Verzwakt een brace de rugspieren?

Verzwakt een brace de rugspieren?

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 1 minuut

Uit een onderzoek van Thuasne blijkt dat 45,7% van de Nederlanders denkt dat een brace de spieren kunnen verslappen. Er wordt namelijk vaak gedacht dat een brace de rug vastzet (immobiliseert), waardoor de spieren niet geactiveerd worden. Het is inderdaad waar dat spieren kunnen verslappen als ze niet gebruikt worden, wat bij volledige immobilisatie meestal het geval is. Denk bijvoorbeeld aan de afname van je spiervolume na een periode gips. Een brace immobiliseert echter zelden de volledige beweging, anders zouden dagelijkse activiteiten niet mogelijk zijn. Daarnaast heeft beweging vaak een positief effect op het herstel. Slechts in ernstige gevallen of botbreuken wordt volledige immobilisatie toegepast.

Onderzoeken

Uit een systematisch literatuuronderzoek blijkt dat er geen bewijs is dat een rugbrace de spieren verslapt. In dit onderzoek zijn 35 verschillende onderzoeken met elkaar vergeleken. In deze 35 onderzoeken werd de invloed van een rugbrace op de spieren onderzocht. Slechts één van de 35 onderzoeken concludeerde dat de spieren verslappen door een rugbrace. De overige onderzoeken concludeerde dat de spiermassa het zelfde bleef of toenam.

Bron: Can Lumbosacral orthoses cause trunk muscle weakness? Fatemeh Azadinia e.a. – Spine Journal 2016

Uit twee andere onderzoeken kon ook geen bewijs worden gevonden dat een rugbrace de spieren verslappen. Voor de originele publicaties, zie:


Wil je weten welke rugbrace het beste bij jouw klacht past? Vul dan de bracewijzer in.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

1 gedachte over “Verzwakt een brace de rugspieren?”

  1. Ah! Dat geeft me hoop. Ik draag sinds drie weken een rugbrace, voor minimaal drie maanden. Dacht dat ik na deze tijd in kon zakken als een puddinkje. Dit artikel ook laten lezen aan mijn fysio.

    Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *