Helpt een duimbrace bij artrose?

Helpt een duimbrace bij artrose?

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 8 minuten

Artrose in de duim (ook bekend als rhizo artrose) is na knie- en heupartrose, de meest voorkomende vorm van artrose. We gebruiken in ons dagelijks leven onze duimen continue. Als je duimartrose hebt dan zal je hier heel snel bewust van worden. Iets stevig vasthouden kan al enorm pijnlijk zijn. Artrose is een chronische aandoening. Echter zijn er wel veel manieren om de pijnklachten en stijfheid zo veel mogelijk te beperken.

Uit cijfers van de bracewijzer* blijkt dat maar liefst 63% van alle mensen aangeeft dat pijnklachten in de duim worden veroorzaakt door artrose.

In dit artikel leggen wij uit, wat een duimbrace voor jou kan betekenen als je last hebt van artrose.

*Cijfers 2020 Bracewijzer, zie hier het volledige artikel

Wat is duimartrose?

Duimartrose is een gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen van de duimbasis is aangedaan. Het kraakbeen dient als een soort smeermiddel, wat bewegingen van de duim soepel laat verlopen. Wanneer dit kraakbeen is beschadigd of in het ergste geval verdwenen is, zal je gewricht stijf en pijnlijk worden.

In ons dagelijks leven gebruiken wij onze duim voortdurend. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden van iets of het besturen van een auto of fiets. Onze duim is daarom onmisbaar in het dagelijks gebruik.

De pijnklachten van artrose zijn voornamelijk voelbaar tijdens het bewegen. Ook na het slapen kan het extra veel pijn doen omdat het gewricht nog stijf is, de zogeheten opstartpijn. Rondom de duimbasis (het begin van de duim) kan het ook rood worden en opzwellen.

In dit artikel leggen wij in meer detail uit wat de klachten van artrose zijn en hoe het ontstaat.

Hoe een duimbrace pijn van artrose kan verlichten

Voor duimartrose worden zeer regelmatig braces ingezet. Het voordeel van een brace is dat het een relatief laagdrempelig hulpmiddel is. Het is relatief goedkoop (kosten liggen tussen 30- 40 euro), ondersteund je maximaal in je dagelijkse activiteiten en kan snel worden ingezet.

Huisartsen, orthopedisch chirurgen, reumatologen, revalidatieartsen, fysiotherapeuten en handtherapeuten zetten daarom regelmatig een duimbrace in als een conservatieve behandeling voor duimartrose. In dit artikel gaan we in meer detail in op de verschillende behandelvormen voor artrose. [link naar conservatieve behandeling]

Voor artrose wordt vrijwel altijd een brace aanbevolen die de duim immobiliseert. Deze brace zet de duim vast in een neutrale en pijnvrije houding en beschermt de duim zo bij dagelijkse activiteiten. Hierdoor kan het gewricht tot rust komen en zullen de pijnklachten verminderen.

Daarnaast werkt een duimbrace als een reminder dat je de duim in de juiste houding moet blijven houden. Dit zorgt voor rust in het gewricht.

De werking van een duimbrace wetenschappelijk bewezen

Zoals bij vrijwel alle medische hulpmiddelen wordt er veelvuldig onderzoek gedaan naar duimbraces. Hieronder behandelen wij kort twee belangrijke onderzoeken die de effectiviteit van Braces hebben getest.

Het lange termijneffect van een duimbrace

in twee groepen. Eén groep kreeg enkel reguliere behandelingen van een therapeut en de andere groep kreeg, naast de reguliere behandeling, een duimbrace.

In de eerste maand werd er geen verschil waargenomen tussen deze twee groepen. Maar na een jaar gaf de groep met een brace een significant lagere pijnscore aan dan de groep zonder brace.

Bron: Splint for Base-of-Thumb Osteoarthritis A Randomized Trial – Journal Annals of internal medicine 2009

Samenvattend onderzoek naar de effectiviteit van braces voor de hand

Het Diakonhjemmet ziekenhuis in Oslo heeft ook onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een brace voor de hand bij artrose. Dit was een systematisch onderzoek waarin 12 verschillende onderzoeken met elkaar werden vergelijken. Hierbij werd er vooral gekeken in hoeverre de brace de pijnklachten van artrose in de hand kon verlichten.

De conclusie van de onderzoekers was dat er samenhangend bewijs is dat de pijnklachten in de hand aanzienlijk verminderden door de inzet van de brace. Uit de resultaten bleek dat binnen drie maanden de pijnklachten aanzienlijk afnamen.

Bron: Systematic review of design and effects of splints and exercise programs in hand osteoarthritis – US National Library of Medicine 2011

Hoe je de juiste duimbrace kiest

Er zijn heel veel verschillende duimbraces beschikbaar, zowel voor artrose als voor andere klachten zoals reuma en RSI. Het is echter erg belangrijk dat je de juiste brace kiest voor jouw klacht en voor hoe jij het wil gebruiken. Hieronder bespreken wij kort drie duimbraces die wij aanbevelen voor artrose.

Mocht je concreet advies willen welke brace bij jouw past, vul dan de bracewijzer in. Via deze tool krijg je advies welke brace het beste bij jou past.

Ligaflex Rhizo

De Ligaflex Rhizo van Thuasne is de meest gekozen duimbrace als het gaat om artrose. Het voordeel van deze brace is het ontwerp. Waar andere braces een duimmuisschaal hebben heeft deze brace een stevig, maar slank frame in de webspace van de duim. Dit zorgt voor een goede stabilisatie van de duim, maar ook voor een hoog comfort tijdens de dagelijkse activiteiten. Het ontwerp van deze brace maakt de duimbrace uniek in de markt.

Deze brace omvat niet het polsgewricht, waardoor je vrij bent in de polsbewegingen. Enkel de duimbewegingen worden geïmmobiliseerd. De Ligaflex Rhizo heeft een zachte, ademende voering waardoor de brace prettig aanvoelt. Daardoor is dit een brace die uiterst geschikt is om te dragen tijdens dagelijkse activiteiten.

Rhizo Pro

De Rhizo Pro biedt meer immobilisatie dan de Ligaflex Rhizo. Deze brace heeft een harde schaal van plastic die de duim volledig vastzet. Dit is voornamelijk aan te bevelen bij ernstige klachten. De harde schaal biedt de duim ook meer bescherming tegen stoten.

Doordat de brace rondom de pols wordt bevestigd krijgt de duim veel steun. Hierdoor is het ook niet mogelijk om de pols volledig vrij te bewegen.

De Rhizo Pro heeft een geperforeerde schaal, wat zorgt voor een goede ventilatie en afvoer van vocht. Het product is eenvoudige te reinigen.

Thuasne Sport Duimbrace

Als je een duimbrace wil dragen tijdens het sporten is het verstandig om te kiezen voor de sport duimbrace van Thuasne. Deze is gemaakt van geperforeerd neopreen. Dit materiaal is stevig, comfortabel en is zeer eenvoudig schoon te maken. Je kan deze brace daarom gewoon met je andere sportspullen in de was doen.

Het design van deze brace is vergelijkbaar met die van de Rhizo Pro. Deze brace heeft ook een harde schaal en is ook bevestigd aan de pols. Deze brace is echter minder geschikt voor langdurig dagelijks gebruik. Bij lang dragen kan het neopreen minder prettig aanvoelen en kan het klam worden.

Daarom is het advies om deze brace enkel voor sporten te gebruiken. Wil je ook een brace voor de dagelijkse activiteiten dan is het verstandig om ook een gewone duimbrace te kopen, zoals de Ligaflex rhizo of Ligaflex Pro.

Klik hier om meer te lezen over het verschil tussen een gewone brace en een sport brace.

Ligaflex Manu

Als je duidelijk alleen artrose hebt in de duim dan zal een van de eerder genoemde braces de beste keuze zijn. Als je echter naast duimklachten ook klachten in de pols ervaart, dan is het verstandig om een gecombineerde pols-duimbrace te kopen. Deze braces immobiliseren niet alleen de duim maar ook de pols. De Ligaflex Manu is het instap model voor gecombineerde polsduimklachten en is een veel gekozen brace bij bijvoorbeeld bij de ziekte van Quervain.

Deze brace heeft twee baleinen van metaal die de pols en de duimbewegingen immobiliseren. Het is belangrijk om bij de eerste keer de baleinen eruit te nemen en deze aan te buigen op je hand. Een zorgprofessional kan je hierin goed ondersteunen, zodat de juiste stand van de hand en duim wordt geïmmobiliseerd. De brace kan vervolgens strakker of losser worden gedaan met een tweetal klittenband sluitingen. De Ligaflex Manu is comfortabel door zijn zachte ademende voering.

Ligaflex Pro +

De Ligaflex Pro + is vergelijkbaar met de Ligaflex Manu maar is gemaakt van zachtere hogere kwaliteit Jersey Stof. Deze stof is ook te vinden in veel kledingstukken en voelt daardoor zeer prettig en natuurlijk aan.

Een ander voordeel van de Ligaflex Pro + is het quick lacing system. Door dit aantreksysteem kan je zeer eenvoudig en éénhandig de brace aan- en uittrekken. Ook kan je zeer eenvoudig aanpassen hoe strak de brace is. Het aanspansysteem zorgt er vervolgens voor dat de brace goed recht wordt dichtgetrokken, zodat er geen drukplekken ontstaan.

Deze brace is daardoor uitermate geschikt voor langdurig gebruik en voor mensen met een gevoelige huid.

Wanneer je de brace draagt

Een brace draag je over het algemeen op de momenten dat je veel pijn hebt. Op momenten dat je bijvoorbeeld minder gecontroleerd beweegt is het verstandig om je brace te dragen. Tijdens rust is het over het algemeen niet nodig om de brace te dragen. Dan gebruik je de duim toch niet en kan je hem tot rust laten komen.

Het is ook verstandig om de brace ook af en toe uit te doen. Je wil niet dag in dag uit met een brace lopen. Ook tijdens het slapen draag je in principe geen duimbrace wederom omdat je het gewricht dan niet gebruikt. Tijdens sommige polsklachten zoals, carpaal tunnel syndroom wordt dit wel aangeraden. Bespreek dit soort gevallen daarom met jouw zorgprofessional.

Vraag en antwoord

Wij ontvangen veel vragen over braces, hieronder behandelen wij de meest voorkomende.

Kan ik mijn duim en pols nog bewegen met duimbrace?

Bij een pols-duimbrace is het niet meer mogelijk om zowel de duim als de pols te bewegen. Bij de Ligaflex Rhizo daarentegen kan je wel de pols blijven bewegen en zijn ook bepaalde bewegingen van de duim mogelijk. Enkel de beweging van de duimbasis wordt geïmmobiliseerd.

Het is daarom heel goed om na te denken wanneer je de brace wil gaan gebruiken. Een meer beperkende brace kan bijvoorbeeld onhandig zijn bij handwerk of andere klusjes waarbij de fijne motoriek belangrijk is.

Kan ik sporten met mijn duimbrace?

Ja in principe kan je met elke brace sporten. Het is echter verstandig om een sportbrace aan te schaffen als je er veelvuldig mee wilt sporten. Deze braces zijn makkelijker schoon te houden en kunnen beter tegen zwaardere wasprogramma’s.

Moet een duimbrace worden afgesteld?

Duimbraces met metalen baleinen kunnen worden afgesteld, maar dit is niet altijd nodig. In sommige gevallen zal de brace al goed passen uit de doos. Het afstellen van de metalen baleinen kan met de hand worden gedaan. Een handspecialist of orthopedisch instrumentmaker kan dit voor jou doen.

Ook polsbraces kunnen worden afgesteld. Zo heeft de Ligaflex Manu en de Ligaflex Pro + een metalen balein die je uit de brace kan halen. Deze kan vervolgens verbogen worden. Duimbraces met een schaal van plastic zoals de Rhizo pro kunnen niet verder worden afgesteld.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

6 gedachten over “Helpt een duimbrace bij artrose?”

  1. Beste Hiske,
   Hartelijk dank voor uw reactie op Bracewijzer.nl. Het beste is om de bracewijzer in de vullen, zodat er een goed en passen advies gegenereerd kan worden. Ik wens u veel haakplezier toe met een goed ondersteunende duimbrace.

 1. Goeie morgen, ik draag al vele jaren een handbrace via het revalidatiecentrum het Roessingh in Enschede , mijn handen werden in gips gedaan ,waar dan een afdruk van wordt gemaakt, heb nu al 4x een nieuwe aanmeting gehad. Ben er nog steeds heel blij mee, ze hebben de huidkleur.

  1. Beste Marja,
   Leuk dat u reageert op dit artikel en super om te horen dat u zo blij bent met uw maatwerk spalk. Maatwerk is in sommige (chronische) gevallen zeker een optie. Maar pas wanneer confectie niet adequaat is. Ik wens u veel succes met uw maatwerk spalk!

 2. Ik lees over de brace en ga deze zeker bestellen. Maar is het ook niet verstandig om duimoefeningen te doen? Het klinkt tegenstrijdig, onbeweeglijk de duim fixeren met de brace en/ of oefeningen doen. Wat is nu het beste?

  1. Beste Erika,

   Dank voor je vraag. Het ligt heel erg aan de klacht of je ook oefeningen moet doen. Sommige klachten vragen om een tijdelijke immobilisatie voor herstel en bij andere klachten is immobilisatie met oefeningen een goede oplossing. Mijn advies is om dit dan ook op te nemen met een zorgprofessional, je behandelend arts, je fysiotherapeut of je ergotherapeut. Ik wens je goede ondersteuning toe van de brace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *