Rugpijn

Rugpijn

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 3 minuten

Veel mensen in Nederland hebben last van rugklachten. Deze rugklachten kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde dagelijkse activiteiten niet meer kunt uitvoeren of zelfs niet meer kan werken. Binnen de fysiotherapie zijn rugklachten de meest voorkomende bewegingsklachten. In dit artikel lees je meer gedetailleerde informatie over de anatomie van de rug. Over verschillende type rugklachten, wat je tegen rugklachten kunt doen en in hoeverre een brace verlichting kan bieden. Onderaan de pagina kun je aan de hand van een paar korte vragen een brace kiezen die het beste past bij jouw klacht.

De anatomie van de rug

De rug bestaat uit een aaneenschakeling van kleine botdelen met daartussen gewrichten. Al deze botdelen bij elkaar wordt de wervelkolom genoemd. De wervelkolom bestaat uit:

  • 7 cervicale wervels (de nek)
  • 12 thoracale wervels (de borst en hoge rug)
  • 5 lumbale wervels (de lage rug)
  • 5 sacrale wervels (het heiligbeen)
  • De os coccygis bestaande uit 4 wervels (het staartbeentje).

Wil je meer weten over nekklachten lees dan dit artikel.

De bovenste cervicale gewricht verbind het hoofd met de wervelkolom. De sacrale wervels zijn onderaan verbonden met de heupen. Tussen alle individuele wervels zit een gewricht, die het mogelijk maakt om de wervelkolom te bewegen. Om de beweging te versoepelen zit er kraakbeen tussen de botdelen die in feite werkt als smeermiddel. De spieren en banden rondom het gewricht sturen de gewrichten. In dit artikel behandelen wij pijn aan de thoracale en lumbale wervels, met andere woorden: hoge en lage rugpijn.

Specifieke en aspecifieke rugklachten

Binnen rugklachten wordt er onderscheid gemaakt tussen specifieke en aspecifieke rugklachten. Specifieke rugklachten hebben een duidelijke oorzaak, denk bijvoorbeeld aan een breuk die is veroorzaakt door een ongeluk. Aspecifieke rugklachten zijn niet ontstaan door een duidelijk aanwijsbare reden. Deze klachten komen vaak tijdens alledaagse activiteiten. 90% van alle mensen hebben last van een aspecifieke rugklacht.

Veel voorkomende klachten

Hieronder is een overzicht van de meest voorkomende aspecifieke rugklachten.

Lumbago (spit)

Lumbago en spit zijn algemene woorden die verwijzen naar lage rugklachten. Bij deze klacht is er geen aantoonbare beschadiging in de rug en is de oorzaak van de klacht vaak plotseling. Het schiet je in de rug. Als je last hebt van lumbago dan is het belangrijk om de rug voldoende te bewegen op een verantwoorde manier. Een fysiotherapeut kan je daar bij helpen door oefeningen op te geven die de rugspieren versterken. Daarnaast kan een brace jouw rug ondersteunen door middel van compressie en baleinen. In 95% van de gevallen verdwijnen de klachten vanzelf na 6 weken.

Lees verder:

Hernia (hernia nuclei pulposi)

Tussen de ruggewervels zit een tussenwervelschijf (de nuclei pulposus), deze schijf is zacht en dempt de beweging van de rug. Bij een hernia is deze schijf gaan uitpuilen en heeft mogelijk een zenuw bekneld. Aangezien de zenuwen vanuit de rug alle lichaamsdelen aansturen, is er vaak sprake van uitstralingspijnen in armen of benen (afhankelijk van de plek van de hernia). Behalve pijn kan er ook krachtverlies of gevoelloosheid optreden. Bij 75% geneest een hernia vanzelf binnen 12 weken, een huisarts adviseert daarom vaak om de klachten eerst 6 tot 8 weken af te wachten (thuisarts.nl). Uiteraard wil je tot deze tijd de pijn zo veel mogelijk verlichten en het genezingsproces versnellen. Een rugbrace kan hierbij helpen de rug te ondersteunen door middel van compressie en baleinen.

Ischias (lumbo-ischialgie)

De termen hernia en ischias worden vaak door elkaar heen gebruikt omdat de klachten erg op elkaar lijken. Bij ischias krijg je net zoals een hernia ook pijn in het been en de voet. De oorzaak van de pijn is echter anders bij ischias. Deze klacht wordt namelijk veroorzaakt door een ontsteking in de zenuwbaan (nervus ischiadicus). Een hernia kan door de verdrukking echter ook ischias veroorzaken, hierdoor krijg je extra pijn buiten de hernia om. Net zoals bij een hernia gaat ischias vaak na een periode over. Een rugbrace kan je in het hersteltraject helpen de rug te ondersteunen, waardoor de pijnklachten afnemen.

Scoliose

Een scoliose is een abnormale vergroeiing van de wervelkolom, waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. De scoliose ontstaat veelal bij meisjes in hun tienerjaren. Er zijn twee vormen scoliose: structurele en niet structurele scoliose. Als je last hebt van scoliose, dan is het belangrijk om langs te gaan bij een arts. Een gespecialiseerde arts kan je doorsturen naar een orthopedisch instrumentenmaker en/of fysiotherapeut. Door middel van oefeningen en de inzet van een corrigerende brace kan de klacht vaak verholpen worden. Bij ernstige extreme gevallen, zal een arts aanraden om de scoliose te opereren.

Verslappen rugbraces de spieren?

Er wordt vaak gedacht dat rugbraces de spieren verslappen. Het omgekeerde is de werkelijkheid, zo blijkt uit meerdere wetenschappelijke studies. Rugbraces hebben een toegevoegde waarde binnen de behandeling van rugklachten en kunnen het herstel en hervatting van dagelijkse activiteiten versnellen. Wil je meer weten over deze onderzoeken, bekijk dit artikel voor een samenvatting op bracewijzer.

Welke brace past bij mijn klacht?

Als consument is het moeilijk om de juiste rugbrace te kiezen voor jouw klacht. Er zijn veel verschillende rugbraces en dat is niet voor niets. Daarom helpen wij jou graag met onze Bracewijzer. De Bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut of een andere zorgprofessional. Het is verstandig om jouw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.

Bronnen:

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

12 gedachten over “Rugpijn”

    1. Beste Lei,
      Dank voor je reactie via bracewijzer. Een rugbrace ondersteunt de rug, dus je houding. Dit zorgt voor een actieve en gunstige houding en ontlasting van de wervelkolom, wat pijn vermindert. Dit kan zowel pijn als bijvoorbeeld bij artrose zijn, maar ook pijn veroorzaakt door zenuwen. Mijn advies is om een rugbrace te proberen. Check zelf welke brace het beste bij je past. Veelal kun je bij het aantrekken al merken wat een brace voor je kan betekenen. Het is altijd raadzaam een zorgprofessional te raadplegen voor meer advies, zoals een orthopedisch instrumentmaker of een fysiotherapeut.

      Ik hoop dat je snel een oplossing vind voor jouw bewegingsklacht, wellicht wel met een rugbrace van ons.

  1. Ben jaar geleden geopereerd aan drie plekken stenose.
    De hernia hebben ze laten zitten. Dit omdat dan mijn ruggengraat te zwak zou worden.
    De pijn is nog niet helemaal weg. Kan bv.nog niet lang achtereenvolgens blijven staan. Lopen gaat redelijk. Maar nog niet erg ver.

    Misschien dat een brace wat verlichting kan brengen tijdens het lopen of staan.

    Vriendelijke groet

    Willemien

    1. Beste Willemien,

      Dank voor je reactie op ons artikel. Wellicht heb je al via onze tool gekeken welke rugbrace jou het beste zou kunnen ondersteunen. Zo niet, dan kun je hier de Bracewijzer starten. Middels een aantal praktische vragen kom je terecht bij de voor jouw beste rugbrace, die past bij je klacht en bij jouw situatie

  2. Margreet de Vries-van der Voort

    Goedemorgen, ik heb een tijd lang gedacht dat ik een beenlengte verschil heb van 2 centimeter nadat ik een nieuwe heup heb gekregen. Heupoperatie is twee jaar geleden. Na een bezoek bij de orthopeed blijkt dat mijn rug scheef staat. Is daar misschien een rugbrace voor om de rug wat rechter te krijgen.
    Met vriendelijke groet

    1. Beste Margreet,
      Je vraag is specifiek en direct verbonden aan jou als individu. Daarom kan ik via internet geen goed advies geven. Je geeft aan dat je 2cm beenlengteverschil hebt. Met dat gegeven raad ik aan, samen met een orthopedisch adviseur en/of orthopedisch schoenmaker te kijken naar een passende oplossing. Wellicht kan het beenlengteverschil aangevuld worden, waardoor je ook een goed resultaat bereikt. Wel weten we dat rugbraces kunnen ondersteunen en dus jouw stabiliteit in de rug kunnen vergroten. Ik hoop dat je snel een passende oplossing hebt gevonden. Vind hier voor een specialist bij jou in de buurt.

  3. Ik merk dat ik in de loop der jaren wat krom ben gaan lopen, schouders naar voren etc. Ik wil weer in een goede houding gaan lopen. Dus rechtop. Is een brace hiervoor geschikt?

    1. Dank voor je bericht op Bracewijzer. Er zijn zeker rugbraces die je kunnen helpen met een actieve rechtopstaande houding. Op deze pagina vind je 2 van deze braces. Ik hoop dat dit advies u verder heeft geholpen.

  4. Ik heb een hernia gehad in mijn onderrug en ik ervaar weer klachten ik heb een titanium tussenzetsel bij c6/7 ik ervaar door mijn houding weer klachten in mijn onderrug en mijn schouders moet ik naar achteren houden voor een betere houding. Wat spier spanning verlicht midden in mijn rug. Welke brace is hier voor geschikt om uit dit pijnlijk circle te komen

    1. Beste Andrew,
      Bedankt voor je reactie via Bracewijzer. In je reactie geef je aan dat je zoekt naar een brace voor die een actieve stand naar achteren van de schouders ondersteunt. We hebben 1 schouderbrace en 2 rugbraces die dit effect verzorgen. De eerste is de Ligaflex Clavicula, een schouderbrace die enkel jou ondersteunt in deze actieve beweging van de schouders. Mochten de klachten heviger zijn, dan zou ik je adviseren om samen met een specialist te kijken naar de osteomed Acute, een passieve ondersteunende rugbrace met schouderbanden, of de Lombastab Dorso, een actieve ondersteunende rugbrace met schouderbanden met zelf in te stellen aanspansysteem. Jij bepaalt met deze brace de ondersteuning die je nodig hebt voor jouw activiteit. Hier vind je een specialist bij jou in de buurt.

    2. Goedenmiddag. Ik heb aan de linkerkant van mn onderrug een hernia en aan de rechterkant slijtage van de onderrug. Heb erg veel last vooral met bukken enz. Welke brace is het meest geschikt voor mij denkt u. Met lopen heb ik ook last. Alvast bedankt

      1. Dank voor je reactie op Bracewijzer.nl. Je geeft aan dat de hernia en de “slijtage” de rugklachten veroorzaken. Ik adviseer je de bracewijzertool in te vullen, want de vraag is even voor welke activiteiten je een ondersteuning zoekt. Dit bepaald namelijk grotendeels het advies. Ik hoop dat je er met de tool uitkomt. Zo niet, dan horen we het graag natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *