Wandelen – kan een brace helpen bij pijn in de knie?

Pijn in de knie komt vaak voor bij hardlopers, dit komt voornamelijk omdat de knie veel wordt belast. Bij wandelen wordt de knie minder belast, maar ook bij wandelaars komen vaak knieklachten voor. Pijn aan de knie komt vaak voor na een blessure, een onverwachtse beweging of een val. Een andere veelvoorkomende oorzaak Is een chronische klacht, zoals artrose. Wilt u meer weten overĀ knie artrose, bekijk dan deze pagina.

Hoe kan ik de pijn verlichten?

Bij elke stap beweegt u de knie, als u tijdens deze beweging pijn heeft dan kunt u de volgende zaken proberen. Enkele aanpassingen waar u aan kunt denken zijn:

  • Een kortere afstand wandelen (of meer pauzeren tussendoor).
  • Doe met regelmaat gecontroleerde knie oefeningen. Een fysiotherapeut kan u hierin goed adviseren.
  • Ondersteun de knie door middel van een kniebrace. Deze kan uw knie stabiliseren of corrigeren.
  • gebruik bij het wandelen een ondersteuning, zoals een wandelstok of een rollator.
  • Draag een speciale dempende zool die schokken in het gewricht verminderen.

Hoe werkt een kniebrace?

Een kniebrace ondersteunt de knie door middel van compressiemateriaal, banden, baleinen of zelfs scharnieren. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat uw gewricht wordt ontlast en waardoor de pijn in het gewricht afneemt. Daarnaast zorgt een kniebrace er voor dat de kans op een nieuwe blessure afneemt. Veel sporters, maar ook wandelaars dragen daarom preventief een brace om dit risico te verminderen. Klik hier als u meer wilt weten over de werking van een brace.

Welke kniebrace past het beste bij mij?

Het kiezen van de juiste kniebrace is belangrijk om een goed effect teweeg te brengen. Wij helpen u graag bij deze keuze met onze Bracewijzer. De Bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij uw huisarts, arts, fysiotherapeut en andere zorgprofessionals. Het is verstandig om uw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.