Wandelen – kan een brace helpen bij pijn in de knie?

Wandelen – kan een brace helpen bij pijn in de knie?

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 2 minuten

Pijn in de knie komt vaak voor bij hardlopers, dit komt voornamelijk omdat de knie veel wordt belast. Bij wandelen wordt de knie minder belast, maar ook bij wandelaars komen vaak knieklachten voor. Pijn aan de knie komt vaak voor na een blessure, een onverwachtse beweging of een val. Een ander veelvoorkomende oorzaak is, is een chronische klacht, zoals artrose. Wil je meer weten over knieartrose, bekijk dan deze pagina.

Hoe kan ik de pijn verlichten?

Bij elke stap beweeg je de knie, als je tijdens deze beweging pijn hebt, kun je de volgende zaken proberen. Enkele aanpassingen waar je aan kunt denken zijn:

 • Een kortere afstand wandelen (of meer pauzeren tussendoor).
 • Doe met regelmaat gecontroleerde knieoefeningen. Een fysiotherapeut kan je hierin goed adviseren.
 • Ondersteun de knie door middel van een kniebrace. Deze kan jouw knie stabiliseren of corrigeren.
 • Gebruik bij het wandelen een ondersteuning, zoals een wandelstok of een rollator.
 • Draag een speciale dempende zool die schokken in het gewricht verminderen.

Hoe werkt een kniebrace?

Een kniebrace ondersteunt de knie door middel van compressiemateriaal, banden, baleinen of zelfs scharnieren. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat jouw gewricht wordt ontlast en waardoor de pijn in het gewricht afneemt. Daarnaast zorgt een kniebrace ervoor dat de kans op een nieuwe blessure afneemt. Veel sporters, maar ook wandelaars, dragen daarom preventief een brace om dit risico te verminderen. Klik hier als je meer wilt weten over de werking van een brace.

Lees hier de ervaring van Rick met een kniebrace.

Welke kniebrace past het beste bij mij?

Het kiezen van de juiste kniebrace is belangrijk om een goed effect teweeg te brengen. Wij helpen je graag bij deze keuze met onze Bracewijzer. Bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut en andere zorgprofessionals. Het is verstandig om jouw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

2 gedachten over “Wandelen – kan een brace helpen bij pijn in de knie?”

 1. Hallo, ik heb de voorste kruisbanden afgescheurd en die zojn er ook niet meer. De binnenste meniscus is uit de knie gehaald. En er is een gepickt methode toegepast omdat er een gat van 3 cm in het kraakbeen zit.
  Ik merk dat ik steeds meer last krijg. 11/2 week geleden ben ik weer op die knie gevallen en heb nu pas erg veel last. Waarschijnlijk zit er een ontsteking ( net onder de knie erg dik en erg warm) nu wil ik graag weten welke brace ik daarvoor kan aanschaffen om dagelijks te gaan gebruiken. Ik rij veel paard en heb daar een elastice voor met 2 kruisbanden die ik zelf kan verstellen. Ong 2 uur na het paardrijden kan ik dus niks meer.
  Graag zou ik willen weten wat er het beste bij mij zou passen.
  Mvg Ria Knoop

  1. Je vraag en de indicatie lijkt vrij helder: afgescheurde voorste kruisband, artrose in combinatie met verwijdering van de meniscus. Dit zorgt ervoor dat een knie erg instabiel wordt en pijnlijk is bij belasting. Wat over het algemeen goed op te vangen is met spierkracht. Dus mijn eerste advies is het trainen van je spieren.

   Maar je geeft aan dat de klachten toenemen. Daarom zou een brace je goed kunnen ondersteunen.

   In jouw geval zou ik kiezen voor de Genu Ligaflex (elatische brace met scharnieren en rigide baleinen) of de Rebel (kniebrace met rigide frame)

   In jouw geval zou ik je meer voor laten lichten over de mogelijkheid van deze braces in uw situatie. Mocht je meer informatie willen of een deskundig advies, dan adviseer ik je contact op te nemen met Probrace (www.probrace.nl) of All4Fysio (www.all4fysio.nl) . Zij kunnen deze braces desgewenst bij je aanmeten en je kunt ze hier passen. Je kunt aangeven dat u via bracewijzer naar hun bent verwezen.

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

   Ik wens je in ieder geval een goede jaarwisseling en minder kniepijn toe in 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *