Cijfers Bracewijzer 2019

Cijfers Bracewijzer 2019

 

Auteur: Tim van Rooijen – ⏱ 4 minuten

Bracewijzer is gestart begin februari 2019. In totaal is deze Bracewijzer in 2019 ruim 11.000 keer ingevuld. De gegevens die in Bracewijzer worden ingevuld zijn volledig anoniem. Wel kunnen specifieke klachtendata geanalyseerd worden. Hierdoor is Bracewijzer niet alleen een toegevoegde waarde voor de consument, maar voor de gehele branche. Dit geeft ons en jou inzicht in de bewegingsklachten en daarom delen we dit graag in dit jaarrapport. We zullen de cijfers presenteren en hierbij vermelden hoe ze verzameld zijn. In het laatste onderdeel ‘’over de data’’ gaan wij dieper in op de data.

Bekijk de cijfers van 2020

Bewegingsklachten

In de eerste vraag van Bracewijzer, wordt naar de aard van de klacht gevraagd. Ruim 84% gaf aan primair last te hebben van een gewrichtsklacht. Uiteraard valt dit te verwachten, aangezien een brace onlosmakelijk verbonden is met het ondersteunen van een gewrichtsklacht. De rest van dit artikel is dan ook gefocust op gewrichtsklachten.

N=8214*

*Niet alle deelnemers komen via deze vraag binnen. Dat is de reden dat dit getal afwijkt van het totaal.

Klacht per gewricht

De knie is met 28% het gewricht waar de meeste mensen pijn in hebben, gevolgd door de wervelkolom met 24% en de hand met 20%. Deze drie klachten vormen de meest voorkomende gewrichtsklachten.

N= 6779*

*Niet alle deelnemers komen via deze vraag binnen. Dat is de reden dat dit getal afwijkt van het totaal.

Knieklachten

De knie is onder te verdelen in twee klachten categorieën. Knieklachten en knieschijfklachten. 82% ervaart duidelijk pijn in het kniegewricht en 18% de pijn voornamelijk in en rondom de knieschijf.

N=4524

Rugklachten

Ruim 70% heeft last  gehad van lage rugklachten, ook wel lumbale rugklachten genoemd. 17% geeft aan last te hebben van hoge rugklachten, thoracale rugklachten.

N=1807

Hand- en polsklachten

Binnen de regio van de hand geeft 40% last te hebben van duimklachten, 27% van duim- en polsklachten en 25% alleen van polsklachten. Klachten aan andere vingers dan de duim was met 8% het laagste.

N=5013

Enkelklachten

De enkelklachten zijn onder te verdelen in twee groepen. De pure gewrichtsklachten, denk aan bandletstel, kneuzing, overbelasting en artrose. Een andere groep zijn de achillespeesklachten. Consumenten met enkelklachten gaven in 9% van de gevallen aan specifiek last te hebben van de achillespees.

N=2256

Artrose

Artrose komt jaarlijks voor bij ongeveer 1,4 miljoen mensen en is daarmee de meest voorkomende indicatie binnen de klachten aan het bewegingsapparaat (Statline CBS). De klacht kan voorkomen in vrijwel alle gewrichten van het lichaam, maar knieartrose en duimartrose zijn de meest bekende vormen.

Knie artrose

Artrose komt het meeste voor in de knieën, jaarlijks komt deze klacht bij 335.000 mensen voor, blijkt uit Nivel Zorgregistraties. Van de mensen met kniepijn, gaf 35% in Bracewijzer aan knieartrose te hebben. De overige 65% had last van andere of aspecifieke knieklachten, waaronder ook niet-geïndiceerde knieartrose zou kunnen vallen. Bracewijzer is niet gericht om een indicatie te stellen.

N=4524

De meeste mensen die aangaven knieartrose te hebben, gaven aan dat deze pijn in de knie eenzijdig voelbaar was, wat vaak duidt op unicompartimentele knieartrose. Daarnaast gaf een meerderheid (44%) aan last te hebben aan de binnenzijde van de knie, terwijl slechts 13% pijn had aan de buitenzijde van de knie.

N=2329

Bij zowel de groep met eenzijdige als de groep met meerzijdige artrose werd een hoge VAS-score aangegeven. De VAS-score is een onderbouwde wijze voor het beoordelen van bijvoorbeeld pijn. Bij deze score vult de consument de pijn in op een schaal van 0 tot 10. Waarbij 0, helemaal geen pijn betekent en 10 extreme hoge pijn is. Mensen met eenzijdige artrose gaven gemiddeld een VAS score van 6,8 en mensen met meerzijdige artrose een VAS score van 7,1.

N=1345

N=962

Duim artrose

Artrose komt ook veel voor in de duim, voornamelijk artrose in de duimbasis is een klacht die erg veel mensen treft. In Bracewijzer geeft een meerderheid in 2019 (66%) aan last te hebben van duimartrose. De overige 34% had last van andere of aspecifieke duimklachten, waaronder ook niet-geïndiceerde artrose zou kunnen vallen. Bracewijzer is niet gericht om een indicatie te stellen.

N=1790

Sport

Meer dan de helft van alle Nederlanders sport op zijn minst één keer per week. Daardoor verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat het aantal blessures de komende jaren verder zal stijgen. Binnen Bracewijzer gaf 31% aan een brace te zoeken, die gedragen kan worden tijdens sportieve activiteiten.

N=6327

Over de data

De data die wij op de pagina plaatsen is uitsluitend verzameld via Bracewijzer, die primair te vinden is via deze pagina. Daarnaast kan Bracewijzer ook geraadpleegd worden via verschillende landingspagina’s.

Ondanks dat wij met de grootst mogelijke zorg de data hebben gezuiverd, moeten deze resultaten in de context van de dataverzameling worden geïnterpreteerd.

Mocht je vragen hebben over de data dan kan je ons bereiken via info@bracewijzer.nl.

Bronnen:

Tim van Rooijen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

4 gedachten over “Cijfers Bracewijzer 2019”

 1. Ik heb overgewicht, maar ben 4 kilo afgevallen, en er volgen er nog meer , ik ben ook lid geworden van fitchannel
  Ik hoop dat ik snel(langzaam) van mijn overgewicht af kom

  1. Beste Hijke,
   Bedankt voor je reactie op Bracewijzer.nl. Dempende hielkuipjes en of volledige zolen zullen je goed kunnen helpen om de pijn in de voetzolen te verlichten tijdens dagelijkse activiteiten. Hielkuipjes worden veelal geadviseerd wanneer je last hebt in de hakken (denk aan hielspoor of fascilitis plantaris). Een volledige dempende zool kan wordt toegepast bij zere en/of vermoeide voetzolen. Als je onze bracewijzer tool doorloopt, kom je bij de voor jou meest geschikte oplossing. Succes!

 2. Goedemorgen, ik heb al dagen last van zere voetzolen, Ik heb overgewicht, maar ben 4 kilo afgevallen, en er volgen er nog meer , ik ben ook lid geworden van fitchannel Ik hoop dat ik snel(langzaam) van mijn overgewicht af kom. Wat zou mij kunnen helpen?

  1. Beste Hijke,
   Bedankt voor je reactie op Bracewijzer.nl.
   Dempende hielkuipjes en of volledige zolen zullen je goed kunnen helpen om de pijn in de voetzolen te verlichten, tijdens je dagelijkse activiteiten.

   Hielkuipjes worden veelal geadviseerd wanneer je last hebt in de hakken (denk aan hielspoor of fasciitis plantaris).
   Een volledige dempende zool kan wordt toegepast bij zere en/of vermoeide voetzolen. Als je onze bracewijzer tool doorloopt, kom je bij de voor jou meest geschikte oplossing.

   Mocht je verder vragen hebben? Dan horen we het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *