De juiste brace kiezen

De juiste brace kiezen

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 3 minuten

Een brace is bij veel bewegingsklachten een effectief middel om pijnklachten te verminderen en de genezing te ondersteunen. Het is echter wel belangrijk dat je de juiste brace kiest die past bij jouw klacht en jouw persoonlijke situatie. Voor een consument zonder medische achtergrond is dit een flinke uitdaging aangezien er veel verschillende braces zijn met verschillende ondersteuningsniveaus. Zo wil je bij een milde klacht niet het volledige gewricht immobiliseren terwijl dit bij een zware klacht noodzakelijk kan zijn. In dit artikel beantwoorden wij daarom de vraag: ‘’Hoe kies je de juiste brace?’’

Waar je naar moet kijken

Als een arts of therapeut een brace voorschrijft dan zijn er veel verschillende aspecten waar rekening mee wordt gehouden. De belangrijkste aspecten zijn hieronder uitgewerkt.

De diagnose/klacht

Veel braces zijn ingedeeld op basis van indicatie, bijvoorbeeld: herniaartrose of carpaal tunnel syndroom. Deze braces zijn speciaal ontwikkeld om de klachten van deze aandoening te verminderen en/of te ondersteunen bij het genezingsproces. Als je een duidelijke indicatie hebt is het daarom makkelijker om de juiste brace te selecteren. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke aanleiding is, dan wordt er vaak naar de aspecten hieronder bekeken. Alleen een arts kan een diagnose stellen omdat er veel medische kennis voor nodig is. Er is online veel informatie beschikbaar waarmee je in wezen zelf een diagnose kan stellen. Dit is echter zeer af te raden omdat dit een zeer ingewikkeld proces is, wat kan leiden tot misdiagnose.

De precieze locatie van de klacht

Een gewricht is de connectie tussen twee of meerdere botdelen en wordt daarnaast gevormd door pezen en banden. Aangezien het meerdere structuren zijn, is het van belang te weten waar de klacht zich bevindt. In het geval van een knieklacht kan je bijvoorbeeld last krijgen van: de knieschijf, de buitenkant van de knie of de binnenkant van de knie. Daarom is het belangrijk dat je een brace kiest die het onderdeel van het gewricht ondersteunt waar je last van hebt. Sommige braces hebben bijvoorbeeld een speciale ring die de knieschijf op zijn plek houd, terwijl andere braces juist de knie meer algemeen ondersteunen. Een brace die algemeen ondersteunt is bijvoorbeeld over het algemeen geschikter voor aspecifiek klachten.

Immobilisatie of ondersteuning

In veel gevallen is immobilisatie van het gewricht niet gewenst waardoor er voor een compressiebrace of semi-rigide brace wordt gekozen. In sommige gevallen is gedeeltelijke of volledige immobilisatie vereist om het gewricht te laten genezen, dat hangt af van de ernst van de klacht.

In het algemeen worden braces ingedeeld in drie verschillende categorieën: compressie-, semi-rigide- en rigide brace. Voor meer informatie over deze categorieën lees dit artikel: hoe werkt een brace. De werking van deze braces verschilt per categorie. Zo is het doel van een compressiebrace om de proprioceptie van het gewricht te verhogen. Voor meer informatie over proprioceptie, lees dit artikel: hoe werkt een compressie brace? Een semi-rigide en rigide brace beperken een pijnlijke beweging, ondersteunen het gewricht door middel van baleinen of scharnieren of immobiliseren een gewricht. Er zijn echter veel braces die zowel compressie als baleinen of scharnieren toepassen.

De bewegingen die pijn doen

Het liefst worden in het algemeen zo min mogelijk bewegingen beperkt. Langdurige immobilisatie is niet alleen vervelend in het dagelijks leven, het kan ook averechts werken. Beweging is namelijk goed voor gewrichten. Daarom worden meestal alleen de meest pijnlijke bewegingen beperkt.

Sport of dagelijks gebruik

Een belangrijk aspect voor de keuze van een brace is wanneer je de brace wilt gebruiken. Dit aspect wordt vaak onderschat. Een goede splitsing is bijvoorbeeld dagelijks gebruik of tijdens sport. Een sportbrace is namelijk van andere materialen gemaakt dan een brace voor dagelijks gebruik.

Activiteitsniveau

Naast de keuze voor het gebruik van de braces is ook het activiteitenniveau van belang. Zo kunnen onze rugbraces ingedeeld worden in: langdurig zitten, langdurig staan, wisselende activiteiten en fysiek werk. Deze braces ondersteunen de rug die het beste past bij de activiteit. De brace voor fysiek werk heeft daarom een extra band, waardoor de rug extra wordt ondersteunt. De brace voor langdurig zitten daarentegen is een stuk dunner en flexibeler.

Een brace kiezen

Nu je weet naar welke aspecten je moet kijken, kan het alsnog een flinke zoektocht zijn om de juiste brace te kiezen. Om je hierbij te helpen hebben wij Bracewijzer ontwikkeld, die je hieronder kunt invullen. Aan de hand van een aantal korte vragen krijg je direct een concreet advies, welke brace het beste bij jouw situatie past.

Voor zorgprofessionals

Bracewijzer is nu ook beschikbaar als handige productklapper voor in jouw paskamer. Interesse? Wij sturen je hem gratis op. Klik op de knop hieronder om het gratis aan te vragen.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *