Hoe je een brace goed aantrekt

Hoe je een brace goed aantrekt

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 7 minuten

Een brace ziet er vaak simpel uit op afbeeldingen. Daarom verwachten veel mensen dat het makkelijk is om de brace op de juiste manier aan te trekken. Men komt er echter pas later achter dat het toch moeilijker is dan gedacht. Het goed aantrekken van een brace bepaalt voor een groot gedeelte de effectieve ondersteuning van de brace. Zo worden er vaak fouten gemaakt met braces met een bandensystemen, of worden ze verkeerdom aangedaan. Daarom geven we in dit artikel tips voor het goed aantrekken van braces.

Kort antwoord

De mate van ondersteuning van een brace begint bij de juiste maat, het juist instellen en het juist aantrekken van de brace. Belangrijk om te weten is dat er altijd een aantrekadvies staat in de handleiding. Daarnaast staan voor veel braces handige aantrekinstructies op Youtube. Een belangrijker tip is om het aantrekken van de brace eerst thuis te oefenen. Onthoud dat een brace nooit pijn of gevoelloosheid mag veroorzaken. Mocht je twijfelen hoe je de brace aan moet trekken, dan kan je het beste contact opnemen met jouw zorgprofessional of het verkooppunt waar je de brace hebt gekocht.

Het begint bij het kopen van de juiste maat

Een vraag die wij vaak horen is ‘’hoe strak moet een brace eigenlijk zitten?’’. Hierover kunnen we kort en bondig zijn. Zorg bij het aanschaffen van een brace dat je de juiste maat koopt. Hiervoor moet je veelal een lichaamsmaat meten. Gok deze maat vooral niet, maar meet deze daadwerkelijk even op met een rolmaat. Heb je geen rolmaat in huis, of is deze in de winkel niet beschikbaar, gebruik dan een lintje, touwtje of een strook papier. Knip deze precies op maat en meet deze op met een liniaal of andere meetlat. Maatvoering gaat veelal op centimeters.

Wanneer je deze meting hebt gedaan, bepaal dan de juiste maat aan de hand van de maattabel op de doos of op internet. Alleen dan weet je zeker dat een product past en goed zal ondersteunen. Als je twijfelt over een maat, omdat je misschien net tussen twee maten valt, schakel dan hulp in van een verkoper of een zorgprofessional.

Hieronder de meetpunten van Thuasne:

Waar je op moet letten

Als je een brace aantrekt zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, om te zorgen dat de brace goed het gewricht kan ondersteunen. Een brace die niet goed is aangetrokken werkt niet ondersteunend maar zelfs averechts. De belangrijkste tip is: lees de aantrekinstructie in de handleiding goed door en zoek of er aantrekinstructies van de brace beschikbaar zijn op internet. De aantrekinstructievideo’s van Thuasne kun je vinden op het Thuasne YouTube kanaal. Heb je een brace in de winkel gekocht of bij een professional? Zorg dan dat je de brace past in de winkel. Zij kunnen je aantrekadvies en tips geven.

Aantrekken van de brace

Voordat je een eerste keer de brace gaat aantrekken, volg dan altijd stap voor stap de handleiding die bij het product hoort te zitten. Enkele tips bij onze producten:

  1. Het logo van Thuasne moet altijd rechtop staan. Dit voorkomt dat een product verkeerd om wordt aangetrokken.
  2. Kijk voor het aantrekken goed naar de vorm en kenmerken van het product. Hierdoor voorkom je dat je een product andersom aantrekt.
  3. Gebruik, mits aanwezig, de aantreklussen.
  4. Trek een brace op een gebogen gewricht aan, zo kan je beter de juiste positie bepalen. Trek vervolgens bij een gestrekt gewricht de brace nog iets aan.
  5. Zorg ervoor dat klittenbanden (als deze op de brace aanwezig zijn) losgemaakt zijn.

Waarom het aantrekken zo belangrijk is

Een brace is gemaakt op de anatomische vormen van een gewricht. Daarnaast dienen baleinen en pelottes in een brace op specifieke plekken te zitten, zodat ze de juiste ondersteuning bieden. Neem daarom de tijd voor een eerste keer en oefen het een aantal keer, eventueel samen met iemand.

Afstellen van de brace

Braces met banden, baleinen, pelottes en/of scharnieren moeten vaak worden afgesteld. Dit betreft veelal klittenband afstellingen. Als de brace op zijn plek zit, dan zijn deze klittenbanden allemaal open of maximaal afgesteld. Ook hier is het belangrijk om een aantrekinstructie, of handleiding, stap voor stap te volgen. Het is namelijk van belang, voor een optimale werking, dat de juiste volgorde van afstelling wordt gedaan, om de brace niet te laten knellen of te irriteren. Mocht je een brace hebben die afgesteld is door een zorgprofessional, weet dan welke instellingen je mag en kan doen aan een brace en van welke instellingen je af moet blijven.

Wij raden in elk geval af om zelf de afstellingen aan scharnieren, afkorten van banden, verbuigen van baleinen en correctie mechanismen te maken. Mocht je echter toch in een situatie komen dat je zelf (een gedeelte) van de brace moet afstellen, lees dan goed de handleiding met de instructies hoe dit moet. Heb je een Thuasne brace, dan kun je ook kijken op ons YouTube kanaal, voor instructies.

Banden

Je brace kan banden bevatten. Deze zorgen er over het algemeen voor dat een brace op zijn plek blijft zitten, of dat afstelmechanisme een effect hebben. Daarom is het van belang dat banden strak aangetrokken worden, maar voorkom beknelling. Een voorbeeld is een kniebrace met een kuitband. Wanneer de brace goed wordt aangetrokken is de kuitband gepositioneerd boven de bal van de kuit. Als deze nu aangetrokken wordt, zorg je ervoor dat de brace niet meer kan afzakken.

Pelottes

In sommige braces zitten pelottes die ondersteuning en specifieke compressie geven op specifieke plaatsen. Een voorbeeld van een brace die een verstelbare pelotte heeft is de Silistab epi. Ten opzichte van de rest van de brace is deze zelf strakker of losser te stellen. Het idee achter een pelotte is dat je extra druk kan bieden op een specifieke plaats. Daarom wordt een pelotte over het algemeen strakker afgesteld dan de compressiebrace zelf, anders voegt de pelotte niets toe aan de brace. Het is daarom heel normaal dat je extra druk voelt bij de pelotte als het goed is afgesteld.

Er zijn ook compressiebraces die alleen werken door middel van een pelotte. In principe geldt hiervoor het zelfde als bij het afstellen van een pelotte. Voorbeelden van gerichte compressiebrace zijn de Patellabrace en de Epi-Med. Het is belangrijk dat je de druk wel voelt, maar dat je geen beknellend gevoel creëert.

Baleinen en scharnieren

Baleinen en scharnieren zorgen voor ondersteuning en sturing van een gewricht. Heeft een brace baleinen, let dan op dat je geen hoogtedruk komt ter hoogte van deze baleinen en scharnieren. Controleer daarom de huid en bouw de draagtijd van de brace op.

Draag je een brace direct op de huid?

Ja, in principe draag je een brace direct op de huid. De meer geavanceerde braces zijn gemaakt van zachte en vaak natuurlijke materialen. Deze voelen prettig aan op de huid en voorkomen irritatie. Geweven braces hebben een betere ventilerende werking dan neopreenbraces, zodat zweten beter wordt voorkomen. Bij een enkelbrace echter, adviseren we je eerst een sok te dragen. Dit is prettiger in de schoen.

Het komt niet vaak voor, maar mocht je huidirritatie krijgen, dan kan het zijn dat je contactallergie hebt voor bepaalde stoffen die verwerkt zitten in de brace. Mocht dit het geval zijn dan kun je het beste je arts of fysiotherapeut benaderen. In sommige gevallen kan de therapeut of arts adviseren om iets tussen de brace en de huid te dragen. De veiligste optie is echter om een andere brace aan te schaffen, die gemaakt is van andere materialen.

Hoe kan je de brace verbergen?

Veel mensen lopen niet graag te koop met het feit dat ze een brace dragen. Hoewel het in de sportwereld inmiddels heel normaal is, vinden veel mensen het bij dagelijks gebruik vervelend als de brace zichtbaar is. Helaas zijn niet alle braces te verbergen, denk bijvoorbeeld aan een duimbrace. Veel andere braces kunnen echter wel verborgen worden, denk aan: kniebraces, elleboogbraces en rugbraces. Als je wilt dat de brace niet zichtbaar is door je kleding heen, dan is het verstandig om extra losse kleding te dragen. Omdat je veel braces direct op de huid draagt, zie je er in de meeste gevallen niets, of bijna niets meer van.

Heb je een brace van Thuasne?

Heb je een brace van Thuasne en wil je weten hoe je deze moet aantrekken? Bekijk dan ons YouTube kanaal. Voor onze meest gebruikelijke braces hebben wij aantrekvideo’s gepubliceerd. Mocht je er niet uitkomen, dan kan je altijd contact opnemen met info@bracewijzer.nl. Vergeet niet de naam van je brace mee te sturen, zodat wij je sneller kunnen helpen.

De belangrijkste tips op een rijtje

Graag sluiten wij dit artikel af met een aantal algemene belangrijke tips om te onthouden als je een brace aantrekt:

  • Lees de handleiding: bij de meeste braces zit een handleiding waar in staat hoe je de brace instelt en aantrekt. Daarnaast staat beschreven hoe je de brace kan wassen en van welke materialen de brace is gemaakt.
  • Zoek en bekijk aantrek instructievideo’s: hierin wordt het aantrekken van braces stap voor stap uitgelegd.
  • Oefen het aantrekken een aantal keer: wanneer je dit samen met een zorgprofessional of iemand in je eigen omgeving doet, is de kans dat het daarna ook goed gaat veel groter.
  • Neem de tijd voor het aantrekken: braces die goed zitten geven je ondersteuning en belemmeren je niet in je activiteit. Neem daarom de tijd voor het goed aantrekken van je brace.
  • Neem bij twijfel contact op met je therapeut: voor vragen kan je het beste terecht bij de therapeut die jou de brace heeft aangemeten. Hij of zij is op de hoogte van jouw situatie en kan daarom gericht advies geven.
  • De brace hoort geen extra pijn te doen: als je meer pijn voelt door de brace, dan kan het zijn dat je de brace niet goed hebt aangetrokken of dat de brace niet goed is afgesteld. Ga daarom na of je de brace goed hebt aangetrokken en/of afgesteld.

Succes met jouw brace en mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, dan horen we het graag.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

4 gedachten over “Hoe je een brace goed aantrekt”

  1. Ik heb een kniebrace van een ander merk.
    Deze blijft steeds afzakken.
    Heb al door de instrumenten maker siliconen rand aan gemaakt maar na een aantal weken weer hetzelfde effect.
    Afzakken.
    Ik heb al eerder dezelfde soort gehad en geen problemen mee gehad wat te doen.
    Ga in ieder geval wederom contact leggen met instrumenten maker .
    Bianca de L.

    1. Beste Bianca,

      Ik heb de naam van de brace even weggelaten. Vervelend dat ook na een aantal acties de brace blijft zakken. Natuurlijk kunnen we dit niet op afstand beoordelen en is het raadzaam jouw instrumentmaker te raadplegen. Afhankelijk van de beenmaten zou de instrumentmaker ook kunnen kiezen voor een alternatieve brace. De Genu ligaflex is een zeer goed alternatief voor deze brace. Vraag dus na of je instrumentmaker nog alternatieven zou hebben is mijn tip.

  2. Ik draag een arm brace voor een tennisarm en loop achter een rollator. Mijn eerste indruk was dat ik minder pijn voelde in mijn arm. Later op de dag kreeg ik meer pijn.
    Hoe kan dat?
    Brace voor de eerste keer te lang gedragen?
    Of is de reactie dat je meer pijn krijgt goed?

    1. Beste H. Jetten,
      Bedankt voor je reactie op Bracewijzer.nl. Ik kan niet zomaar een constatering doen op basis van wat u schrijft. Daarvoor zou u beter contact kunnen leggen met uw huisarts of fysiotherapeut. Over het algemeen, wanneer de brace juist wordt gedragen, neemt de pijn af tijdens de dagelijkse activiteiten. De brace klemt de spierbuik in op de onderarm. Dit zorgt voor een andere belanstingshoek en andere kracht op de aanhechtingspees en de afname van de pijn aan de in de meeste gevallen ontstoken aanhechtingspees is bij een tenniselleboog of golferselleboog. Een consult bij een zorgprofessional is daarom het meest zinvol, wanneer de pijnklachten niet minder worden met het dragen van de brace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *