Kan een rugbrace rugpijn verlichten?

Kan een rugbrace rugpijn verlichten?

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 1 minuut

Per jaar gaan ruim 2 miljoen mensen met rugpijn naar de huisarts. Bij de fysiotherapeut is lage rugpijn de meest voorkomende bewegingsklacht. Aspecifieke pijn in de lage rug wordt ook wel lumbago en spit genoemd. Jaarlijks kost lage rugpijn Nederland 3,5 miljard euro aan ziekteverzuim. In dit artikel behandelen wij daarom de vraag: ”Kan een rugbrace rugpijn verlichten?”.

Hoe werkt een rugbrace?

De rug is opgebouwd uit meerdere ruggenwervels, die bewegingen van de rug mogelijk maken. Rugproblemen kunnen ontstaan door: verkeerde belasting, onjuiste houding of door een ongeluk. Bij rugbraces wordt er onderscheid gemaakt tussen compressie, semi-rigide en rigide braces.

Voor meer informatie over de verschillende braces, klik hier.

Onderzoek naar de werking van een rugbrace

In 2009 is het effect van een lumbale rugbrace van Thuasne onderzocht op klinische en economische aspecten. In dit onderzoek, dat in meerdere centra met een groep van 197 patiënten werd onderzocht, toonde aan dat de lumbale rugbrace zorgt voor:

  1. Snellere en significante afname van pijnintensiteit
  2. Sneller en uitgebreider functioneel herstel
  3. Besparing in kosten voor medicatie
  4. Hoge tevredenheid van de patiënt (93,7% was tevreden met de brace)

Bron: Effectiveness of a lumbar belt in subacute low back pain: an open, multicentric, and randomized clinical study – Spine Journal 2019


Wil je weten welke rugbrace het beste bij je past? Vul dan onze bracewijzer in.

Bronnen

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *