Artrose wat kan je er tegen doen?

Jaarlijks hebben bijna 1,4 miljard mensen last van artrose. Artrose (engels: osteoartritis) kan voorkomen in alle gewrichten van het lichaam. Knieartrose (ook bekend als gonartrose) komt echter het meest voor. In dit artikel leggen wij uit wat artrose is en wat u er tegen kan doen. Vergeet aan de rechter kant niet onze verdiepende artikelen te bekijken, voor meer specifieke informatie.

Waar heeft u pijn?

Lees ook onze verdiepende artikelen.

Helpt een brace bij...

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen van de gewrichten is aangetast. Tussen de gewrichten zit kraakbeen om de botten te beschermen en bewegingen te versoepelen. Als het kraakbeen is aangetast kan er pijn en bewegingsbeperking ontstaan. Artrose kan ontstaan door ouderdom, een trauma of onjuiste belasting. Artrose is echter ook erfelijk.

Wat kan ik doen tegen artrose?

Er zijn verschillende behandelmethodes voor artrose, welke het beste past bij uw situatie ligt aan de ernst van uw klacht en activiteitsniveau.

Aanpassingen in het dagelijks leven

Als u artrose heeft dan is het verstandig om na te gaan of:

  • U voldoende beweegt: onvoldoende beweging kan zorgen dat uw gewrichten verstijven en uw spieren verslappen, waardoor het kraakbeen wordt belast.
  • U het gewricht overmatig belast: bij sommige sporten en werkzaamheden wordt een gewricht overmatig belast. In dit soort gevallen is het verstandig om deze overbelasting te minimaliseren.

Pijnbestrijding

In veel gevallen wordt er bij artrose pijn bestrijdende medicatie voorgeschreven zoals: paracetamol, diclofenac en ibuprofen.

Fysiotherapie en oefeningen

Bij artrose wordt altijd geadviseerd om te blijven bewegen. Veel mensen gaan logischerwijs bij pijn minder bewegen, dit komt echter het herstel niet ten goede. Het gewricht moet blijven bewegen. Het gewricht kan anders stijf worden en op de lange termijn kunnen de spieren verslappen. Door middel van fysiotherapie en oefeningen wordt het gewricht in beweging gehouden zonder het te overbelasten.

Brace

Een brace wordt vaak door zorgprofessionals ingezet tegen artrose. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om het gewricht te ontzien. Hierdoor kan je het gewricht wel blijven gebruiken, zonder dat het gewricht wordt overbelast. In een artrosebrace zitten vaak baleinen verwerkt om het gewricht te ontzien. Daarnaast wordt door middel van compressie de proprioceptie van het gewricht verhoogd. Klik hier voor meer informatie over de werking van een brace.

Wilt u weten welke brace het beste bij u past? Vul dan de Bracewijzer in.

Operatie

In enkele extreme gevallen wordt het gewricht geopereerd. Hieronder worden drie veel voorkomende operaties besproken:

  • Mocht het gewricht geblokkeerd worden, dan kan er voor worden gekozen om het blokkerende stuk bot te verwijderen.
  • Als het kraakbeen op een specifieke plek is aangedaan dan wordt vaak microfracture behandeling ingezet.
  • Mocht microfracture behandeling niet kunnen worden ingezet, dan is de laatste oplossing een prothese.

Bron: Prevalentie en aantal nieuwe gevallen van artrose - Volksgezondheidenzorg.info 2017