Hoe werkt een brace?

Hoe werkt een brace?

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 8 minuten

Er zijn braces voor vrijwel alle gewrichten in het lichaam, zoals: rug, schouder, nek, pols, heup, vinger en enkel. Er zijn veel verschillende benamingen en classificaties voor braces. Braces voor de rug worden vaak ruggordel of rugband genoemd. Braces voor de nek, vaak kraag. Een zorgprofessional spreekt echter meestal over een orthese.

Een orthese is een extern gedragen hulpmiddel wat één of meerdere functies van een gewricht ondersteunt. Hoe een brace precies werkt hangt af van het type. Een brace kan namelijk de pijn verlichten door middel van compressie, ondersteuning of immobilisatie. Welk type brace het best past bij jouw klacht hangt af van je diagnose, jouw activiteitsniveau, lichaamsbouw en het gebruiksmoment. Hieronder worden kort de drie verschillende soorten braces besproken.

Compressiebrace

Een compressiebrace (ook bekend als niet-rigide brace of proprioceptie brace) werkt door druk uit te oefenen op en rondom het gewricht. Deze brace immobiliseert niet, maar ondersteunt het gewricht door middel van compressie. Compressie heeft namelijk een positieve invloed op de zintuigen die zich bevinden om het gewricht. Door compressie zijn je hersenen bewuster van de stand van het gewricht en de bewegingen die je maakt. De pijnklachten nemen hierdoor af, denk aan onze onbewuste reactie door te wrijven wanneer we onze elleboog stoten. Naast dat compressie effect heeft op bewustwording en afname van pijn, voorkomt een compressie zwelling in het gewricht. Dit is erg belangrijk in de acute fase na een blessure. Wil je meer weten over de werking van een compressiebrace? Lees dan het artikel op deze pagina.

Semi-rigide brace

Een semi-rigide brace geeft naast compressie, specifieke ondersteuning aan het gewricht. Deze brace is erg effectief bij een blessure van de enkel of knie. Dit soort type brace zorgt voor een actieve ondersteuning van één of meerdere gewrichtsfuncties. Een semi-rigide brace heeft meestal een balein of een scharnier, die één of meerdere bewegingen van het gewricht ondersteunt en/of ontlast.


Rigide brace

Een rigide brace, wordt ook wel immobilisatiebrace of spalk genoemd. Dit zijn alle braces die gemaakt zijn van harde materialen. Een rigide brace kan het gewricht ondersteunen, corrigeren of bewegingen van het gewricht beperken. Deze brace beperkt meer bewegingen van het gewricht en wordt daarom vaak ingezet bij ernstige klachten en botbreuken. De volledige immobilisatie is onhandig in het dagelijks leven en wordt daarom enkel ingezet als de overige oplossingen niet toereikend zijn. De orthopedisch instrumentmaker is dé specialist als het gaat om het juist inzetten en afstellen van deze braces.

Wil je weten welk type brace het beste bij jouw klacht past? Vul dan de Bracewijzer in.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

8 gedachten over “Hoe werkt een brace?”

 1. Mijn moeder heeft artrose aan haar handen en veel pijn.
  Welke Brace is hier geschikt voor en wordt dit vergoedt door de zorgverzekering?

  1. Beste Anke,
   Bedankt voor je reactie en vraag. Artrose kan op meerdere plekken in de hand voorkomen. Voor een goed brace-advies adviseer ik je onze Bracewijzer in te vullen. Wat betreft vergoeding via de zorgverzekeraar: Ja, bij een brace voor een chronische klacht (zoals artrose) is vergoeding vanuit de basis verzekering mogelijk. Houdt wel rekening mee dat je veelal eerst een voorschrift nodig hebt van een specialist (arts uit het ziekenhuis). Dat betekent veelal een lange weg, waarbij ook het eigen risico eerst wordt aangesproken. De orthopedisch instrumentmaker kan je hier verder bij helpen. Mocht je op zoek zijn naar een verkooppunt, of een orthopedisch instrumentmaker, bij jou in de buurt, kijk dan op onze pagina “verkooppunten”. Ik hoop je zo goed op weg te hebben geholpen en wens je veel succes in het vinden van de best passende brace voor je moeder.

  1. Bedankt voor je reactie op Bracewijzer.nl en natuurlijk vervelend om te horen dat de rugpijn na de val niet afneemt.

   Natuurlijk is het ook verstandig je klacht kenbaar te maken bij je huisarts of fysiotherapeurt.

   Een rugbrace zou je hier zeker in kunnen ondersteunen. Het ontlast namelijk de rug en de belasting op de rug. Je moet wel druk op de romp kunnen hebben.

   Een rugbrace die ik je zou adviseren is:

   https://bracewijzer.nl/product/lombaskin/
   Of
   https://bracewijzer.nl/product/lombatech/

   De braces zitten comfortabel. Het kan je helpen je dagelijkse activiteiten beter uit te voeren.

   In de link zie je waar je de brace kan bestellen of proberen bij jou in de buurt.

   Ik hoop dat ik je een goed advies heb kunnen geven en wens je een goed herstel toe.

  1. Bedankt voor je reactie op onze website bracewijzer.nl.

   Je geeft aan met name een “krakend”geluid te ervaren bij het bewegen in de knie.

   Een brace kan ondersteuning en sturing geven voor de knieschijf of de knie. Maar belangrijk is het om eerst een goede indicatie te stellen. Ik zou je adviseren om daarom met jouw klacht naar de huisarts of fysiotherapeut te gaan.

   Een knieschijfbrace of een kniebrace zou je zeker verder kunnen helpen wanneer je ook pijnklachten ervaart.

   Ik wens je een goede jaarwisseling toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *