Er zijn braces voor vrijwel alle gewrichten in het lichaam, zoals: rug, schouder, nek, pols, heupen, vinger en enkel. Er zijn veel verschillende benameningen en classificaties voor voor braces. Braces voor de rug worden vaak ruggordel of rugband genoemd en een braces voor de nek vaak kraag. Een zorgprofessional spreekt echter meestal over een orthese.

Een orthese is een extern gedragen hulpmiddel wat één of meerdere functies van een gewricht ondersteunt.

Hoe een brace precies werkt hangt af van het type. Een brace kan namelijk de pijn verlichten door middel van compressie, ondersteuning of immobilisatie. Welk type brace het best past bij uw klacht hangt af van de diagnose, uw activiteitsniveau, lichaamsbouw en het gebruiksmoment. Hieronder worden kort de drie verschillende soorten braces besproken.

 

Een compressiebrace

Een compressiebrace (ook bekend als niet-regide brace of proprioceptie brace) werkt door druk uit te oefenen op en rondom het gewricht. Deze brace immobiliseert niet, maar ondersteunt het gewricht door middel van compressie. Compressie heeft namelijk een positieve invloed op de zintuigen die zich bevinden om het gewricht. Door compressie zijn je hersenen bewuster van de stand van het gewricht en de bewegingen die je maakt. De pijnklachten nemen hierdoor af, denk aan onze onbewuste reactie door te wrijven wanneer we onze elleboog stoten. Naast dat compressie effect heeft op bewustwording en afname van pijn, voorkomt een compressie zwelling in het gewricht. Dit is erg belangrijk in de acute fase na een blessure. Wilt u meer weten over hoe een compressiebrace werkt bekijk dan deze pagina voor meer informatie.

Semi-rigide brace

Een semi-rigide brace geeft naast compressie specifieke ondersteuning aan het gewricht. Deze brace is erg effectief bij een blessure van de enkel of knie. Dit type braces zorgen voor een actieve ondersteuning van één of meerder gewrichtsfuncties. Een semi-rigide brace heeft meestal een balein of een scharnier die één of meerdere bewegingen van het gewricht ondersteunt en/of ontlast.

Rigide brace

Een rigide brace, wordt ook wel immobilisatie brace of spalk genoemd. Dit zijn alle braces die gemaakt zijn van harde materialen. Een rigide brace kan het gewircht ondersteunen, corrigeren of bewegingen van het gewricht beperken. Deze brace beperkt meer bewegingen van het gewricht en wordt daarom vaak ingezet bij ernstige klachten en botbreuken. De volledige immobilisatie is onhandig in het dagelijks leven en wordt daarom enkel ingezet als de overige oplossingen niet toereikend zijn. De orthopedisch instrumentmaker is dé specialist als het gaat om het juist inzetten en afstellen van deze braces.

Wilt u weten welk type brace het beste bij uw klacht past? Vul dan de bracewijzer in.