Braces of tape? Wat is beter?

Braces of tape? Wat is beter?

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 6 minuten

Als je last hebt van een blessure dan heb je twee opties. Je kan een brace dragen of je kan het gewricht (laten) intapen. Beiden opties zie je regelmatig voorkomen en beide opties worden vaak ingezet door zorgprofessionals en sportmasseurs. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee opties? In dit artikel behandelen wij zowel de voor- en nadelen van beide opties. Hieronder een korte samenvatting van onze conclusies.

Op korte termijn is tape goedkoper, eenvoudiger en flexibeler toe te passen. Voor de langere termijn is een brace echter een beter optie omdat het praktischer in gebruik is en meer ondersteuning bied.

In dit artikel zullen wij in meer detail uitleggen wat de voordelen zijn van beide opties. Aan het eind van dit artikel zullen wij ook tips geven hoe je de juist brace of tape kiest die bij jouw situatie past.

De voordelen van tape

Allereerst bespreken wij kort de voordelen van tape ten opzichte van braces.

Goedkoop op korte termijn

Tape is over het algemeen een goedkopere optie op de korte termijn. Om je gewricht in te tapen heb je meestal slechts één rol tape nodig. Afhankelijk van de kwaliteit van de tape kan dit ongeveer tussen de €1 en €5 kosten per rol.

Indien je een sportblessure hebt en de duur van je herstel is relatief kort, minder dan twee weken, dan is tape wellicht een betere oplossing dan een brace. Als je maar een paar keer ondersteuning nodig hebt na een blessure is tape dus een goedkoper alternatief dan een brace.

Flexibel toepasbaar

Je kan veelal dezelfde tape gebruiken voor de enkel, knie en of andere gewrichten. Bij een brace is dit uiteraard niet het geval, je kan een kniebrace niet gebruiken voor een enkel blessure.

Als je een rol tape in je sporttas hebt zitten kan je dus ter plekke meteen een gewricht ondersteunen.

De voordelen van een brace

Braces hebben ook een aantal specifieke voordelen ten opzichte van tape. Hieronder bespreken wij deze voordelen in meer detail.

Biedt meer ondersteuning en stabiliteit

Het belangrijkste voordeel van een brace is dat uit onderzoek naar voren komt dat een brace effectiever is. Een brace biedt namelijk meer steun dan tape. Ook bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat bracedragers sneller activiteiten konden hervatten dan mensen die waren ingetaped. Zo blijkt uit onderzoek onder voetballers dat de werking van tape al aanzienlijk minder effectief is na 45 minuten dragen.

Voornamelijk semi-rigide braces blijken een stuk effectiever. Dit komt door de stabiliserende baleinen of scharnieren. Lees dit artikel, voor meer informatie.

Makkelijker aan en uit te doen

Een ander voordeel van een brace is gebruiksgemak. Je moet getraind zijn om tape goed te kunnen aanleggen. Dit doen veelal sportmasseurs en fysiotherapeuten, anders werkt het niet goed. Dit lijkt vrij eenvoudig, maar er komt meer techniek bij kijken dan de meeste mensen denken. Als de tape niet goed zit dan zal het geen ondersteuning bieden en in het ergste geval kan het zelfs tegen je gaan werken.

Een specialistische brace moet ook worden afgesteld, maar dat is eenmalig. Daarnaast kan je zelf de brace aan- en uittrekken wanneer je wilt.

Tape kan je niet zoals een brace makkelijk aan- en uittrekken. Om effectief ondersteuning te bieden moet tape regelmatig opnieuw worden aangelegd.

Blijft beter zitten

Tape blijft zitten door een klevende lijmlaag. Zoals met de meeste lijmlagen wordt de kleefkracht minder als het nat wordt door zweet of water. Hierdoor kan tape loslaten tijdens intensieve trainingen of watersporten.

Met een brace heb je dit probleem niet. Als je een goedpassende brace hebt, dan zal deze op zijn plek blijven totdat je de brace afdoet. Braces worden veelal op anatomische wijze gemaakt. Dat betekent, dat veel van deze braces de vormen van het lichaam en bewegingen van het gewricht nauwkeurig volgen. Dit voorkomt afzakken.

Bij het aanschaffen van een brace is het van belang hierbij stil te staan. Kijk goed naar de specifieke eigenschappen van de brace die je wilt gaan aanschaffen. Lees hier meer over de specifieke kenmerken van braces.

Minder kans op huidirritatie

De lijmlaag van tape kan ook zorgen voor huidirritatie. Voornamelijk als je gewricht lang is ingetaped kan dit erg vervelend aan gaan voelen. Kijk daarom goed naar welke soort tape je aanschaft en beoordeel je huid na het dragen van de tape.

Een ander nadeel is dat de huid rondom het gewricht geschoren moet zijn. Tape plakt niet goed op beharing en zal dus niet blijven zitten als de huid niet geschoren is.

Herbruikbaar

Tape is niet herbruikbaar. De lijmlaag verliest het klevende vermogen en ook zal tape uitrekken na gebruik. Hierdoor zal je bij lang gebruik een groot aantal rollen tape moeten kopen.

Een brace daarentegen kan voor een lange tijd worden gebruikt. De meeste sportbraces kun je minimaal één jaar gebruiken. Maar afhankelijk van de kwaliteit van de brace kan dit verschillen. Lees dit artikel voor meer informatie over kwaliteitsverschil binnen braces.

Goedkoper op de lange termijn

Tape is duurder op de lange termijn omdat het niet herbruikbaar is. Een rekenvoorbeeld: voor het intapen van een enkel heb je ongeveer tweederde rol tape nodig. Voor drie keer sporten heb je dus al twee rollen nodig. Laten we voor het gemak uitgaan van een gemiddelde prijs voor een rol tape van € 4,-.

Als je drie keer per week sport (twee keer trainen en een wedstrijd) kost dit € 8,- per week. Een gemiddelde enkelbrace kost ongeveer € 50,-. Dat staat dus gelijk aan de kosten van zes weken tapen. Hoelang denk je dat jouw herstel gaat duren? Veelal is dit langer dan zes weken leert de praktijk.

Conclusie: wat is beter?

Braces en tape kunnen allebei het gewricht ondersteunen waardoor je je minder snel verzwikt en meer gecontroleerd beweegt. Beide hulpmiddelen worden echter wel in verschillende omstandigheden gebruikt.

Tape kan een goed eerste redmiddel zijn. Stel je voor dat je enkel of knie instabiel is na een blessure. Dan kan je overwegen om te starten met tapen. Mocht de werking van de tape prettig zijn en langer gewenst zijn kun je overgaan tot het aanschaffen van een goede sportbrace.

Ons advies is om je hierin goed te laten informeren door een specialistische shop. Ook kun je de bracewijzer invullen om te kijken welke brace het beste past bij jouw klachten en situatie. Bij chronische klachten is het raadzaam om met je fysiotherapeut of sportmasseur te overleggen. Samen met de specialist kan er gekeken worden hoe het gewricht het best ondersteund wordt. Met die informatie kan je ook op zoek naar een goed passende brace.

Tape is echter minder geschikt om te gebruiken op de lange termijn. Het aanleggen van de tape duurt langer en moet gedaan worden door een professional. Als je een paar weken elke keer het gewricht moet intapen dat word je dit vrij snel zat. Een brace is daarom geschikter op de lange termijn. Je kan het om en afdoen wanneer je wil. Daardoor is het op de lange termijn ook goedkoper.

Als je dus een serieuze bewegingsklacht hebt dan is het aan te raden om een brace aan te schaffen. Deze biedt meer steun en is daardoor effectiever in het ondersteunen van het genezingsproces.

Hoe je de juiste keuze maakt

Zowel binnen braces als tape is het belangrijk dat je het juiste product kiest. Hieronder bespreken wij kort hoe je de juiste keuze maakt.

Tape

Er zijn verschillende soorten tape. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen medisch tape en sporttape. Ook is er een groot kwaliteitsverschil in verschillende soorten tape. Denk bijvoorbeeld aan het klevend vermogen of aan hoeveel de tape uitrekt.

Lees dit artikel, voor meer informatie over de verschillende soorten tape en wanneer het wordt toegepast.

Wij adviseren om tape altijd aan te laten leggen door een zorgprofessional. Je kan dit bijvoorbeeld door een (sport)fysiotherapeut laten doen. De tape moet namelijk goed worden aangebracht, anders zal het niet op de juiste manier ondersteuning bieden.

Braces

Er zijn heel veel verschillende braces beschikbaar voor allerlei verschillende klachten. Het is belangrijk dat je de juiste brace kiest. Een brace moet namelijk voldoende steun bieden, maar ook niet te veel bewegingen beperken.

Daarom moet er goed worden gekeken van welke bewegingsklacht je precies last hebt, zodat je hier een brace voor kan kiezen. Ook moet het activiteitsniveau mee worden genomen in deze overweging. Ga je bijvoorbeeld de brace gebruiken tijdens een zwaar intensieve sport of enkel tijdens het wandelen.

Wij begrijpen dat het lastig is om deze keuze te maken. Daarom hebben wij de Bracewijzer ontwikkeld. Aan de hand van een paar korte vragen krijg je direct een advies welke brace(s) geschikt is (zijn) voor jouw klacht.

Bronnen:

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

4 gedachten over “Braces of tape? Wat is beter?”

 1. Hallo, ik heb een vraag….
  Mijn knieschijf zit niet goed in zijn groef en dat geeft klachten. De fysio had een tape aangelegd en dat gaf zeker goede verlichting.
  Mijn vraag, verzwakt je knie niet nog verder als je een brace draagt? Want dan worden ook de spieren ontzien, maakt dat de klacht dan niet erger (ookal train je er nog naast)

  Ik ben benieuwd naar uw visie/ervaring hiermee.
  Groetjes
  Femke

  1. Beste Femke,

   Dank voor je vraag op bracewijzer.nl. Een brace verzwakt niet de spieren, maar is ondersteunend aan de sturing knieschijf van de knieschijf tijdens het bewegen. Een kniebrace wordt dan ook veel toegepast bij dergelijke knieschijklachten. Altijd goed om dit met je zorgprofessional te bespreken. We adviseren de volgende kniebraces: Genu-go Silistab (/) of de Genupro comfort

 2. Zeer interessant om te weten… Begrijp het nu heel goed… Ik heb advies nodig… Ik heb 3 botbreuken achter mijn linker rug is het verstandig om het te laten tapen …de fysiotherapeut gaat het uitvoeren morgen ik heb uw advies nodig is het zeer toepasbaar voor een betere herstel men vraagt 60euro voor het intapen. Dank u en wachtende op uw reactie

  1. Beste Joop,

   Dank voor je reactie via Bracewijzer. Ik kan je adviseren de rugbrace te bespreken met je fysiotherapeut. Een rugbrace kan je ondersteunen en stabilisatie geven gedurende de dag en kan ook zeker effectief zijn bij jouw geschetste situatie. Mijn tip is bespreek het en test een rugbrace, want je zult direct merken of het voor jou ook werkt.

   Ik adviseer je deze rugbraces:

   Lomastart
   Lombacross activity

   De rugbraces zullen je tijdens je dagelijkse activiteiten goed kunnen ondersteunen. Weet dat het bewezen is dat rugbraces geen negatief effect hebben op spieren, lees er hier meer over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *