Pijn in de pols, duim en/of vingers

Pijn in de pols, duim en/of vingers

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 3 minuten

De hand en pols bestaan uit veel verschillende gewrichten, het is daarom ook niet vreemd dat jaarlijks 2 miljoen mensen in Nederland pijn ondervinden in hand en/of pols. In dit artikel lees je allereerst uit welke botten en gewrichten de hand bestaat. Vervolgens bespreken wij een aantal veel voorkomende klachten met daarbij behandelingen. Als laatste leggen wij uit welke rol de handtherapeut en een brace kan spelen in jouw revalidatieproces. Daarnaast kun je onderaan de pagina de bracewijzer invullen om direct advies te krijgen welke brace het beste bij jouw klacht past

De anatomie van de vingers, duim en pols 

De onderarm bestaat uit het spaakbeen (ook bekend als radius) en de ellepijp (ook wel ulna genoemd). Tussen de vingerkootjes en de armbeenderen zitten handwortel- en middenhandsbeentjes. Daar waar botdelen met elkaar in contact staan zit kraakbeen en rondom de gewrichten zitten spiertjes, die het bewegen van de hand aandrijven. Gewrichtsbanden (ligamenten) zorgen voor de sturing van de beweging en spieren en pezen brengen een beweging tot stand. De vele botjes en gewrichtjes in de hand maakt het mogelijk dat we hele fijne bewegingen kunnen maken met onze handen.

Veel voorkomende klachten

Je kunt door veel verschillende redenen klachten krijgen aan je hand pols of vingers, enkele veelvoorkomende klachten bespreken wij hieronder. 

Artrose

In de volksmond wordt artrose vaak beschreven als slijtage, aangezien het meestal voorkomt bij mensen boven de 40 jaar. Echter heeft het niets te maken met slijtage, maar met een degeneratieve afwijking van het kraakbeen. Als je last hebt van artrose dan is het kraakbeen beschadigd, hierdoor gaat bewegen meer pijn doen en kan het gewricht stijf aanvoelen. Voor artrose worden verschillende hulpmiddelen ingezet, waaronder een brace. Bekijk deze pagina voor meer informatie over artrose. 

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom komt voornamelijk voor bij zwangere vrouwen of mensen boven de 50 jaar. Carpaal tunnel syndroom uit zich in pijnscheuten en/of tintelingen in de vingers. Dit wordt veroorzaakt doordat een zenuw in de buurt van de handpalm beknelt is geraakt. Deze klacht ontstaat veelal bij zwangerschap, bij repeterende bewegingen of door langdurige verkeerde houdingen. Een immobiliserende brace biedt verlichting bij deze klacht. Deze brace draag je ’s nachts of tijdens periodes van rust. In enkele ernstige gevallen is een operatie noodzakelijk.

Klik hier voor meer informatie over carpaal tunnel syndroom.

Reumatoïde artritis

Deze klacht komt bij mensen van alle leeftijden voor, vrouwen hebben deze klacht echter vaker dan mannen. De klacht kenmerkt zich doordat je pijnscheuten in de hand krijgt, zonder dat er een duidelijke oorzaak voor is. Reumatoïde artritis is een chronische ontsteking in het gewricht doordat het afweersysteem van het lichaam niet goed functioneert. Op dit moment is helaas nog niet bekend waardoor deze klachten ontstaan. Deze pijnklachten worden vaak behandeld met pijnstillers en/of een brace, die beweging beperkt tijdens activiteiten en zo pijn vermindert.

Klik hier voor meer informatie over reumatoïde artritis.

Ontsteking van de pees (tendinitis)

Tendinitis komt voornamelijk voor bij volwassenen boven de 30 jaar. Deze klacht is te herkennen aan pijn en stijfheid in de gewrichten, daarnaast kunnen de gewrichten dik worden of warm aanvoelen. Overbelasting van het gewricht is vaak de oorzaak, daarom is het voornamelijk belangrijk dat het gewricht voldoende rust krijgt om te genezen. Een brace kan ervoor zorgen dat het gewricht voldoende rust krijgt en niet opnieuw overbelast wordt, daarnaast worden gecontroleerde oefeningen en fysiotherapie aangeraden.

Klachten na een ongeluk(je)

Veel mensen krijgen vaak last van de vingers of pols door een ongeluk of blessure. Dit heet binnen de medische wereld een trauma. Omdat de handen vaak worden gebruikt om het lichaam op te vangen tijdens de val, is dit een veel voorkomende oorzaak. Een coldpack kan zorgen dat de zwelling afneemt en kan de pijn verlichten direct na het ongeluk, als EHBO. Daarna heeft uw hand rust nodig om goed te kunnen genezen. Een pols, duim of vingerbrace kan hierbij helpen de pijnlijke beweging te beperken. Het is altijd raadzaam om advies van een zorgprofessional te vragen. Dit kan een sportmasseur zijn, maar ook een fysiotherapeut of huisarts.

Lees hier de ervaring van Christa met een polsbrace, die pijn kreeg door overbelasting.

De handtherapeut

Handtherapeuten zijn specialisten op het gebied van klachten in de hand. Aangezien de hand een zeer complex geheel is van botdelen, worden veel mensen met ernstige klachten doorgestuurd naar deze specialist. Een handtherapeut kijkt naar jouw klachten en geeft advies over hoe je de hand en pols het beste kan ontzien. Daarnaast kan een handtherapeut ook braces aanmeten en oefeningen meegeven, zodat jouw hand niet stijf wordt en de spieren in jouw hand versterken. 

Braces

Braces worden zeer regelmatig geadviseerd door zorgprofessionals. Dit komt omdat bij veel klachten in de hand, een specifiek gewricht ontzien moet worden. Voor vrijwel alle gewrichten in de hand en pols zijn braces beschikbaar. Zo zijn er duimbraces, polsbraces en braces voor de vingers. Er zijn echter ook braces die meerdere gewrichten immobiliseren, bijvoorbeeld de pols en de duim. Welke brace het beste jouw pijnklachten kunnen verminderen ligt aan jouw persoonlijke situatie. Het kan echter lastig zijn om een goede keuze te maken en daarom hebben helpen wij je graag met onze Bracewijzer. De Bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut of een andere zorgprofessional. Het is verstandig om jouw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional. 

Bronnen:

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

2 gedachten over “Pijn in de pols, duim en/of vingers”

  1. JConny van Donselaar

    Ls
    Er is een zenuw beschadigd in mijn hand bij het duimgewricht door een infuus dat is al ongeveer 3 maanden geleden maar ik heb nog steeds behoorlijk last van mijn hand e pols zouden bracelet verlichting geven?
    De arts zei dat er weinig aan te doen is en ,ij weet ook niet of het overgaat

    1. Dank voor de reactie en vraag Conny. Een brace kan de pols, hand en duim rust geven door deze te stabiliseren. Afhankelijk van de klachten kan je deze op specifieke momenten tijdens de dag gebruiken. In sommige gevallen is het raadzaam om deze juiste te dragen tijdens activiteiten en in andere gevallen is het beter de brace tijdens rust te dragen. Dit kan ik niet voor je beoordelen online. Het is dan ook raadzaam om met je (huis)arts, fysiotherapeut of andere zorgprofessional dit verder te bespreken. Aangezien je aangeeft dat de problemen in het duimgewricht zitten en neurologisch van aard zijn adviseer ik je om samen met je zorgprofessional, te kijken naar de Ligaflex Manu of de Ligaflex Pro+. Succes met je bracekeuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *