Een brace bij elleboogpijn
Auteur: Bart van Ommen – ⏱11 minuten
Als je pijn in je elleboog hebt dan merk je opeens hoeveel je je elleboog beweegt gedurende de dag. Veel mensen denken dat de elleboog een simpel scharnierend gewricht is, net zoals de knie. De elleboog is echter een relatief complex gewicht omdat dit gewricht het ook mogelijk maakt om je hand en onderarm te draaien. Dat klinkt in eerste instantie natuurlijk ongeloofwaardig. Daarom gaan we in dit artikel verder in op dit gewricht. Ook behandelen wij hoe een brace jouw pijnklachten kan verlichten.
Allereerst bespreken wij de anatomie van de elleboog. Vervolgens belichten wij de meest voorkomende aandoeningen en leggen wij uit hoe een brace deze klachten kan verlichten. Daarnaast zullen wij ook bespreken wat voor type braces er beschikbaar zijn en hoe je de juist brace kiest voor jouw klacht.
De anatomie van de elleboog
De elleboog bestaat uit drie botten, de bovenarm (humerus), de ellepijp (ulnae) en het spaakbeen (radius). De ellepijp en het spaakbeen lopen vlak langs elkaar en vormen samen de onderarm. Er bestaat een ezelsbruggetje om te onthouden aan welke kant ze zitten. DRUP – Duim is radius & ulnae is pink.
De ellepijp en de bovenarm zorgen voor het buigen en strekken van de arm. Het spaakbeen wat een gewricht vormt met de ellepijp en de bovenarm zorgt voor de roterende beweging in de onderarm/ hand. De beweging die je maakt bij het draaien met een schroevendraaier komt dus voor een groot gedeelte tot stand in de elleboog.
Zoals bij elk gewricht zitten er banden (ook wel ligamenten genoemd) rondom de draaipunten om het gewricht op zijn plek te houden. Ook zit er kraakbeen tussen de botdelen om de beweging te versoepelen. De pezen die aanhechten op de botdelen van het gewricht lopen uit in de armspieren, zoals de biceps, triceps en de onderarmsprieren. Een plek waar veelal de geblesseerde pezen op aanhechten heten de laterale epicondylus (buitenste botdeel van de bovenarm) en mediale epicondylus (binnenste botdeel van de bovenarm). Deze onderarmspieren lopen over de pols door en hechten aan op de handwortelbeentjes en vingerbotjes.
Veel voorkomende aandoeningen
De elleboog is een zeer complex gewricht omdat het zowel het buigen en strekken van de arm mogelijk maakt als het draaien van de onderarm/hand. Tijdens het dagelijks leven en tijdens het sporten gebruiken we de elleboog daarom heel veel en zijn bewegingen in de elleboog kort. Dit heten repetieve bewegingen en deze veroorzaken veel van onze bewegingsklachten, genaamd RSI-klachten; Repetitive Strain Injury.
Tenniselleboog en golferselleboog
De naam van de klacht is afkomstig van de sport waar deze klacht het meeste voorkomt. Uiteraard is het niet zo dat deze klacht alleen voorkomt bij tennissers of golfers. Deze klacht komt voor bij beroepen en sporten waarbij veel draaiende bewegingen in de elleboog benodigd zijn, al dan niet in combinatie met knijpende/vasthouden van producten. Denk dus aan een monteur die veel schroefbewegingen moet uitvoeren of een medewerker in een magazijn. Maar denk ook aan het werken achter een computer, waarbij je handen in een extreme geroteerde positie staan.
De medische term voor deze klacht is epicondylitis lateralis (tenniselleboog) en epicondylitis medialis (golferselleboog). Een tenniselleboog en golfelleboog word ook wel een pees-ontsteking genoemd of overbelastingsklacht en valt onder de noemer RSI-klachten
Een arts kan een diagnose stellen voor tenniselleboog door lichamelijk onderzoek. De arts drukt tegen je middelvinger en vraagt je om de middelvinger te strekken (tenniselleboog) of te buigen (golferselleboog). Een andere methode om een tenniselleboog te onderzoeken, is het geven van een flinke handdruk. Bij beide onderzoeksmethoden is bij pijn een tenniselleboog een mogelijke indicatie.
In de meeste gevallen gaat een ontsteking vanzelf over als je het gewricht voldoende rust geeft Hierbij wordt veelal een brace voorgeschreven. Deze zorgt er namelijk voor dat je ook tijdens beweging de overbelaste en/of ontstoken pees rust geeft. De effectieve werking van elleboogbraces is in meerdere onderzoeken aangetoond. Uiteraard wordt een brace aanvullend geadviseerd naast fysiotherapeutische oefeningen. Een operatieve ingreep wordt zelden overwogen.
Klik hier voor ons gedetaileerde artikel over tennis en golfers elleboog.
Slijmbeursontsteking
Bij een slijmbeursontsteking is de slijmbeurs beschadigd of ontstoken. Een slijmbeurs zorgt voor smering van de gewrichten. Daarnaast beschermt de slijmbeurs het gewricht tegen stoten. Bij een slijmbeursontsteking begint het zakje op te zwellen wat veel pijn gaat doen. De medische naam voor een slijmbeursontsteking is bursitis, wat verwijst naar het woord bursa wat slijmbeurs betekend.
Een slijmbeursontsteking ontstaat vaak doordat je de elleboog een keer hard hebt gestoten of als je veel op de elleboog hebt geleund. Denk bijvoorbeeld aan lang zitten aan een bureau. Daarnaast komt een slijmbeurs ook vaker voor bij mensen met reuma (reumatoïde artritis). Klik hier voor meer informatie over reuma.
Als je een slijmbeursontsteking hebt dan zwelt de elleboog bijna altijd op. Daarnaast wordt de elleboog vaak rood, warm en pijnlijk. Om de zwelling te verminderen wordt vaak een cold-pack gebruikt, wat vaak ook de pijn verlicht. Klik hier, voor meer informatie over hoe je moet koelen.
Een slijmbeursontsteking gaat vanzelf over als je de elleboog voldoende rust geeft. Een brace kan hierbij helpen door het gewricht te ondersteunen doormiddel van compressie. Een compressiebrace kan ook de zwelling verminderen. Een brace wordt vaak naast fysiotherapeutische oefeningen ingezet.
Artrose
Artrose is een bewegingsklacht die in vrijwel alle gewrichten van het lichaam kan voorkomen. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen van het gewricht is aangetast. Tussen alle gewrichten zit kraakbeen om er voor te zorgen dat we soepel onze gewrichten kunnen bewegen. Als dit kraakbeen is aangetast dan zal dit veel pijn doen en wordt het moeilijker het gewricht te bewegen. De medische naam voor artrose is osteoartritis.
Artrose kan door meerdere oorzaken ontstaan: ouderdom, onjuiste belasting of een ongeluk. Daarnaast kan artrose erfelijk zijn. Eén ding is zeker, artrose ontstaat niet door beweging. Sterker nog gedosseerd bewegen is het meest effectieve medicijn tegen toename van de artrose gerelateerde klachten. Helaas herstelt het kraakbeen zich niet als het eenmaal beschadigd is, daarom is artrose een chronische klacht. Er zijn echter wel manieren om de pijn te verlichten.
Zoals net als werd aangegeven is beweging het beste medicijn, maar vaak ook pijnlijk. Bekende klachten bij artrose zijn opstartklachten, de stijve gewrichten in de ochtend en belastingsklachten. Artrose is vooral pijnlijk als het gewricht ook belast wordt. Denk bijvoorbeeld aan lopen met knieartrose. Bewegen is goed, maar ook pijnlijk.
Een brace is een voorbeeld van een laagdrempelige oplossing zonder bijwerkingen, die vaak wordt ingezet bij artrose. Doormiddel van compressie kan een brace jouw elleboog ondersteunen tijdens activiteiten. Eventueel extra pelottes zorgen voor een masserende werking op het gewricht. Hierdoor wordt je gewricht beter aangestuurd en zal bewegen dus beter vol te houden zijn.
Voor meer informatie over artrose en de behandelmethodes, zie deze pagina.
Gewrichtsmuis
Een gewrichtsmuis een stuk losliggend kraakbeen of bot. In het engels wordt dit ook wel ”corpus liberum” of ”loose body” genoemd. Deze klacht ontstaat doordat de botten of het kraakbeen slijt. Een gewrichtsmuis ontstaat daarom in combinatie met artrose. Dit stuk bot kan het gewricht gaan irriteren wat veel pijn doet. Daarnaast kan de gewrichtsmuis het gewricht blokkeren, waardoor het voelt alsof je elleboog op slot schiet. De medische term voor een gewrichtsmuis is corpus liberium.
Als je vermoedt dat je een gewrichtsmuis hebt dan is het ten zeerste aan te raden om een arts te raadplegen. In sommige gevallen hoeft een gewrichtsmuis niet behandeld te worden. Bij volwassenen wordt de gewrichtsmuis meestal verwijderd. Bij kinderen kan de gewrichtsmuis in sommige gevallen vast groeien door het gewricht te immobiliseren met gips of een immobiliserende brace.
Hoe een brace elleboogklachten kan verlichten
Zoals we hierboven besproken hebben, kan een brace voor verschillende klachten worden ingezet. Hieronder bespreken wij hoe een brace deze pijnklachten kan verlichten en het herstel kan bevorderen.
Ondersteuning door middel van compressie
Als je last hebt van een bewegingsklacht, dan is het altijd lastiger om gecontroleerd te blijven bewegen. Niet alleen wordt het gewricht stijf en doe het veel zeer. Daarnaast kan het gewricht ook onstabiel worden, waardoor bewegen veel pijn gaat doen.
Een compressiebrace kan hierbij ondersteuning bieden. Een compressiebrace biedt namelijk passieve ondersteuning door de huid- en gewrichtszenuwen te stimuleren. Hierdoor ben je in staat je gewricht beter waar te nemen en aan te sturen. Dit gaat via een proces genaamd proprioceptie, wat wij verder uitleggen in dit artikel.
Ook zorgt de druk van de compressiebrace er voor dat je elleboog minder snel stijf aan gaat voelen. Door compressie houd je warmte beter vast.
Compressie braces hebben ook vaak siliconen pelottes die zorgen voor een extra drukpunt op een specifieke plek. Daarnaast hebben sommige pelottes kleine bobbeltjes aan de binnenkant, wat een masserend effect heeft op het gewricht tijdens het bewegen.
Gerichte druk
‘Hoe kan nou zo’n elleboogbandje die ik om mijn onderarm draag werken tegen een tenniselleboog?’ Deze vraag horen wij vaak en is zeer begrijpelijk. Veelal worden braces gedragen over de pijnlijke plek. Bij een tennis-elleboogbandage draag je deze net onder de pijnlijke plek.
Dit komt omdat een tennis-elleboogbandage (of golfers-elleboogbandage) werkt door middel van gerichte druk. Door druk te zetten op de spierbuik, net voor de pijnlijke aanhechting zorg je dat:
- De kracht op de ontstoken peesaanhechting wordt verlicht.
- De krachtrichting op de ontstoken peesaanhechting verandert.
Deze twee principes zorgen ervoor dat de peesaanhechting rust krijgt en dus beter kan herstellen.
Uniek op de markt is de tennis-elleboogbandage die zowel algehele compressie en de gerichte druk (met een pelotte) combineert. Hierbij kun je tijdens de dag de gerichte druk aanpassen naar je activiteiten niveau. Moet je zwaar tillen, dan trek je de band aan. Heb je pauze of lichtere werkzaamheden, dan stel je de band wat bij. Deze brace is uitermate geschikt voor mensen met wisselende werkzaamheden/ activiteiten.
Immobilisatie
In de meeste gevallen is volledige immobilisatie van het gewricht niet gewenst. Allereerst is het in veel gevallen niet nodig, daarnaast kan het in sommige gevallen zelfs averechts werken. Enkel bij ernstige klachten kan het nodig zijn om het gewricht volledig te immobiliseren.
Een elleboog wordt geïmmobiliseerd door het dragen van een mitella of een zogenaamde shoulder sling. Hierdoor kan je het gewricht niet meer bewegen waardoor het kan herstellen. Dit betekent echter ook dat je deze arm niet meer kan gebruiken bij je dagelijkse activiteiten.
Vier soorten elleboog braces
Er zijn drie verschillende soorten braces die worden ingezet voor elleboogpijn. Hieronder bespreken wij kort voor wat voor klachten ze worden toegepast en wat de voor en nadelen zijn.
Elleboogbandje
Een elleboogbandje is een kleine brace die enkel compressie biedt op één specifieke plek. Deze brace is daarom alleen geschikt voor klachten waarbij de pijn heel duidelijk op één plek zit. Denk bijvoorbeeld aan een tennis of golfelleboog. Dit type brace is vrij klein en valt daardoor niet zo op en is meestal beschikbaar in één maat.
Een elleboogbandje is voor veel mensen een laagdrempelige oplossing. Er zijn hele goedkope elleboogbandjes beschikbaar, maar die zijn vaak minder goed instelbaar of hebben een lager draagcomfort.
De Epi-Med Promaster is een voorbeeld van een brace waarbij de hoeveelheid druk wel goed is af te stellen. Door de siliconen pelottes en de verstelbare band kan je exact kiezen hoeveel druk je wilt. Daarnaast is deze brace gemaakt van hoogwaardige materialen voor een optimaal draagcomfort.
Elleboog sleeve
In sommige gevallen is de pijn niet duidelijk op een plek te voelen. In dat geval zou een elleboogbandje niet voldoende zijn. In die situatie is een elleboog sleeve aan te raden. Deze sleeves gaan volledig om de elleboog heen en bieden daardoor druk op het gehele gewricht. Dit biedt meer steun, maar hierdoor is de brace ook groter en vaak duurder.
Bij een elleboog sleeve is het heel belangrijk dat de brace anatomisch geweven is. Dit betekent dat de brace is geweven is naar de vormen van het lichaam. Goedkope alternatieven hebben geen anatomische pasvorm en voelen daarom vaak onprettig aan na een lange tijd dragen. Daarnaast worden er vaak ook laagwaardigere materialen die het vocht niet voldoende afvoeren en onprettig aanvoelen.
De Epi Promaster is een voorbeeld van een brace die wel naar de vorm van de elleboog is gemaakt. Door de anatomische afwerking krijg je geen ingesnoerd gevoel en biedt de brace op de juiste plekken druk. Daarnaast heeft deze brace een siliconen pelotte, die de elleboog op zijn plek houdt.
Klik hier voor meer informatie over kwaliteitsverschil binnen braces.
Elleboog sleeve met elleboog band
In sommige gevallen is de kern van de pijn duidelijk op een plek te voelen, maar straalt de pijn ook uit in de rest van de elleboog. In deze gevallen is het verstandig om een brace te kiezen die zowel een band heeft als een sleeve.
Hierdoor heb je het beste van twee werelden. Je kan de druk op een specifieke plek verhogen, maar je hebt ook de compressie van de sleeve. Dit maakt dit type brace wel duurder dan de andere twee types. Maar voor een hardnekkige tennis en golfers elleboog is dit type brace zeker aan te raden.
Een voorbeeld van een brace die zowel een band als een sleeve heeft is de silistab epi. Deze brace is net zoals de andere sleeves geweven in een anatomische vorm en voert het vocht goed af.
Een mitella/ shoulder sling
Om een elleboog volledig te immobiliseren wordt vaak een mitella gebruikt. Voor kort gebruik wordt nog wel eens een simpele driekante doek gebruikt. Maar voor langer gebruik wordt meestal een hulpmiddel gebruikt.
Goedkopere oplossingen zijn vaak minder comfortabel of minder goed af te stellen. Mocht je echter een mitella overwegen dan is het verstandig om een arts te benaderen. Dat betekent namelijk dat je een ernstige klacht hebt en daar kan je beter eerst naar laten kijken. Daarnaast is het niet goed om je arm te immobiliseren als het niet nodig is.
Via de links hieronder kan je de twee producten van Thuasne vinden die onder dit type hulpmiddel vallen:
Welke brace past het beste bij mij?
Hoewel je nu het verschil tussen de types braces weet, kan het nog steeds lastig zijn om de juiste keuze te maken. Daarom hebben wij de Bracewijzer ontwikkeld om dit proces te vergemakkelijken. Aan de hand van een paar korte vragen krijg je direct een advies welke brace het beste bij jouw klacht past. Daarnaast krijg je direct te zien wat de voordelen en nadelen zijn van deze brace.
De Bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut en andere zorgprofessionals. Het is verstandig om jouw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.
Veel gestelde vragen
Hieronder behandelen wij kort de vragen die wij het meest voorbij horen komen over elleboog braces. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat je vraag dan gerust achter in de reacties. Houd je het liever privé dan kan je ons ook mailen naar: info@bracewijzer.nl.
Kan een brace mijn elleboog verzwakken?
Nee, een elleboogbrace zal je elleboog niet verzwakken. Alleen als je een mitella de hele dag draagt dan zal de spierkracht afnemen. Er geldt namelijk, if you don’t use it you loose it. Gebruik je sprieren niet of minder actief, dan zal spiermassa afnemen en dus ook de spierkracht. In dit artikel gaan wij dieper in op deze vraag. Daarnaast behandelen wij ook wetenschappelijk onderzoek die aangeeft dat de spieren niet verslapt worden door braces.
Hoelang moet ik een elleboog brace dragen?
Hoelang je de brace precies moet dragen hangt af van de klacht die je hebt. Meestal kan je beginnen met afbouwen van het dragen van de brace als de pijnklachten verminderen. Daarbij geldt dat je verantwoord afbouwt. In heel veel gevallen houdt het in dat je de brace een langere tijd zal blijven dragen tijdens zwaardere activiteiten, zoals tillen, fysiek werk of sport. Als je chronische klachten (zoals artrose) hebt dan moet je de brace dragen bij de activiteiten waarbij je de meeste pijnklachten ervaart. Meestal is dit tijdens het sporten, bewegen en fysieke arbeid. Klik hier voor een verdiepend artikel op deze vraag.
Kan ik een elleboog brace dragen tijdens het sporten?
Ja, sterker nog het is heel verstandig om een brace te dragen als je weer gaat sporten. Tijdens het sporten wordt je gewricht intensief gebruikt. Daardoor kan je de extra steun van een brace goed gebruiken.
Als je de brace wilt gebruiken tijdens het sporten is het wel belangrijk dat je een brace kiest die goed het vocht afvoert. Klik hier voor meer informatie over het kiezen van de juiste sport brace.
Bronnen:
- https://vdkamp-lolkema.nl/ziektebeeld/elleboogklachten
- https://www.ocon.nl/patienten/aandoeningen-en-behandelingen/tenniselleboog
- https://www.thuisarts.nl/tennisarm/ik-heb-tennisarm
- https://www.rijnlandorthopedie.nl/golfelleboog
- https://www.thuisarts.nl/golfarm/ik-heb-golfarm
- https://annatommiemc.nl/bewegingsklachten/peesontsteking-de-elleboog
- https://annatommiemc.nl/bewegingsklachten/gewrichtsmuis-de-elleboog
Bart van Ommen
Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.
Beste, 2 maanden geleden ben ik helaas gevallen met als gevolg rechter elleboog uit de kom en op 2 plaatsen gebroken. Ze hebben mijn bot terug op zijn plaats gezet en een metalen plaat syrurgisch geplaatst voor de herstelling van de dubbele breuk. Binnen een week zou ik terug gaan werken maar zit met een probleem. Ik kan namelijk mijn rechterhand niet draaien en vermits dat ik veel moet typen is dat wel lastig. Weet u hiervoor een hulpmiddel? Bedankt voor uw reactie
Beste Anabela, Dank voor uw vraag via Bracewijzer. Uw vraag is zeer specifiek en persoonsgebonden. Het beste advies wat ik u kan geven is om met uw vraag naar een specialist te gaan op gebied van braces. Een overzicht daarvan vindt u hier. Ik hoop dat u een passende oplossing gaat vinden voor uw probleem en ik wens u beterschap.