Nekpijn

Nekpijn

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 3 minuten

Veel mensen denken bij gewrichten aan een knie of een enkel. De nek bestaat echter ook uit verschillende botdelen, dus ook verschillende gewrichten.  Problemen in deze gewrichten veroorzaken veelal nekpijn. Ruim 400.000 personen gingen in 2017 naar de huisarts met nekklachten (bron: volksgezondheidenzorg).

Volgens thuisarts.nl krijgt 2 op de 3 mensen in het leven last van nekpijn. Uiteraard wil je van deze nekklachten af, ze kunnen je in het dagelijks leven flink belemmeren. In dit artikel behandelen wij daarom de meest voorkomende klachten en mogelijke oplossingen.

Let op: De nek is een zeer gevoelig gewricht, serieuze nekklachten kunnen zeer gevaarlijk zijn. Dit artikel is geen alternatief voor het bezoeken van een arts of fysiotherapeut.

De anatomie van de nek

De gewrichten in de nek zijn onderdeel van de wervelkolom. De bovenste gewrichten van de wervelkolom vormen de nek. Deze 7 gewrichten worden cervicale wervels genoemd. Tussen deze gewrichten zit kraakbeen die de bewegingen versoepelen. De gewrichtsbanden in de nek sturen de nekbewegingen. De nek verbind de ruggenwervels (de thoracale wervels) met de schedel.

Veel voorkomende klachten

Er zijn veel verschillende klachten waar je last van kunt hebben in de nek. Hieronder behandelen wij de meest voorkomende klachten.

Spierpijn of stijve nek

De meest voorkomende klachten in de nek zijn spiergerelateerd. Ruim 98% van alle nekklachten komen door pijn in de nekspieren (bron: gezondheidsplein.nl). Deze klachten worden vaak veroorzaakt door stress, overbelasting, griep of een langdurige “verkeerde” houding. Echter is vaak niet te achterhalen wat precies de pijn veroorzaakt. In de meeste gevallen gaat deze klacht vanzelf over. De nek voldoende bewegen bevordert het herstel. Fysiotherapeutische oefeningen kunnen hierbij helpen. Om je nek bij pijnlijke activiteiten te ondersteunen, kun je overwegen een nekbrace (nekkraag) te dragen. Het gebruik van deze brace kun je afbouwen zodra de pijn minder wordt.

Torticollis (draaihals of scheefhals)

Torticollis beschrijft de klacht waarbij het bewegen moeilijk gaat, met veelal een afwijkende stand van het hoofd. Als je niet in de groei bent, dan wordt deze klacht vaak veroorzaakt door een blessure of ongeval. De halspieren die hier meestal mee te maken hebben zijn, de sternocleidomastoideus en de trapeziusspier. Doordat de spier aan de ene kant meer trekt dan aan de andere kant, wordt het hoofd naar een kant getrokken. Als je in de groei bent dan is het heel belangrijk om een arts te bezoeken, het kan namelijk invloed hebben op de verdere ontwikkeling van de nek.

Whiplash (cervicale verstuiking)

Net zoals bij elk ander gewricht kan de nek verstuikt raken. In de nek wordt deze klacht een whiplash genoemd. Een veel voorkomende oorzaak van een whiplash is een harde schok, waardoor de nek van voor naar achter (of andersom) wordt geforceerd. Deze klacht komt daardoor vaak voor bij mensen die een auto-ongeluk hebben gehad. Behalve pijn in de nek kun je ook hoofdpijn, duizeligheid, depressie en concentratieproblemen ervaren. Een whiplash geneest bij de meeste mensen binnen een half jaar. Tijdens de eerste dagen, wanneer de pijn meestal het heftigst is, kun je een zachte nekbrace dragen. Deze nekbrace ondersteund de nek, waardoor je sneller je dagelijkse activiteiten kunt hervatten en beter kunt slapen.

Nekhernia (cervicale hernia nuclei pulposi)

Als men denkt aan een hernia dan wordt er vaak gedacht aan de rug. Echter kun je ook een hernia in je nek krijgen. Net zoals bij een rughernia wordt de klacht veroorzaakt door een tussenwervelschijf die uitsteekt en daardoor drukt op de zenuwwortel van de nek. De klachten van een nekhernia zijn echter niet hetzelfde als die van een hernia in de rug. Bij een nekhernia krijg je namelijk vaak pijn in de schouders en arm, in plaats van benen zoals bij een hernia in de rug. Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam heeft aangetoond dat een semi-rigide nekbrace, een zeer effectief middel is om een nekhernia te verminderen.

Cervicale artrose (cervicarthrose)

Artrose wordt in de volksmond ook wel eens slijtage genoemd. Artrose komt echter niet alleen voor bij slijtage, maar ook bij mensen met een genetische afwijking. Daardoor kan slijtage ook op jonge leeftijd voorkomen. De pijnklachten van artrose in de nek kan je op meerdere manieren verlichten. Op de korte termijn kun je bijvoorbeeld rustig gaan liggen en een warmte pack gebruiken om de nek te verwarmen, bijvoorbeeld argicalm. Om de nek te ondersteunen tijdens dagelijkse activiteiten, kun je een nekbrace gebruiken. En nekbrace kan er tevens voor zorgen dat de pijnlijke bewegingen worden beperkt. Daarnaast kunnen fysiotherapeutische oefeningen helpen om de nek beheerst in beweging te houden.

Lees verder: Artrose, wat kan je er tegen doen?

Welke brace past bij mijn klacht?

Het is heel belangrijk dat je de juiste nekbrace kiest die past bij jouw klacht. Als consument is het erg lastig om deze keuze zelf te maken, daarom helpen wij je graag met onze Bracewijzer. Bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut of een andere zorgprofessional. Het is verstandig om jouw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.

Bronnen:

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

6 gedachten over “Nekpijn”

 1. Geachte heer/mevrouw,

  Mijn vader is een 75 jarige man die veel last heeft van zijn nek. En met een gebogen hoofd loopt. Wij willen een nek bracelet voor hem kopen. Welke raadt u ons aan.

  Met vriendelijke groet,

  A. Qanoune

  1. Beste A. Qanoune, Dank voor uw vraag op bracewijzer. Als ik situatie lees, dan zou ik kiezen voor een zachte halskraag, zoals de C1 anatomic. Maar ik raad u zeker aan dit ook met uw behandelend arts te bespreken voordat u een nekbrace gaat gebruiken.

 2. Beste,

  Heb al een tijdje last van nek Hernia in combinatie met slijtage op de nek wervels.Ondertussen al twee infiltraties gekregen bij neurochirurg.
  Spijtig genoeg heb ik nog steeds pijn zodra ik aan de pc zit.
  Hebben jullie raad welk type nekbrace ik moet aanschaffen.
  Aangezien ik soms langdurig achter de pc zit moet het wel een beetje confortabel zijn.

  Alvast bedankt,

  mvg,Raymond

  1. Beste Raymond,
   Bedankt voor je vraag via dit platform. Spijtig om te horen dat je restklachten ondervindt van je nekhernia. Je geeft aan dat je met name last hebt bij het werken achter een pc. Belangrijk is om te beginnen met het analyseren van je werkhouding. Je werkgever en/of ergotherapeut kunnen je hierin wellicht ondersteunen. Een goede werkhouding in afwisseling met bewegen is erg belangrijk om de klachten te voorkomen. Daarnaast kunnen houdingsreminders, zoals rug of nekbraces je ondersteuning bieden. In uw geval zou ik kijken wat een zachte halskraag, zoals de Ortel C1 anatomic kan betekenen. Ik hoop dat u wat aan ons advies heeft en ik hoop dat u uw klacht kan oplossen al dan niet met ondersteuning van een zorgprofessional.

    1. Beste Erna, Dank voor je reactie op bracewijzer. Ik kan hier niet een persoonlijk advies geven, want dit hangt af van je eigen situatie. Ik kan dan ook enkel je adviseren de specialist of zorgprofessional te raadplegen die het product heeft geadviseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *