Een brace bij pijn aan de schouders
Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 12 minuten
De schouder zit complex in elkaar, is relatief instabiel en heeft de meeste bewegingsvrijheid van alle gewrichten in het lichaam. De schouder bestaat uit meerdere gewrichten, die gezamenlijk deze bewegingen mogelijk maken. Jaarlijks ziet een huisarts ongeveer 31.000 mensen met pijn aan de schouders. Het merendeel hiervan is 45+.
Voor veel gewrichtsklachten worden braces ingezet, denk bijvoorbeeld aan knie- en enkelbraces. Deze braces zie je vast wel eens voorbij komen tijdens het sporten, waar ze over het algemeen meer zichtbaar zijn. Maar ook veel mensen dragen deze braces om dagelijkse activiteiten uit te kunnen blijven oefenen. Schouderbraces zijn daarentegen minder bekend, met uitzondering van de mitella braces. Daarom behandelen wij in dit artikel hoe een schouderbrace pijnklachten kan verlichten.
Allereerst bespreken wij de anatomie van de gewrichten in de schouder en wat het verschil is tussen de schouder en de hoge rug. Daarna bespreken wij welke aandoeningen je in de schouder kan hebben en hoe een brace deze klachten kan verlichten. Aan het eind van dit artikel gaan we in op hoe je de juiste schouderbrace kiest en beantwoorden wij een aantal veel gestelde vragen.
De anatomie van de schouders
De schouder bestaat uit drie verschillende botdelen:
- Schouderblad (scapula)
- Bovenarm (humerus)
- Sleutelbeen (clavicula)
Tussen deze drie botdelen zitten in totaal vier gewrichten, die als volgt de botdelen met elkaar verbinden:
- Het glenohumerale gewricht, de schouderkom (glenoïd) en de bovenarm (humerus, is het grootste gewricht. Dit gewricht verbindt de bovenarm (humerus) met het schouderblad (scapula). Dit gewricht is verreweg het meest beweeglijk van alle gewrichten in de schouder.
- Het acromioclaviculaire gewricht verbindt het schouderblad met het sleutelbeen. Dit gewricht wordt ook wel afgekort als AC-gewricht.
- Het sternoclaviculaire gewricht verbindt het sleutelbeen met het borstbeen (sternum), dus met de romp. Dit wordt ook wel het SC-gewricht genoemd.
- Het scapulothoracaal gewricht, wat eigenlijk geen echt gewricht is maar een glijvlak, is de verbinding tussen het schouderblad (scapulus) en de romp (thorax).
In de schouderkom zorgt kraakbeen voor het soepel verlopen van de beweging. In de schouder zitten ook slijmbeurzen (bursa), die ook de soepele beweging bevorderen door onder andere stootkrachten op te vangen.
De gewrichten worden bij elkaar gehouden met gewrichtsbanden, die ook wel ligamenten worden genoemd, en de pezen die uitmonden in spieren. De spieren zorgen er uiteindelijk voor dat je het gewricht kan bewegen. Daarnaast zorgen de spieren voor stabiliteit in de schouder. Deze verzameling van spieren wordt ook wel de manchet genoemd.
De schouders en de hoge rug
Aan de buitenkant is het vaak lastig te zien waar het schouderblad overgaat in de ruggenwervels. Als je de schouder voorwaarts en achterwaarts beweegt dan zie je of kun je deze overgang voelen.
Pijn in het midden van de hoge rug duidt meestel op pijn aan de wervelkolom en niet aan de schouders. We spreken dan van hoge rugpijn. Aangezien deze klachten anders van aard zijn behandelen wij dit niet in dit artikel.
Het is ten alle tijde raadzaam om een diagnose te laten stellen door een fysiotherapeut of huisarts. Door middel van lichamelijk onderzoek kunnen deze zorgprofessionals niet alleen een diagnose stellen, maar ook gezamenlijk een behandelplan opstellen.
Aandoeningen
Omdat de schouder zo’n complex gewricht is, kan je door veel verschillende oorzaken last krijgen van je schouders. Hieronder bespreken wij kort de meest voorkomende aandoeningen in de schouder.
Onnatuurlijke houding
Hoewel er verschillende onnatuurlijke statische houdingen zijn is het meest voorkomend dat je schouders naar voren staan. Dit kan een oorzaak zijn voor bijvoorbeeld RSI klachten. Klik hier voor meer informatie over RSI klachten.
Een onjuiste houding kan door veel verschillende oorzaken ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een niet ergonomische werkplek, onjuiste belasting of oververmoeide spieren. Daarnaast voelt deze verkeerde houding soms prettiger op de korte termijn. Je lichaam geeft hiermee een signaal af en je gaat strekken. Maar in dit geval doe je er ook verstandig aan om je houding te evalueren. Kun je hierin wellicht iets veranderen?
Ter preventie voor een verkeerde houding kan een schouderbrace worden ingezet. Deze brace trekt de schouders naar achter, waardoor de gehele rug in de meer actieve houding blijft. Hierdoor wordt jouw houding als het ware gecorrigeerd, daarom worden deze braces ook wel eens houdingscorrigerende braces genoemd. In de volksmond wordt het ook wel eens een schouder of rug rechthouder genoemd. Klik hier voor meer informatie over deze braces.
Slijmbeursontsteking
Bij een slijmbeursontsteking (bursitis) is de slijmbeurs ontstoken. Door ons hele lichaam hebben wij slijmbeurzen maar in de schouder krijg je hier snel last van. Dit aangezien de schouder een hoge mate van bewegingsvrijheid heeft.
Een slijmbeursontsteking kan ontstaan na een trauma, een plotselinge impact of een extreme beweging, maar heel vaak is de oorzaak niet goed te achterhalen. Vaak doet het zeer om de schouder te gebruiken, ook kan het onprettig zijn om op de aangedane zijde te slapen. De schouder kan soms rood worden en opzwellen, een duidelijk teken van een ontsteking. Om de zwelling tegen te gaan kan een cool-pack worden gebruikt. In dit artikel leggen wij verder uit hoe je een cool-pack toepast.
In de meeste gevallen gaan de pijnklachten vanzelf over als je de schouder eeen periode rust geeft. Om je hierin te ondersteunen zou je tijdelijk een schouderbrace/mitella kunnen dragen. Deze zorgt voor effectieve rust. Daarnaast kun je ook kiezen voor een compressiebrace. Deze zorgt voor bewustwording van je bewegingen en is een goed middel om de pijnklachten van een slijmbeursontsteking te verminderen, zonder bewegingen te beperken.
Fysiotherapeutische oefeningen kunnen worden gebruikt om de spieren te trainen zonder het gewricht over te belasten. Het is daarom aan te raden met deze klachten een fysiotherapeut te raadplegen voor het opstellen van een behandelplan. De bracetherapie is hierin vaak een onderdeel om bepaalde doelen sneller/beter te behalen.
Frozen shoulder
De kenmerkende klacht van een frozen shoulder is dat de schouder niet alleen pijn doet maar ook verstijft. In eerste instantie heb je meestal alleen pijn als je beweegt. Maar in een later stadium kan je ook pijn krijgen tijdens rust. De klachten van een frozen shoulder ontstaan doordat de gewrichtsbanden rondom het gewricht zijn gaan ontsteken. In sommige gevallen gaat de schouder helemaal vast zitten, vandaar de naam frozen shoulder. Als de schouder eenmaal vast zit dan duurt het nog langer voordat de schouder is genezen.
Een frozen shoulder ontstaat vaak na een blessure aan de schouder. De klacht komt ook vaak voor als de schouder een tijd niet is gebruikt bijvoorbeeld door een breuk of operatie.
Frozen shoulder gaat vanzelf over, maar het kan wel erg lang duren. Bij de meeste mensen zijn de klachten binnen een jaar weg, maar in sommige gevallen kan het twee tot drie jaar duren. Bij een frozen shoulder is het belangrijk om zo veel mogelijk te bewegen. Hierbij kan een fysiotherapeut helpen. Voor pijnklachten kan een compressiebrace gebruikt worden.
Artrose in de schouder
Tussen elk gewricht zit kraakbeen om de beweging van het gewricht te versoepelen. Bij artrose is dit kraakbeen aangetast waardoor het erg pijnlijk is om je gewricht te bewegen. Veelal herkenbaar door een stijf gevoel in de ochtend en pijn bij belasting in een verder gevorderd stadium. Helaas is de schade van artrose onomkeerbaar wat betekent dat het zichzelf niet herstelt. Klik hier, voor meer informatie over artrose.
Als je last hebt van artrose is het belangrijk om de schouder verantwoord te blijven bewegen. Dat kan eventueel met oefeningen en door te zware activiteiten te beperken. Stel dit verantwoorde beweegprogramma samen op met je fysiotherapeut.
Veel mensen met artrose dragen een compressiebrace bij pijnklachten. De compressie zorgt voor een betere bewustheid tijdens bewegen en voor een prettige druk op en warmte in het gewricht. Hierdoor gaat bewegen soepeler en doet het minder zeer. Klik hier, voor meer informatie over compressiebraces en proprioceptie.
Schouder instabiliteit/schouderontwrichting
Als je last hebt van schouderinstabiliteit dan kan de schouder bewegingen maken die niet goed zijn voor het gewricht. Het bekendste voorbeeld hiervan is dat je schouder uit de kom gaat (medische term: luxatie). Dit komt doordat de gewrichtsbanden te veel bewegingsvrijheid toelaten, waardoor het gewricht niet op de juiste plek wordt gehouden. Daarnaast kan de klacht ook ontstaan door spierletsel. Aangezien het spiermanchet rondom de schouder ook erg belangrijk is voor de stabiliteit.
De meest voorkomende oorzaak is een ongeval, waarbij het gewricht in een onnatuurlijke houding terecht is gekomen. Hierdoor zijn de gewrichtsbanden of pezen ingescheurd of afgescheurd. Daarnaast kan ook langdurig dezelfde beweging maken een probleem zijn. Denk bijvoorbeeld aan werpsporten of tennissen. Ook kan schouderinstabiliteit aangeboren zijn, denk aan hypermobiliteit in gewrichten.
Bij instabiliteitsklachten is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. In veel gevallen geneest de klacht niet vanzelf. In sommige gevallen is immobilisatie nodig met behulp van een schouderbrace/mitella, terwijl er in andere gevallen juist fysiotherapeutische oefeningen moeten worden ingezet.
Aandoening aan het sleutelbeen
Aan het sleutelbeen komen twee klachten het meeste voor: een sleutelbeen breuk (fractuur) en instabiliteit (luxatie). De meeste sleutelbeenfracturen komen door een val met de fiets.
Bij zowel een breuk als instabiliteit is het voornamelijk belangrijk om de schouder voldoende te ontzien zodat deze kan genezen. Bij een breuk wordt daarom meestal een schouder corrigerende brace ingezet, zoals de Ligaflex Clavicula. Deze zorgt ervoor dat je schouders in een natuurlijke achterwaarte positie worden gehouden, zodat de breuk goed kan herstellen.
Raadpleeg te allen tijde je huisarts voor een goede diagnose en doorverwijzing naar de juiste zorgspecialist die jou verder kan helpen.
In- of afgescheurde schouderpees
De pezen verbinden de spieren met de botten. Als je last hebt van een ingescheurde schouderpees doet bewegen en kracht zetten erg veel zeer. Bij een afgescheurde pees kun je bepaalde bewegingen niet meer of nauwelijks uitvoeren. Het is dan raadzaam om direct een arts te raadplegen. In de meeste gevallen zit er slechts een scheurtje in de schouderpees. Dit kan al erg veel pijn doen.
Een kleine scheur geneest meestal vanzelf. Daarom is het belangrijk om de pees niet over te belasten, om zo het genezingsproces te bevorderen. Wel is het belangrijk om te blijven bewegen, daarom is het verstandig om samen met een fysiotherapeut een behandelplan op te stellen. Door middel van oefeningen kan je de bewegelijkheid van de schouder op pijl houden zonder dat de pees doorscheurd. Het dragen van een compressie schouderbrace kan in sommige situaties een toegevoegde waarde hebben om sneller van je klacht af te komen.
Na een schouderpeesoperatie wordt vaak een immobilisatiebrace ingezet. Deze brace wordt vaak vier tot zes maanden gedragen. Een compressiebrace kan ingezet worden als de arm niet geïmmobiliseerd hoeft te worden en om de pijn te verlichten. Zo worden bepaalde dagelijkse activiteiten weer mogelijk
Inklemming (impingement)
Zoals we eerder hebben uitgelegd, zitten er pezen, gewrichtsbanden en een slijmbeurs onder het schouderdak. Als wij onze arm omhoog bewegen dan wordt de ruimte onder het schouderdak vernauwd. Hierdoor kunnen de pezen, gewrichtsbanden of slijmbeurs beklemt raken. Daarom wordt deze klacht vaak impingement genoemd, wat inklemming betekent in het Engels.
De inklemming kan worden veroorzaakt doordat de ruimte onder het schouderdak te klein is. Dit is in dit geval een aangeboren afwijking. Ook kan het weefsel onder het schouderdak gaan opzwellen. Denk bijvoorbeeld aan irritatie waardoor het gaat zwellen of bijvoorbeeld een slijmbeurs ontsteking. Een ander veel voorkomende oorzaak is instabiliteit die ontstaat doordat de gewrichtsbanden niet sterk genoeg zijn. Deze klacht ontstaat daarom meestal in combinatie met andere bewegingsklachten.
Bij impingement heeft de schouder voornamelijk rust nodig. Daarnaast kan fysiotherapie helpen om de coördinatie van de spieren te verbeteren. Een compressiebrace kan worden ingezet om de pijn te verlichten. In slechts enkele gevallen is het nodig om de schouder te laten opereren.
Wat is sub-acromiaal pijn syndroom (SAPS)
In de medische wereld wordt regelmatig de term sub-acromiaal pijn syndroom gebruikt, wat afgekort wordt als SAPS. Deze term betekent dat de pijn plaats vindt onder het schouderdak (de acromium). Daarom is dit een verzamelnaam voor inklemming, slijmbeursontsteking en andere klachten onder het schouderdak.
Een inklemming kan ontstaan door een slijmbeursontsteking en andersom. Door de inklemming kan je slijmbeurs namelijk geïrriteerd raken. Maar een geïrriteerde slijmbeurs kan ook voor de vernauwing van een inklemming zorgen. Daardoor is het niet altijd duidelijk wat precies de oorzaak van de klacht is.
Hoe een brace jouw klacht kan verlichten
Eerder hebben wij het al gehad over immobilisatie en compressie en dat het jouw pijnklachten kan verminderen en het herstel kan bevorderen. Hieronder leggen wij graag in meer detail uit hoe dit werkt.
Compressie
Bij een bewegingsklacht wordt het gewricht vaak niet goed aangestuurd. Doordat je pijn aan je schouder hebt ga je het gewricht anders bewegen. Dit gebeurt allemaal zonder dat je het door hebt.
Een compressiebrace stimuleert de gewrichts- en huidzenuwen doordat het druk hierop uitoefent. Dit zorgt voor een beter signaal naar de hersenen, waardoor je beter in staat bent de bewegingen aan te sturen. Ook vermindert dit in veel gevallen direct de pijn in het gewricht. In dit artikel, leggen wij in meer detail uit hoe een compressiebrace werkt.
Actieve ondersteuning/immobilisatie
In sommige gevallen is de extra steun van en de verbetering van de bewustwording door een compressiebrace genoeg om het gewricht te laten herstellen. Anders is het nodig om bepaalde gewrichtsbewegingen te beperken (actief ondersteunen) of een gewricht volledig vast te zetten (immobiliseren). Hierdoor kan het gewricht tot rust komen en herstellen.
Mitella’s zijn voorbeelden van actieve ondersteuning. Zij zorgen ervoor dat bepaalde bewegingen niet gemaakt kunnen worden. Zie hier een voorbeeld van een mitella. Meer geavanceerde braces (veelal ingezet door het ziekenhuis of door een fysiotherapeut) zorgen voor meer immobilisatie.
Een brace die het gewricht volledig immobiliseert wordt alleen toegepast als het echt nodig is. Het belemmert niet alleen je dagelijkse activiteiten maar langdurige immobilisatie kan ook je spieren verzwakken.
Houdingscorrectie
Een verkeerde houding komt heel vaak voor bij de schouders. Waarbij het meest voorkomende voorbeeld wel een bolle rug/gebogen rug is. Dit komt doordat je met de schouders continu naar voren staan.
Bij klachten is het allereerst raadzaam, eventueel samen met een Arbo arts of een ergotherapeut je dagelijkse situatie te beoordelen. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam de houding actief te corrigeren middels een brace, de bijvoorbeeld met de Ligaflex Clavicula.
Behoud lichaamswarmte/warmte therapie
Tegenwoordig worden steeds vaker neopreen schouderbraces toegepast. Het voordeel van een neopreen brace is dat deze het lichaam warm houdt. Ook kan je ervoor kiezen na een activiteit warmte therapie toe te passen met een herbruikbaar hot/cold pack. Bij veel bewegingsklachten kan het gewricht stijf gaan aanvoelen. Warmte zorgt over het algemeen dat je beter in staat bent het gewricht aan te sturen en pijn vermindert.
Daarnaast werkt warmte preventief tegen spierpijn. Daarom verwarmen sporters soms hun spieren na het sporten en daarom is het belangrijk om een goede cooling-down te doen. Lees dit artikel, voor meer informatie over warme en koude therapie.
Hoe je de juiste brace kiest
Aan de hand van dit artikel kan je waarschijnlijk al een aantal braces van je lijstje afstrepen. Toch kan het nog steeds lastig zijn om een goede keuze te maken. Het is echter wel belangrijk dat je de juiste brace kiest voor jouw klacht. Een verkeerde bracekeuze kan er toe leiden dat je brace niet helpt of zelfs het herstel tegen werkt.
Daarom hebben wij de bracewijzer ontwikkeld waarmee je met het invullen van een paar korte vragen direct een brace advies krijgt. Ook krijg je te zien wat de voor en nadelen zijn van iedere brace. Je kan de bracewijzer invullen door op de knop hieronder te drukken.
Vraag en antwoord
Hieronder behandelen wij twee vragen die wij vaak voorbij horen komen. Mocht jij nog vragen hebben dan kan je die achterlaten in de reacties. Houd je het liever privé? Dan kun je ons een e-mail sturen: info@bracewijzer.nl.
Hoelang en wanneer moet ik de schouderbrace dragen?
Over het algemeen kan je het dragen van een brace afbouwen als je pijnklachten drastisch zijn verminderd. Wanneer je een schouderbrace moet dragen hangt af van je klachten en het type brace.
Een actief ondersteunende of immobilisatie brace , zoals een mitella of een sleutelbeenband, draag je overdag tijdens activiteiten. En in sommige gevallen, altijd in overleg met je fysiotherapeut, ook in de nacht.
Een compressie schouderbrace draag je tijdens activiteiten. Bij alle schouderbraces geldt over het algemeen dat je deze ‘s nachts niet draagt
Klik hier voor meer informatie over hoelang en wanneer je een schouderbrace draagt.
Verzwakt een schouderbrace mijn spieren?
Een schouderbrace waarbij het mogelijk is om de schouder te blijven bewegen verzwakt de spieren niet. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat braces, met uitzondering van volledige immobiliserende braces, de spieren niet verslappen.
Daarnaast zal een brace je spieren niet verslappen als je deze niet 24 uur per dag draagt. Natuurlijk is het belangrijk om met je fysiotherapeut een behandelplan met oefeningen op te stellen om je aangedane schouder weer voldoende sterk en stabiel te krijgen.
Klik hier voor meer informatie over het effect van braces op spieren.
Zitten er ook nadelen aan het dragen van een brace?
Sommige mensen vinden een brace niet lekker zitten, maar de meesten raken er snel aan gewend. Let er wel op dat er geen producten in de brace verwerkt zijn waar je allergisch of intolerant voor bent.
Het is wel verstandig om een schouderbrace af en toe af te doen, je wilt er namelijk niet afhankelijk van worden. Daarom is het verstandig om de brace voornamelijk te dragen bij activiteiten waarbij je de ondersteuning of correctie het best kan gebruiken. Naast een brace is verantwoord bewegen van groot belang om je klacht op te lossen of houding te verbeteren.
Helpt een schouderbrace bij spierpijn?
Een compressiebrace kan inderdaad spierpijn verlichten. Enerzijds helpt de compressie de bloedtoevoer en bloedafvoer te versnellen, waardoor je spieren sneller herstellen. Anderzijds houdt een schouderbrace van neopreen de lichaamswarmte langer vast wat ook helpt spierpijn te verminderen. Naast een brace wordt warmte therapie met een herbruikbare hot-cold pack zoals Argicalm aangeraden. Dit is goed toe te passen na een dagelijkse activiteit (in de avond) of na een training.
Bronnen:
- https://www.schoudernetwerk.nl
- https://opendata.cbs.nl/statline/
- https://www.defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/frozenshoulder
- https://flevoziekenhuis.nl/aandoening-behandeling/aandoening/gescheurde-schouderpees-cuff
- https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/gescheurde-schouderpees
- https://www.antoniusziekenhuis.nl/impingement-van-schouder
Bart van Ommen
Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.
Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het gebruik van braces bij schouderpijn. Als ergotherapeut behandel ik vaak cliënten met vergelijkbare problemen, zoals schouderpijn en beperkte mobiliteit. Ik ben het eens met je punten over hoe een goed gekozen brace significante verlichting kan bieden en wil graag toevoegen dat het combineren van braces met gepersonaliseerde ergotherapie een nog effectievere aanpak kan zijn.
In mijn praktijk heb ik ontdekt dat het aanpassen van de dagelijkse activiteiten en het gebruik van specifieke zorghulpmiddelen effectief kan zijn bij het aanpakken van dergelijke problemen. Dit lijkt aan te sluiten bij wat je besprak in je artikel.
Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!
Vriendelijke groeten,
Anouk
Ik ben bang dat ik een frozen shoulder heb. Sinds een aantal weken heb ik pijn, de pijnklachten worden helaas steeds erger. Het is goed om te weten dat een fysiotherapeut een frozen shoulder behandelen kan en dat je daarnaast een compressiebrace kan gebruiken. Hier ga ik me eens verder in verdiepen! https://www.chiropractiedeeem.nl/klachten/schouderpijn-frozen-shoulder/
Beste Emma, Dank voor je reactie. Een fysiotherapeutische behandeling is bij een bewegingsklacht altijd aan te raden! Er is bewijs dat een brace het effect van de fysiotherapie versterkt. Daarom worden braces vaak toegepast in een fysiotherapeutische behandeling! Hopelijk herstelt je schouderklacht snel en goed.