitgelegd hoe je de juiste brace kiest. En wat je allemaal kan doen om de pijn zo veel mogelijk te verlichten.

Mocht je specifiek last hebben van de knie of duim, lees dan onze verdiepende artikelen:

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen van een gewricht is aangetast. In alle gewrichten zit kraakbeen. De hoofdtaak van kraakbeen is om de bewegingen van gewrichten te versoepelen. Daarnaast vangt kraakbeen ook schokken op tijdens het bewegen.

Als het kraakbeen is aangetast, zal het gewricht pijnlijk en stijf worden. Een gezond gewricht heeft een rollende en schuivende beweging. Bij aangedaan kraakbeen worden deze bewegingen ontregeld en/of pijnlijk.

In de volksmond wordt artrose ook wel slijtage genoemd, omdat het veel voorkomt bij ouderen. Echter slijtage duidt op schade na intensief gebruik. Dat is echter niet aangetoond bij artrose. Bij kraakbeen is het juist zo dat als je het niet gebruikt het zal afnemen. If you don’t use it, you loose it! Artrose kan meerdere oorzaken hebben en is ook veelal een combinatie van oorzaken. Zo kunnen bijvoorbeeld ook overgewicht en een trauma/blessure leiden tot artrose. Wel is bekend dat atrose het meest voorkomt na je 40e levensjaar.

Helaas is schade aan het kraakbeen onomkeerbaar. Daardoor is het een chronische bewegingsklacht. Wat is het beste medicijn bij artrose? Beweging! Het is raadzaam om onder begeleiding van een fysiotherapeut oefeningen te doen om de gewrichten en het kraakbeen optimaal te houden. Daarnaast is belangrijk dat je zoveel mogelijk je dagelijkse activiteiten, eventueel met ondersteuning van een brace, blijft doen! Braces ondersteunen de beweging en zorgen voor afname van pijn. Dat braces je spieren verslappen is een fabeltje, zoals wij in meer detail uitleggen in dit artikel.

Kortoom, blijf in beweging!

De klachten van artrose

Als je artrose hebt kan je last krijgen van de volgende klachten:

 • Stijfheid (vooral na het slapen).
 • Pijn (voornamelijk tijdens het bewegen).
 • Gevoel dat het gewricht op slot raakt.
 • Een verandering in de houding.
 • Opzwelling van het gewricht.
 • Het gewricht gaat instabiel aanvoelen.

Als je vermoedt dat je artrose heb dan is het verstandig om contact op te nemen met jouw huisarts. De huisarts zal vragen stellen om te achterhalen of je last hebt van artrose of een andere bewegingsklacht. Mochten er twijfels zijn over de diagnose dan kan er een röntgenfoto worden gemaakt om meer duidelijkheid te geven.

Operatie en conservatieve behandelmethodes

In sommige ernstige gevallen wordt er samen met een arts gekozen om te opereren. De bekendste operaties zijn de knieprothesen. In de meeste gevallen wordt hier echter niet direct voor gekozen. Vaak wordt eerst gekozen voor het activeren van zoveel mogelijk beweging, met ondersteuning van fysiotherapie, veelal met ondersteuning van een brace.

In dit artikel gaan wij verder in op de conservatieve behandeling. Met name bespreken wij hoe een brace pijn bij artrose kan verlichten en dus de beweging en je dagelijkse activiteiten kan ondersteunen. Een brace is niet de oplossing voor artrose, wij adviseren altijd ook een zorgprofessional te raadplegen voor een behandelplan op maat.

Hoe een brace artrose kan verlichten

Braces worden heel vaak door zorgprofessionals ingezet om pijn bij artrose te verlichten. Het voordeel van een brace is dat het een relatief laagdrempelig hulpmiddel is. De meeste braces zijn relatief betaalbaar en makkelijk toe te passen. Hieronder leggen wij in meer detail uit hoe een brace jouw klachten door artrose kan verminderen.

Ondersteuning

Veel braces met scharnieren of flexibele baleinen zijn ontworpen om jouw gewricht te ondersteunen. Dat betekent dat je nog steeds alle bewegingen kunt maken, maar dat het gewricht extra wordt gestabiliseerd. Voornamelijk bij knie en enkelklachten kan je veel baat hebben bij ondersteuning. Klik hier voor meer informatie over scharnieren en baleinen.

Immobilisatie

Een immobilisatie brace zet een gewricht vast. Dit betekent dat je het gewricht helemaal niet meer kan bewegen. Dit is bij de meeste gewrichten,  zoals bijvoorbeeld bij de knie, niet handig.  Voornamelijk in de duim en pols kan dit wel snel tot pijnvermindering leiden.

Als je veel last krijgt van de artrose in je hand, kan je bijvoorbeeld overwegen om tijdelijk een immobilisatie brace te dragen. Doordat je het gewricht dan niet meer kan bewegen kan het gewricht tot rust komen.

Compressie

Compressie braces zijn zeer laagdrempelige braces, omdat ze geen harde onderdelen hebben. Hierdoor beperken ze bewegingen niet en wen je heel snel aan het dragen van de brace. Compressie ondersteunt het gewricht doormiddel van druk. Deze druk zorgt er voor dat je het gewricht beter kan aansturen doordat de zenuwen worden gestimuleerd. In dit artikel, leggen wij in meer detail uit hoe een compressiebrace werkt.

Vooral bij milde klachten kan een compressiebrace uitkomst bieden.

Hoe je de juiste brace kiest

Het is erg belangrijk dat je de juiste brace kiest. Je wilt bijvoorbeeld niet een te zware brace voor jouw klacht en een brace die je optimaal ondersteunt. Je wilt echter ook geen te lichte brace aangezien deze niet voldoende steun zal bieden. Daarnaast is de keuze in braces reuze! Kortom, laat je goed informeren en maak een goede keuze.

Daarom hebben wij de bracewijzer ontwikkeld. Een hulpmiddel waarmee je aan de hand van een paar korte vragen een concreet advies krijgt welke brace past bij jouw klacht. Je kan de bracewijzer invullen door op de knop hieronder te klikken.

Extra tips om pijn te verlichten

Een brace is een hulpmiddel en geen geneesmiddel. Dat betekent dat een brace ondersteuning kan bieden, maar het zal artrose niet genezen. Daarom zijn er naast het dragen van een brace nog een aantal tips die er voor kunnen zorgen dat de pijn aanzienlijk afneemt

Blijf zo veel mogelijk (gecontroleerd) bewegen

Allereerst is het belangrijk dat je zo veel mogelijk blijft bewegen. Als je artrose hebt dan doet bewegen vaak pijn, waardoor veel mensen steeds minder gaan bewegen. Dit is echter niet goed, omdat dit de klachten nog verder zullen verergeren. Je zal met name nog meer stijfheidsklachten ervaren. Hierdoor beland je in een negatieve spiraal wat je te allen tijde wil voorkomen.

Blijf daarom regelmatig bewegen. Laag intensieve bewegingen zoals wandelen en rustig zwemmen zijn erg goed om stijfheid te voorkomen. Daarom is het belangrijk om een ritme te ontwikkelen waarbij je elke dag voldoende beweegt.

Langdurig zitten is uit den boze voor artrose. Een gezond gewricht kan hier al stijf door worden. Een gewricht met artrose kan hier bijna helemaal vast door komen te zitten. Ga daarom regelmatig een stukje lopen om het gewricht soepel te houden.

Raadpleeg een zorgprofessional (in de meeste gevallen een fysiotherapeut) voor een behandelplan op maat.

Gebruik bij stijfheid een hot/cold pack

Als je net uit bed komt dan is het gewricht vaak stijf en doet het veel pijn. Omdat het gewricht een tijd inactief is geweest moet het gewricht weer op gang komen. Om deze startpijn en stijfheid te verminderen kan je het gewricht verwarmen.

Hiervoor kan je een hot/cold pack gebruiken. In dit artikel, leggen wij in meer detail uit hoe je warme en koude therapie goed toepast met een hot/cold pack.

Zorg voor een gezonde en ergonomische werkomgeving

Extreme belastingen kan het kraakbeen verder aantasten waardoor de klachten verergeren. Daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat je extreme bewegingen zo veel mogelijk beperkt. Ook is het belangrijk dat je een goed ergonomische werk omgeving hebt zodat het gewicht niet in een onnatuurlijk houding komt.

Mocht je toch het gewricht meer belasten, dan is het belangrijk om deze extra te ondersteunen met een brace. Eventueel kan er voor worden gekozen om een brace met extra steun in te zetten.

Zorg daarnaast voor regelmatige beweging op je werk.

Denk aan je levensstijl

Overgewicht en roken zijn slecht voor artrose. Overgewicht is met name belastend voor de onderste extremiteit, de knieën en enkels. Hoe meer gewricht er op de gewrichten komt, hoe sneller het kraakbeen verder zal afbreken. Daarom is het verstading om af te vallen als je overgewicht hebt.

Door te roken komen er onnatuurlijk stoffen in je lichaam die niet goed zijn voor allerlei organen. Zo blijkt dat roken ook het kraakbeen aantast. Daarom is het zeer verstandig om te stoppen met roken, zeker als je last hebt van artrose.

Zorg voor dempend schoeisel

Trillingen zijn niet goed voor gewrichten al helemaal voor een gewricht waar het kraakbeen is aangetast. Normaal gesproken worden deze trillingen opgevangen door het kraakbeen, maar aangezien dat is aangetast zal het meer schade aanrichten.

Daarom is het verstandig om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk trillingen en schokken door je gewricht heen gaan. Goede schoenen met een dempende zool zijn daarom erg belangrijk voor artrose. Veel schoenen hebben een relatief dunne zool. In zulke schoenen kan je overwegen een aparte schokabsorberende inlegzool te gebruiken, zoal Pedipro.

Vraag en antwoord

Hieronder behandelen wij een aantal veel voorkomende vragen. Mocht je een vraag hebben die wij nog niet beantwoord hebben, laat het dan hieronder achter in de reacties. Voor privé vragen kan je ook terecht op info@bracewijzer.nl.

Moet ik contact op nemen met een arts als ik artrose heb?

Consumenten zijn steeds zelfstandiger en zoeken vaak zelf naar oplossingen voor de klacht. Dat is een goede zaak, maar toch adviseren wij om langs een arts te gaan als je denkt dat je artrose hebt.

Alleen een arts kan namelijk artrose vaststellen. Een arts heeft overzicht over alle verschillende bewegingsklachten en heeft verschillende technieken om een bewegingsklacht goed vast te stellen.

Om een brace voor jouw artrose klacht te zoeken, moet eerst vaststaan dat je artrose hebt. Daarna kan je eventueel samen met je therapeut een brace uitzoeken.

Wordt een brace vergoed?

Als een brace wordt voorgeschreven door een arts uit het ziekenhuis wordt deze over het algemeen vergoed. Je wordt dan doorgestuurd naar een orthopedisch instrumentmaker die de brace voor je aanmeet, afstelt en de vergoeding regelt. In hoeverre de brace wordt vergoed kan je navragen bij de orthopedisch instrumentmaker. Deze braces worden vergoed vanuit de basis verzekering (eigen risico is van toepassing).

De meeste braces die je zelf koopt, kan je niet achteraf declareren. In sommige gevallen wordt een brace vergoed uit het aanvullend pakket. Voor meer informatie, zie de vergoedingswijzer van OIM. Een brace wordt in de medische wereld  veelal een orthese genoemd.

Verzwakt een brace de spieren?

Veel mensen denken dat braces de spieren verslappen, maar dit is niet waar. Er zijn een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken die deze fabel ontkrachten. Deze onderzoeken behandelen wij in dit artikel.

Er is echter ook een logische verklaring waarom dit het geval is. Een brace ontziet namelijk je spieren niet. Een brace ontziet enkel je gewrichten. Je spieren moeten nog even hard werken om je gewricht aan te sturen.

Enkel als je een brace draagt die je gewricht helemaal vast zet zullen de spieren verslappen. Omdat je dan helemaal niet meer kan bewegen.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

2 gedachten over “Een brace bij artrose”

 1. Ik ben toe aan een nieuwe brace voor mijn knie, ik ben 83 en wandel elke dag 1 uur met de hond
  In de bergen met slechte ondergrond.
  Graag advies, de brace mag niet afzakken.

  1. Dank voor uw reactie op bracewijzer.nl. Ik adviseer u voor een goed brace advies de bracewijzer in te vullen. Middels een aantal vragen krijgt u gericht een advies. Dat kan via deze link

   Ik hoop dat u snel een passende kniebrace hebt gevonden en wens u veel wandelplezier toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *