Hoe een liesbreukband de pijn van een liesbreuk kan verlichten

Hoe een liesbreukband de pijn van een liesbreuk kan verlichten

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 2 minuten

Een liesbreuk is een vervelende klacht die bij één op de vier mannen voorkomt. Hoewel veel mensen in eerste instantie weinig klachten ervaren nemen de klachten in een later stadium vaak toe. Vooral tijdens het lopen komt het vaak voor dat de klachten verergeren. Deze klachten kunnen je flink beperken in het dagelijks leven. Daarom behandelen wij in dit artikel hoe een liesbreukband de pijnklachten kan verlichten.

Allereerst bespreken wij kort hoe een liesbreuk ontstaat en wat het precies inhoudt. Vervolgens leggen wij uit hoe een liesbreuk wordt behandeld. Daarna zal worden toegelicht hoe een liesbreukband de klachten kan verminderen en wanneer je deze kan inzetten. Aan het eind van het artikel zullen wij de liesbreukband van Thuasne bespreken en beantwoorden wij een aantal vragen.

Samenvatting

Bij een liesbreuk ontstaat er een scheurtje in de buikwand waardoor een gedeelte van het buikvlies naar buiten puilt. Hierdoor ontstaat een bultje die je meestal zelf terug naar binnen kan duwen. Een liesbreukband biedt tegendruk en zorgt ervoor dat het buikvlies op zijn plek blijft.

Een liesbreuk in het kort

Bij een liesbreuk (medische naam: Hernia inguinalis) ontstaat er een scheurtje in de buikwand waardoor het buikvlies en soms de darmen naar buiten kunnen puilen. Hierdoor ontstaat er een zacht bultje ter hoogte van de lies. Dit bultje kan pijnlijk aanvoelen. Als het buikvlies en de darmen beklemt raken kan dit erg veel pijn doen.

Een liesbreuk ontstaat door een zwakke plek in de buikspieren. Deze verzwakte plek kan aangeboren zijn maar de spieren kunnen ook verzwakt zijn door andere oorzaken zoals:

  • Roken.
  • Overgewicht.
  • Zwangerschap.
  • Hard persen, bijvoorbeeld als je verstopping hebt gehad.
  • Fysieke zware arbeid.
  • Overmatig hoesten.

Een huisarts kan onderzoeken of er sprake is van een liesbreuk. Bij mannen is een liesbreuk bijna altijd de oorzaak van klachten in de lies. Soms vraagt de huisarts op je hand de blazen. Hierdoor wordt de druk in je lies vergroot, waardoor de bult duidelijker zichtbaar wordt. In enkele gevallen wordt er een echo gemaakt als er twijfel is over de oorzaak.

In veel gevallen kan je door op het bultje te duwen alles weer binnen de buikwand duwen waardoor de pijnklachten afnemen. Hierdoor kan je vaak lang met een liesbreuk blijven lopen. Het kan echter acuut worden, waarna het niet meer mogelijk is om het bultje naar binnen te duwen. In dat geval moet er geopereerd worden.

Hoe een liesbreuk wordt behandeld

Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. Dit betekent echter niet dat er altijd geopereerd moet worden. Sterker nog, bij 50-plussers wordt dit vaak afgeraden omdat de kans klein is dat de liesbreuk groter wordt. Bij kinderen en jongeren wordt er meestal wel geopereerd omdat er dan een grote kans is dat de klachten nog verergeren op een oudere leeftijd.

Bij volwassenen wordt er altijd afgewogen in hoeverre er voldoende medische aanleiding is om de liesbreuk te opereren. Als het bultje eenvoudig teruggeduwd kan worden dan is een conservatieve behandeling meestal een beter optie. Ook indien een operatie te riskant is wordt er conservatief behandeld. Deze keuze maak je samen met je arts. Mochten de klachten verergeren of mocht een operatie toch weer mogelijk worden, dan wordt er soms in een later stadium alsnog geopereerd.

Operatie

In vrijwel alle gevallen wordt er bij een liesbreuk een kunststof matje tegen de buikwand aangelegd. Dit matje zorgt ervoor dat de buikwand versterkt wordt, waardoor het buikvlies en de darmen niet meer naar buiten kunnen puilen.

De operatie kan verricht worden door middel van een open operatie of met een kijkoperatie. Omdat de snedes van een open operatie groter zijn duurt dit vaak langer om te genezen dan een kijkoperatie. Een kijkoperatie is echter moeilijker te verrichten en is in sommige gevallen niet mogelijk.

Sommige mensen (ongeveer 10%) krijgt last van het matje dat wordt ingebracht. Daarom wordt er alleen geopereerd als er een duidelijke medische oorzaak is. Voor meer informatie over een liesbreukoperatie verwijzen wij je door naar dit artikel van Thuisarts.nl:

Ik krijg een liesbreukoperatie

Conservatieve behandeling

Bij een conservatieve behandeling wordt er niet geopereerd. In sommige gevallen betekent dit dat je gewoon door kan blijven gaan met je dagelijkse activiteiten zonder aanpassingen. Als je echter fysiek zwaar werk doet, dan kan het zijn dat je rustiger aan moet doen. Mocht je roken dan is het uiteraard  verstandig om te stoppen. Dit omdat roken de buikwand nog verder kan verzwakken waardoor de klacht kan verergeren.

Hoe een liesbreukband verlichting biedt

Een goede afgestelde liesbreukband drukt met een pelotte op de liesbreuk. Hierdoor kan het buikvlies en kunnen de darmen niet naar buiten komen. Een liesbreukband zorgt er daarom voor dat alles op zijn plaats blijft, waardoor de klachten niet zullen terugkomen.

Een liesbreukband wordt daarom vaak geadviseerd bij conservatieve behandelingen. Vooral als er vaak een bultje ontstaat wordt een liesbreukband als erg prettig ervaren. Ook in afwachting van een operatie wordt er regelmatig een liesbreukband ingezet. Hierdoor kan je toch je dagelijkse activiteiten blijven doen zonder dat je steeds last hebt van pijnklachten in je lies.

Een liesbreukband lost het probleem echter niet op en wordt daarom gezien als een conservatieve behandeling. In sommige gevallen is een operatie echter niet mogelijk of is het risico te hoog. In deze gevallen is een liesbreukband aan te raden.

Ook bij een actieve levensstijl of bij fysiek werk is het aan te bevelen een liesbreukband te gaan dragen. Dit verlicht de pijn tijdens de activiteiten.

Wanneer je een liesbreukband draagt

Een liesbreukband draag je om te voorkomen dat de buikwand en de darmen naar buiten puilen. Daarom draag je een liesbreukband voornamelijk op de momenten waarbij de kans dat dit gebeurt het grootst is. Dus voornamelijk wanneer de buikwand onder druk staat.

Daarom is het in veel gevallen niet nodig om een liesbreukband te dragen als je rustig zit of ligt. Tijdens activiteiten is het echter wel verstandig om de liesbreukband te dragen, omdat er dan meer druk staat op de buikwand.

In sommige gevallen, waarbij de liesbreuk hardnekkig is, zal de liesbreukband vaker moeten worden gedragen.

De Ortel Liesbreukband

De lies is een zeer gevoelige plek, daarom heeft Thuasne een zeer comfortabele liesbreukband ontwikkeld genaamd Ortel Liesbreukband. Deze liesbreukband is gemaakt van zachte stof waardoor het zeer comfortabel voelt op de huid. Hierdoor kan de liesbreukband zowel kort als langdurig worden gedragen.

De Ortel Liesbreukband heeft een gesp sluiting, waardoor het eenvoudig is om de liesbreukband aan en uit te doen. Dit is vooral prettig omdat een liesbreukband moet worden losgehaald als je gaat plassen.

De verstelbare pelotte en band zorgt ervoor dat je op de juiste plek de juiste hoeveelheid druk krijgt. De Ortel Liesbreukband is beschikbaar in twee versies. De eerste versie biedt ondersteuning aan één zijde, de tweede versie biedt ondersteuning aan twee kanten. Hierdoor kan de liesbreukband in worden gezet voor een zogenaamde dubbele (bilaterale) liesbreuk.

Belangrijk om te weten is dat de versie voor een éénzijdige liesbreuk standaard is ingesteld voor een rechter liesbreuk. Mocht je een linker liesbreuk hebben; met behulp van dit filmpje laten we je zien hoe je het product instelt voor een linker liesbreuk. Mocht je vragen hebben kun je contact opnemen met het verkooppunt waar je het product hebt gekocht. Hieronder laten wij zien hoe je de Ortel Liesbreukband afstelt.

Vraag en antwoord

Wij begrijpen dat je wellicht nog een aantal vragen hebt over de behandeling van een liesbreuk en de toepassing van een liesbreukband. Daarom behandelen wij hieronder de meest voorkomende vragen. Mocht je zelf een vraag hebben die nog niet beantwoord is, laat de vraag dan achter in de reacties. Mocht je het niet openbaar willen plaatsen dan kan je ons mailen via: info@bracewijzer.nl

Is een liesbreukoperatie echt nodig?

Een liesbreukoperatie is in principe alleen nodig als je de bult niet meer terug kan drukken. Volgens Zorgkaart Nederland gebeurt dit echter bij 2% van alle mensen met een liesbreuk. In sommige gevallen, voornamelijk bij senioren, wordt zelfs aangeraden om niet te opereren. Tijdens het opereren kunnen er complicaties optreden die het probleem verergeren. Daarnaast is de kans relatief klein dat de klachten verergeren omdat senioren de buikwand minder belasten.

Bij kinderen en jongeren wordt echter wel aangeraden om te opereren. Dit omdat er een grotere kans is dat de klachten nog kunnen verergeren. Dat komt voornamelijk omdat deze leeftijdsgroep actiever is en daardoor de buikwand meer belast.

Wij adviseren u deze vraag altijd voor te leggen aan uw huisarts of specialist. Zij kunnen uw situatie het beste beoordelen en u een persoonlijk advies geven.

Hoelang kan ik een liesbreukoperatie uitstellen?

Een liesbreukoperatie kan je uitstellen totdat je de bult niet meer terug kan drukken. Als je de bult niet meer terug kan drukken moet er zo snel mogelijk geopereerd worden. Dan is er dus sprake van acute noodzaak om te opereren.

Sommige mensen lopen jaren met een liesbreuk rond zonder er veel last van te hebben. Bij andere mensen wordt de liesbreuk in een korte tijd acuut. Voornamelijk bij kinderen en jongeren kan dit vaak erg snel gaan.

Kan een liesbreukband een operatie vervangen?

Nee, een liesbreukband kan een operatie niet vervangen. In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk omdat een liesbreukband niet voldoende tegendruk kan bieden. Daarnaast kan je een liesbreukband ook niet 24 uur per dag dragen.

Een liesbreukband is een goede en betaalbare oplossing om de ongemakken van een liesbreuk tegen te gaan zonder dat je kans hebt op bijwerkingen. De liesbreuk zal echter niet worden opgelost worden door een liesbreukband.

Heeft een liesbreukband ook nadelen?

Nee, een liesbreukband heeft geen medische nadelen. Het enige nadeel is dat sommige mensen het onprettig vinden om een lange tijd of periode de liesbreukband te dragen. Daarom is het belangrijk om een goede liesbreukband te kiezen die je makkelijk aan en uit kan trekken en comfortabel aanvoelt.

Bronnen:

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

16 gedachten over “Hoe een liesbreukband de pijn van een liesbreuk kan verlichten”

  1. Ik ben al een aantal weken in afwachting van mijn operatie en heb nu een aantal weken de liesbreukband in gebruik. Het scheelt veel. De band duwt de bult terug en het voelt daardoor in het dagelijks leven minder kwetsbaar. Ook is de pelotte te verplaatsen zodat ik de band precies kan afstellen. De band geeft stevigheid. Ik ben blij met dit product. Groet Wouter.

    1. Beste Wouter,

      Bedankt voor je reactie en goed om te horen dat de liesbreukband goed helpt in deze fase. We zijn erg blij met je feedback op het product en vooral blij dat we zo voor jou een bijdrage kunnen leveren in het dagelijks leven. Hopelijk pakt de operatie goed uit en heb je de liesbreukband daarna niet meer nodig.

  2. Ik ben gediagnosticeerd met een femoraal breuk (dij breuk). Ik ben een vrouw van 68 jaar . Deze breuk is niet terug te duwen . Mijn vraag is dan ook of deze band in mijn situatie een goed plan is en of het zinvol is.
    Ik hoor graag even van u.

    1. Hartelijk dank voor uw vraag via Bracewijzer. Een liesbreukband hoeft niet per definitie de breuk helemaal terug te duwen. Het gaat erom da druk op de plek van de breuk, in uw geval een femorale breuk. De lokale gerichte druk op de breuk zou de pijn moeten zverlichten. In geval dat de breuk niet terug te duwen is, is het raadzaam om met uw zorgprofessional in overleg te gaan of een liesbreukband in uw geval van toegevoegde waarde kan zijn. Dat kunnen wij niet voor u beoordelen. Hier vindt u meer informatie over onze liesbreukband

    1. Beste Frans,

      Dank voor je vraag op Bracewijzer.nl. Wij zijn geen dokter en ook geen deskundige van het oratoriumkoor. Maar met een liesbreukband zou u best kunnen blijven zingen in het koor. De liesbreukband zorgt voor tegendruk op de liebreuk, waardoor u geen ongemakken en pijn ervaart.

      Lees hier meer over de liesbreukband

      1. Hebben jullie ook tips voor mij.
        Ik ben zwanger en heb een liesbreuk die erg pijnlijk is. Zo’n band doen lijkt me niet prettig zitten met een groeiende buik. Heeft u andere tips?
        Groetjes charissa

        1. Bart van Ommen

          Beste Charissa,
          Dank voor je reactie. Het is lastig om je een goed en passend advies te geven online. Ik zou je dan ook adviseren een huisarts, bekken fysiotherapeut of andere zorgprofessional in je buurt te contacteren met deze vraag. Specifiek voor de liesbreuk hebben we de Ortep P, maar deze kan wellicht niet de juiste oplossing voor je zijn, nu je zwanger bent. Een andere optie is de Lombamum, deze is specifiek ontworpen voor de zwangerschap, maar is niet specifiek ontworpen voor een liesbreuk. Kortom, het lijkt me goed dit met een zorgprofessional te bespreken om tot de best passende bracekeuze te komen. Succes met het vinden van deze oplossing en een goede zwangerschap gewenst.

        1. Bedankt voor je vraag. Wat de liesbreukband doet, is tegendruk geven ter hoogte van de liesbreuk. Dit helpt vooral tegen pijn van een leisbreuk. Juist ook met hardlopen komen er veel krachten op de liesbreuk. Ook hierbij adviseren we dan ook de liesbreukband te dragen.

  3. Beste Bart, ik ben 71 en nog actief fietsen wandelen en zingen in een koor. Ik zag dat er een liesbreuk band broek is, een soort boxershort en een losse band met een riem. Wat is het prettigste? Ik las dat een losse band steeds losgemaakt moet worden als je moet plassen. En dat moet ik vaak tijdens het wandelen.

    1. Beste Hans, Bedankt voor je reactie. Wij leveren zelf geen versie met een broekje en dit heeft een reden. Door onze pelotte in te stellen kun je de druk op de liesbreuk goed zelf instellen. Ik kan niet oordelen of een broekje dit ook effectief kan ondersteunen. We krijgen gelukkig weinig tot geen reacties binnen dat onze liesbreukband veel extra tijd kost. Ik hoop je te hebben geholpen met mijn antwoord.

  4. Is het aan te raden om de liesbreukband ook NA de operatie te dragen, tijdens het genezingsproces van de wond van enkele centimeters?

    1. Beste Ad, Dank voor de reactie. Vanuit de ontwikkeling van het product is het niet de bedoeling om het product te dragen tijdens herstel na de operatie. Ik begrijp je vraag, omdat in het algemeen compressie / druk op een wond / litteken het herstel kan bespoedigen. Ik kan Mijn advies is dan ook om dit te bespreken met je behandelend arts. Ik wens je een goed herstel toe.

  5. Hans van de Kerkhof

    Hallo,

    Ik heb een liesbreuk aan de linkerkant. Normaal heb ik er niet veel last van, maar ik ben een fervente wandelaar en bij lange wandelingen krijg ik pijn. Ook de bobbel is dan moeilijk terug te drukken. Daarom is mijn gedachte dat een liesbreukband de oplossing zou kunnen zijn. Ik ben 68 jaar en niet zo’n voorstander van een operatie, overigens lijkt het me in Coronatijd dat de wachttijden erg lang zullen zijn. Wat is uw advies?

    Met vriendelijke groet,
    Hans van de Kerkhof.

    1. Beste Hans,
      Dank voor je reactie. De liesbreukband is speciaal ontworpen om tegendruk te geven dat “de bobbel” voorkomt tijdens dagelijkse activiteiten. Dit hulpmiddel geeft alleen druk daar waar het nodig is. Het voorkomt pijn en ongemak en het zorgt ervoor dat je je dagelijkse activiteiten kan blijven uitvoeren. Er is een versie voor enkele liesbreuk en voor een dubbele liesbreuk. Hier vind je meer informatie over het product

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *