Hoe werkt een compressiebrace?

In tegenstelling tot de rigide en de semi rigide brace is de werking van een compressiebrace minder bekend. In dit artikel behandelen wij daarom de vraag: ''hoe werkt een compressiebrace?''

Een compressiebrace geeft druk rondom het gewricht, maar beperkt de beweging minimaal. Deze type braces worden veel gebruikt tijdens de herstelfase van een blessure of bij het hervatten van een lichte activiteit. Een compressiebrace werkt door middel van proprioceptie, oftewel gewrichtswaarneming. In de medische wereld wordt ook het woorden kinesthesie en positiezin gebruikt. Hieronder leest u hoe proprioceptie werkt en hoe dit wordt toegepast in een compressiebrace. Als laatste leest u kort een samenvatting van een onderzoek naar de compressiebrace van onder andere het VUMC en het AMC.

Proprioceptie

Proprioceptie is de waarneming van de positie van een bepaald lichaamsdelen en of gewricht. In je huid zitten zenuwen, deze geleiden het signaal van een compressiebrace naar de hersenen (Honunculus van Penfield). Dit deel in de hersenen zet de constante informatie vanuit de zenuwen om in waarnemingen, je voelt zo het gewricht bewegen.

Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om te kunnen bewegen. Door diverse oorzaken kan je proprioceptie afnemen, bijvoorbeeld: vitamine tekort, te veel alcohol in het bloed of ziektes. Een andere veelvoorkomende reden voor een afgenomen proprioceptie is een trauma of blessure. Deze verlaagde proprioceptie is meestal tijdelijk en herstelt vaak vanzelf. Soms kan het echter lang duren terwijl u het veel pijn heeft. Een compressiebrace zorgt voor een verhoogde proprioceptieve waarneming, waardoor de bewegingen meer gecontroleerd worden uitgevoerd. De controle over het gewricht neemt dus toe, wat de kans op een misstap verlaagt. Hierdoor is actief bewegen mogelijk tijdens het herstel van de pijnklachten.

Anatomische druk

Een anatomisch geweven compressiebrace oefent verantwoorde druk uit rondom een gewricht of lichaamsdeel. Een anatomische vorm is noodzakelijk. Dit zorgt voor een verantwoorde drukverdeling en voorkomt insnoering.

Onderzoek

Naar de werking van een compressiebrace is veel onderzoek gedaan, juist omdat proprioceptie een ingewikkelde wetenschap is. Hieronder is een onderzoek samengevat van onderzoekers van het VUMC en het AMC.


The immediate effect of a soft knee brace on pain, activity limitations, self-reported knee instability, and self-reported knee confidence in patients with knee osteoarthritis

In dit onderzoek is de mate van pijn, activiteitsbeperkingen, kniestabiliteit en het vertrouwen in de knie gemeten onder 44 deelnemers. Deze deelnemers hadden allemaal osteoarthritis, een gewrichtsontsteking. De deelnemers werden ieder gevraagd 10 meter te lopen en een zogenaamde get up and go test te doen. Iedere deelnemer deed deze onderzoeken met en zonder een brace, de resultaten van de bracedragers waren significant beter.

De conclusie van de onderzoekers was dat het dragen van een compressiebrace een positief effect heeft op mate van pijn, activiteitsbeperkingen, kniestabiliteit.

Lees hier het gepubliceerde onderzoek.


Dit is slechts één van de vele onderzoeken die er gedaan zijn naar de werking van een compressiebrace. Hieronder vind u een tweetal onderzoeken die het effect en de werking van een compressiebrace beschrijven.

Evaluating the efficacy of an active compression brace on orthostatic cardiovascular responses

The Effect of Knee Braces on Quadriceps Strength and Inhibition in Subjects With Patellofemoral Osteoarthritis