Verzwakt een brace de rugspieren?

Uit een onderzoek van Thuasne blijkt dat 45,7% van de Nederlanders denkt dat een brace de spieren kan verslappen. Er wordt namelijk vaak gedacht dat een brace de rug vastzet (immobiliseert), waardoor de spieren niet geactiveerd worden. Het is inderdaad waar dat spieren kunnen verslappen als ze niet gebruikt worden, wat bij volledige immobilisatie meestal het geval is. Denk bijvoorbeeld aan de afname van je spiervolume na een periode gips. Een brace immobiliseert echter zelden de volledige beweging, anders zouden dagelijkse activiteiten niet mogelijk zijn. Daarnaast heeft beweging vaak een positief effect op het herstel. Slechts in ernstige gevallen of botbreuken wordt volledige immobilisatie toegepast.

Onderzoeken

Uit een systematisch literatuuronderzoek blijkt dat er geen bewijs is dat een rugbrace de spieren verslapt. In dit onderzoek zijn 35 verschillende onderzoeken met elkaar vergeleken. In deze 35 onderzoeken werd de invloed van een rugbrace op de spieren onderzocht. Slechts één van de 35 onderzoeken concludeerde dat de spieren verslappen door een rugbrace. De overige onderzoeken concludeerde dat de spiermassa het zelfde bleef of toenam. Klik hier voor de originele publicatie.

Bron: Can Lumbosacral orthoses cause trunk muscle weakness? Fatemeh Azadinia e.a. – Spine Journal 2016

Uit twee andere onderzoeken kon ook geen bewijs worden gevonden dat een rugbrace de spieren verslappen. Voor de originele publicaties zie de links hieronder:

Effect of belt pressure and breath held on trunk electromyography

Effects of an abdominal belt on trunk muscle activity during treadmill walking


Wilt u weten welke rugbrace het beste bij uw klacht past? Vul dan de bracewijzer in.